Kaliforniai álom a 2020-as években

Hogyan érdemes Kaliforniába költözni most

Már a Covid előtt is évekig a kaliforniai költözés motoszkált a fejedben, de nem tettél lépéseket mert bizonytalan voltál a dolgok kimenetelében? Bár ígérni nem szeretnék semmit, de mivel én négy éve Kaliforniában élek, ezért szeretném ezúton meg is osztani a tapasztalataimat és ezáltal is eloszlatni bizonyos kételyeket a kaliforniai költözést illetően. Igyekszem nagyrészt tényeket (költség, egészségügyi, utazási és egyéb létezési körülményeket) leírni, de mivel erősen tapasztalatokon is alapul ez a beszámoló, ezért a saját véleményem szerepeltetése itt ott elengedhetetlen. Azt már most szeretném kihangsúlyozni, hogy bevándorlási ügyvéd vagy ügynök nem vagyok, ezért ezzel kapcsolatban egyöntetű tanácsot nem tudok és nem is szeretnék megfogalmazni. Nyilván itt-ott muszáj leszek érinteni ezt a témát, viszont ezekben az esetekben igyekszem hivatalos forrásokra hivatkozni.

A puding próbája az evés

Talán ezt már másik ország vagy egyáltalán külföldi költözés kapcsán említettem, de ha nem, akkor mindenképp most megteszem, hogy én személy szerint nem az a személy vagyok (és ezért is mondtam a bevezetőben, hogy tapasztalatokon és saját ízlésen is alapul ez az írás), aki úgy költözik ki valahová, hogy jelentkezik állásokra, majd ha egyet elnyert, akkor mindent felhagyva intézi a papírokat, szállást és ha minden megvan, akkor megy ki. Én nem ebben hiszek, ennyi. Ezzel ellentétben viszont abban mindenképp hiszek, hogy érdemes amennyire lehet minél hosszabb időre valamit kipróbálni és megtapasztalni, hogy egyáltalán el tudom-e képzelni ott az életem, vagy a hányinger kerülget két hét után és haza akarok menni. A hányinger Kalifornia esetében is megtörténhet, még ha ez furcsán is hangzik, mert a legtöbb embernek más a preferenciája.

 

Rövid idejű tartózkodás legális megoldásai és költségei

 A rövidebb idejű kipróbálás leggyorsabban elintézhető megoldása az ESTA, mely egy olyan beutazási okirat, amely maximum 90 napos tartózkodást tesz lehetővé. Ami még hosszabb tartózkodást biztosít, viszont ehhez mérten több tökére is lesz szükség és bonyolultabb az eljárása, az a turista vízum, mely hivatalosan a B-1/B-2 látogató vízum. A diákvízum is egy igen jó opció, ha az embernek még több pénze van Amerika kipróbálására illetve ha pénzkeresés a cél, akkor ennek legális megoldása a munkavállalói vízum igénylése, mely viszont már úgy gondolom akkor opció ha hosszú időre jön ki valaki. Nem bevándorló vízumfajtákról, elvárásokról és az ezekkel kapcsolatos eljárásról bővebben az amerikai nagykövetség oldala nyújt információt!

Rövid távú tartózkodás havi költségei nyilván változnak egyebek mellett attól függően is, hogy az ember egyedül, párjával vagy családdal vág neki Kaliforniának. Tapasztalatom elsősorban az egyedüli tartózkodás esetében van, és annyit elmondhatok, hogy a legolcsóbb esetben is (ami az, hogy az ember hosztelben száll meg plusz nem nagyon jár étterembe) egy havi 2000 dollárral biztosan kell számolni legalább, feltéve, hogy a szállás például Los Angelesben van. Abban az esetben, ha mondjuk párral történik az utazás vagy akár egy gyermekkel is akkor az előbb említett költség minimum kétszereződik. Továbbá azt is szeretném kihangsúlyozni, hogy eme költségek nem tartalmaznak olyasmit, hogy mondjuk az ember rendszeresen eljár programokra vagy megnézi a látnivalókat, hanem csak a létfenntartással kapcsolatos kiadásokat számoltam.

 

Hosszú távú tartózkodás legálisan

Amennyiben valaki életvitelszerűen gondolkozik az USA-ban, szükség lesz a zöld kártyára előbb-utóbb. Nyilván valaki éveket tölt nem bevándorlási vízummal az országban, viszont nekem az a véleményem, hogy a zöld kártya megcélzása a legtisztább, ha eldöntötted, hogy te bizony Amerikában szeretnél élni. Szeretném még egyszer leszögezni, hogy nem vagyok bevándorlással foglalkozó iroda, ezért csak nagyon röviden szólalok itt fel.

Három fő út vezethet zöld kártya elnyeréséhez:

  • Zöld kártya lottón nyerni
  • Család útján (ide tartozik az amerikai állampolgárral vagy zöld kártyással kötött házasság)
  • Munkavállalási vízum is vezethet zöld kártyához

A többit kérlek a USCIS oldalán olvassátok el, mert az a hivatalos forrás e bekezdést illetően.

 

Mennyi pénz kell Kaliforniába

Bárhol vagy a világban, az leszögezhető, hogy a költségvetés alapvetően a lakhatás, étkezés, utazás, szórakozás és egészségüggyel kapcsolatos kiadásokból tevődik össze, nyilván ideális esetben a legutóbbi nem merül fel.

Lakásbérlés Kaliforniában

Lakásbérlés kapcsán két érzékeny kérdés merül fel:

  1. hogyan
  2. és mennyiért

Az első másfél évben a hogyan okozott igen nagy problémát, ugyanis amikor 2018-ban idejöttem nagyon nehéz volt lakást találni, többek között azért is mert nem volt Credit Historym. Utóbbiról mindjárt beszélni fogok. De lényeg ami lényeg, hogy gyakorlatilag 2019 nyár végén találtunk egy helyet a párommal Craigslisten, amit bizonyos alkalmanként a bérlő adott ki (subletelt). Elviekben a sublet nem engedélyezett a legtöbb esetben, viszont mégis igen gyakran megtörténik, mert sokszor lehet olyan, hogy a bérlő elutazik és ilyenkor nem szeretne szállásért duplán fizetni. A Craigslist ilyenkor egy jó lehetőség hirdetés feladására. Gyakorlatilag a Craiglist az amerikai megfelelője az egykoron hazánkban elterjedt Expressznek, ahol mindenféle apróhirdetéssel találkozhattunk, beleértve álláshirdetéseket vagy adás-vételre meghirdetett tárgyak hirdetéseit is. Ha új vagy Kaliforniában és nem szeretnéd a gatyádat is kifizetni motelre, nagyon javaslom a Craiglist gyakori csekkolását. Viszont azt is tanácsolom, hogy mindezt igen óvatosan tedd, mert sok a csaló az oldalon. Tehát ha valami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem igaz :)

Lakásbérlés költségei igencsak függnek attól, hogy stúdiót, egyszobás vagy kétszobás lakást bérelsz-e. Stúdiót olyan 1500-1600 dollárért lehetett találni Los Angelesben 2020-ban, mely nem tartalmazta a rezsit és az Internetet viszont, ami együttesen plusz 200 dollárt is jelenthet hidegebb időszakokban a fűtés miatt. San Francisco környéke (Bay Area) még drágább, ott simán minimum 1800 dollár volt 2019-ben például egy stúdió bérlése és ebben megint csak nincs internet vagy rezsi. San Diegoban egyszobás lakás nem messze a belvárostól bérelhető 1600 dollárért is, mi a kétszobás lakásunkért 1925 dollárt fizetünk, amire rájön a rezsi és az Internet, melynek a legmagasabb költsége eddig 320 dollár volt együttvéve és a legalacsonyabb pedig (nyáron) 120 dollár volt. 

A Credit History jelentősége

Nem lehet figyelmen kivül hagyni a Credit rendszer jelentőségét, amennyiben amerikai életről beszélünk. Az egyik fő oka annak, hogy lakást bérelni sokkal később tud sok ember (nyilván nem mindenki, de azért vagyunk páran) a kiköltözéshez képest, mert nincs még Credit Historyja az illetőnek és gondolok most itt arra, hogy nincs még egy adott értékű Credit Score-ja. Bocs, hogy angolul is beszélek, de ezt így a legegyszerűbb leírni. A Credit History röviden arról árulkodik, hogy valaki milyen fegyelmezetten tesz eleget számlái befizetéseinek és egyáltalán mennyire okosan tud bánni a pénzzel. A Credit Score feltornázásához azt kell mondjam, hogy hitel kártya igénybevétele és annak tudatos használata elengedhetetlen. Ennél részletesebben most nem beszélnék erről a témáról, de valakit érdekel szívesen írok erről egy külön posztot.

Időjárás és táj

Amit itt lényeges megemlíteni, hogy az időjárás attól függően változhat, hogy az óceánhoz közel élsz (Los Angeles, San Diego, vagy San Francisco) avagy a sivatag környékén (pl.: Palm Springsben) laksz. San Diegoban és Los Angelesben én hasonló időjárást véltem felfedezni. Alapvetően július és szeptember között van egy kifejezetten meleg nyár. Június és május kicsit hüvösebb és borongósabb tud lenni, nem véletlenül elterjedt a „May gray and June gloom” kifejezés. Október végétől novemberig valamint március és április között van egy intermezzo, ami a téli és a nyári hőmérséklet közötti időjárást eredményez és december valamint február között van egy viszonylag enyhe tél, ahol nekem egy kiskabát és egy garbó viselete bőven megfelelt. San Franciscoban nyáron voltam csak, amely hűvösebbnek bizonyult mindenképp Dél-Kaliforniához vagy Los Angeleshez képest. A táj megint csak igen változó lehet attól függően, hogy az ember lánya Kalifornia mely területén van. Fő domborzati elemek a Sierra Nevada és az óceán menti Parti-hegység (itt halad keresztül a Szent András-törésvonal), melyeket a Központi-völgy választ el. Sierra Nevadában található az állam és az Alaszka nélkül vett Egyesült Államok legmagasabb pontja, a Whitney-hegy. Észak-Kalifornia legfontosabb tájegységei a San Francisco-öböl területe, a főváros (Sacramento) valamint a nagyvárosi (San Francisco-i) terület. Dél-Kalifornia egy erőteljesen fejlett városi környezet, melynek uralkodó területei Los Angeles, Narancsvidék (Orange County), San Diego és a Folyóparti-San Bernardino. 

Kaliforniai Oktatás

A San Diegoról szóló cikkemben már ecseteltem, hogy számomra egy szépsége az itteni oktatásnak, hogy lehetősége van az embernek közösségi főiskolába (community college) járni, aminek előnye, hogy az oktatás minősége (nem minden iskola esetében persze, de általában) igen jó tud lenni viszonylag alacsony árak mellett. Utóbbi csak akkor valósul meg, ha tudod bizonyítani (pl.: bérleti szerződéssel, rezsiszámlákkal) hogy az adott államban élsz minimum 365 napja. Kaliforniában vannak híresen jó egyetemek is, mint például a Kaliforniai Egyetem (University of California) kampusai San Diegoban, Los Angelesben és San Francisco-ban vagy a Dél-kaliforniai Egyetem (University of Southern California). A Kalifornia Egyetem esetében is van lehetőség az olcsóbb tandíjra kaliforniai lakosként, hozzáteszem az árak ezzel együtt elérik a közösségi főiskolai árak több mint, tízszeresét. Azt viszont figyelembe érdemes venni, hogy Community College-ban nem fogsz tudni a szó klasszikus értelmében vett diplomát szerezni, maximum felsőfokú képesítést, amit a magyar rendszerben ismert OKJ-nak lehet megfeleltetni. Nagyon sokan azt a tervet követik éppen ezért, hogy közösségi főiskolában abszolválnak lehetőleg minden tantárgyat, majd átjelentkeznek egyetemre, s tudják félidőtől folytatni az adott szakot. 

 

Keresett szakmák Kaliforniában

Ezt a kérdést inkább úgy válaszolnám meg, hogy iparágakra koncentrálok és akkor abból kiindulva esetleg megemlítek egy két szakmát is. Hozzáteszem, 4 éve élek Kaliforniában, tehát mindössze ezen idő alatt szerzett tapasztalataimról tudok beszámolni. Mielőtt északról dél fele haladunk, azt mindenképp általánosságban megjegyezném, hogy hivatalos adatok alapján az egész állam területén mérnökként, fogorvosként, gyógyszerészként, ügyvédként és pénzügyi-számviteli szakértőként dolgozva tudod a legmagasabb órabéreket elérni. Nyilvánvalóan az élelmiszer iparág és a vendéglátás szintén jól prosperáló területek tudnak lenni. Az utóbbi főleg a nagyobb városokban perspektíva fő szezonban, azaz elsősorban nyári hónapok alatt.

San Francisco pár hónap volt csak az életemben, de ami nekem is feltűnt és erről több helyen lehet olvasni is, hogy magas szaktudással rendelkező illetve eltökélt informatikusként, mérnökként és egészségügyi területen dolgozóként nagyon jó eséllyel pályázol ott meg állásokat. Egészségügy területén elhelyezkedni nagy eséllyel valid lehet Los Angeles és San Diego környékén is, sőt mivel ezekben a városokban az emberek különös tekintettel figyelnek egészségükre és szépségükre akár szakirányú képesítéssel masszőrként, személyi edzőként, jóga oktatóként, kozmetikusként és fodrászként is igen sokan fognak majd igényt tartani szolgáltatásaidra. Los Angeles a show business hazája, tehát a film és zeneiparban mindig lehet szükség jó szakértőkre (kameraman, technikus, hangmérnök, zenei producer) vagy bármilyen háttérmunkásra (akár statisztára). Los Angeles és San Diego is potenciális városok ingatlan vásárlás céljából, tehát ingatlan ügynökként, bármilyen szerelőként, épitő munkásként, illetve még lakberendezőként is (bár ez azért már egy nehezebb ügy lehet) igen nagy valószinűséggel megtalálhatod számításaid. San Diegoban az egészség és wellness területe szuper, mozgásoktatóként én például szinte mindig találok állást. Nyáron virágzik a turizmus és a vendéglátás, ezért éttermi és szállodai dolgozóként  szintén kell, hogy találj munkát.

Ennyit tudtam most így hirtelen a munka területéhez hozzátenni, lehet nem említettem meg mindent, de azt hiszem a fontosabb területeket igen.

Érdemes-e Kaliforniába költözni most

Azt gondolom, hogy ez egy olyan kérdés, ami teljesen mindenkinek a személyes döntése, és bárhogyan is érzek én Kaliforniával kapcsolatban, mindenképp azt javaslom, hogy próbálja ki az ember, hogy milyen itt az élet, ha ez minden vágya. Vannak jó és kevésbé jó oldalai is számomra az itteni létnek. Nyilván az időjárás, bizonyos városokban az óceán közelsége és a jó munkalehetőségek az állam mellett szólnak. Másik oldalon pedig számolni kell a magas költségekkel és azzal a ténnyel, hogy ha a piacról élsz és nem egy magas órabérrel rendelkező munkavállaló vagy egy nagy profitot hozó vállalkozás vagy, akkor sokszor érezheted úgy, hogy futsz a pénzed után, ami magas óraszámú munkát fog eredményezni és azon kapod gyorsan magad, hogy az idő repül és te csak dolgozol. Nem gondolom, hogy ez minden esetben valid és nyilván nem csak Kaliforniában, viszont általánosságban igen jellemző probléma. A Covid helyzet azért már kezd helyreállni, viszont társadalmi és politikai változások miatt számomra Los Angeles (West Hollywood meg különösképpen) már nem az a hely, mint amit 2018 és 2019 között megláttam benne. Nem akarok ebbe most itt nagyon részletesen belemenni, de társadalmi és biztonsági szempontból sokat romlott a hely az eredeti egyébként sem rózsás állapothoz képest, és ehhez képest a Covid intézkedések miatt már nem annyira izgalmakkal teli, mint korábban volt. Nyilván a mostani helyzet is minden bizonnyal változni fog, mint szinte minden az életben, de ugye most itt a 2020-as évekről beszélünk elsősorban.

 

Remélem tudtam némi instrukciót nyújtani, amennyiben valaki Kaliforniába költözésen törné most a fejét. :)