Külföldi élet, emberi kapcsolatok és önmegvalósítás

Mások Között

Kaliforniai álom a 2020-as években

Hogyan érdemes Kaliforniába költözni most

Már a Covid előtt is évekig a kaliforniai költözés motoszkált a fejedben, de nem tettél lépéseket mert bizonytalan voltál a dolgok kimenetelében? Bár ígérni nem szeretnék semmit, de mivel én négy éve Kaliforniában élek, ezért szeretném ezúton meg is osztani a tapasztalataimat és ezáltal is eloszlatni bizonyos kételyeket a kaliforniai költözést illetően. Igyekszem nagyrészt tényeket (költség, egészségügyi, utazási és egyéb létezési körülményeket) leírni, de mivel erősen tapasztalatokon is alapul ez a beszámoló, ezért a saját véleményem szerepeltetése itt ott elengedhetetlen. Azt már most szeretném kihangsúlyozni, hogy bevándorlási ügyvéd vagy ügynök nem vagyok, ezért ezzel kapcsolatban egyöntetű tanácsot nem tudok és nem is szeretnék megfogalmazni. Nyilván itt-ott muszáj leszek érinteni ezt a témát, viszont ezekben az esetekben igyekszem hivatalos forrásokra hivatkozni.

A puding próbája az evés

Talán ezt már másik ország vagy egyáltalán külföldi költözés kapcsán említettem, de ha nem, akkor mindenképp most megteszem, hogy én személy szerint nem az a személy vagyok (és ezért is mondtam a bevezetőben, hogy tapasztalatokon és saját ízlésen is alapul ez az írás), aki úgy költözik ki valahová, hogy jelentkezik állásokra, majd ha egyet elnyert, akkor mindent felhagyva intézi a papírokat, szállást és ha minden megvan, akkor megy ki. Én nem ebben hiszek, ennyi. Ezzel ellentétben viszont abban mindenképp hiszek, hogy érdemes amennyire lehet minél hosszabb időre valamit kipróbálni és megtapasztalni, hogy egyáltalán el tudom-e képzelni ott az életem, vagy a hányinger kerülget két hét után és haza akarok menni. A hányinger Kalifornia esetében is megtörténhet, még ha ez furcsán is hangzik, mert a legtöbb embernek más a preferenciája.

 

Rövid idejű tartózkodás legális megoldásai és költségei

 A rövidebb idejű kipróbálás leggyorsabban elintézhető megoldása az ESTA, mely egy olyan beutazási okirat, amely maximum 90 napos tartózkodást tesz lehetővé. Ami még hosszabb tartózkodást biztosít, viszont ehhez mérten több tökére is lesz szükség és bonyolultabb az eljárása, az a turista vízum, mely hivatalosan a B-1/B-2 látogató vízum. A diákvízum is egy igen jó opció, ha az embernek még több pénze van Amerika kipróbálására illetve ha pénzkeresés a cél, akkor ennek legális megoldása a munkavállalói vízum igénylése, mely viszont már úgy gondolom akkor opció ha hosszú időre jön ki valaki. Nem bevándorló vízumfajtákról, elvárásokról és az ezekkel kapcsolatos eljárásról bővebben az amerikai nagykövetség oldala nyújt információt!

Rövid távú tartózkodás havi költségei nyilván változnak egyebek mellett attól függően is, hogy az ember egyedül, párjával vagy családdal vág neki Kaliforniának. Tapasztalatom elsősorban az egyedüli tartózkodás esetében van, és annyit elmondhatok, hogy a legolcsóbb esetben is (ami az, hogy az ember hosztelben száll meg plusz nem nagyon jár étterembe) egy havi 2000 dollárral biztosan kell számolni legalább, feltéve, hogy a szállás például Los Angelesben van. Abban az esetben, ha mondjuk párral történik az utazás vagy akár egy gyermekkel is akkor az előbb említett költség minimum kétszereződik. Továbbá azt is szeretném kihangsúlyozni, hogy eme költségek nem tartalmaznak olyasmit, hogy mondjuk az ember rendszeresen eljár programokra vagy megnézi a látnivalókat, hanem csak a létfenntartással kapcsolatos kiadásokat számoltam.

 

Hosszú távú tartózkodás legálisan

Amennyiben valaki életvitelszerűen gondolkozik az USA-ban, szükség lesz a zöld kártyára előbb-utóbb. Nyilván valaki éveket tölt nem bevándorlási vízummal az országban, viszont nekem az a véleményem, hogy a zöld kártya megcélzása a legtisztább, ha eldöntötted, hogy te bizony Amerikában szeretnél élni. Szeretném még egyszer leszögezni, hogy nem vagyok bevándorlással foglalkozó iroda, ezért csak nagyon röviden szólalok itt fel.

Három fő út vezethet zöld kártya elnyeréséhez:

  • Zöld kártya lottón nyerni
  • Család útján (ide tartozik az amerikai állampolgárral vagy zöld kártyással kötött házasság)
  • Munkavállalási vízum is vezethet zöld kártyához

A többit kérlek a USCIS oldalán olvassátok el, mert az a hivatalos forrás e bekezdést illetően.

 

Mennyi pénz kell Kaliforniába

Bárhol vagy a világban, az leszögezhető, hogy a költségvetés alapvetően a lakhatás, étkezés, utazás, szórakozás és egészségüggyel kapcsolatos kiadásokból tevődik össze, nyilván ideális esetben a legutóbbi nem merül fel.

Lakásbérlés Kaliforniában

Lakásbérlés kapcsán két érzékeny kérdés merül fel:

  1. hogyan
  2. és mennyiért

Az első másfél évben a hogyan okozott igen nagy problémát, ugyanis amikor 2018-ban idejöttem nagyon nehéz volt lakást találni, többek között azért is mert nem volt Credit Historym. Utóbbiról mindjárt beszélni fogok. De lényeg ami lényeg, hogy gyakorlatilag 2019 nyár végén találtunk egy helyet a párommal Craigslisten, amit bizonyos alkalmanként a bérlő adott ki (subletelt). Elviekben a sublet nem engedélyezett a legtöbb esetben, viszont mégis igen gyakran megtörténik, mert sokszor lehet olyan, hogy a bérlő elutazik és ilyenkor nem szeretne szállásért duplán fizetni. A Craigslist ilyenkor egy jó lehetőség hirdetés feladására. Gyakorlatilag a Craiglist az amerikai megfelelője az egykoron hazánkban elterjedt Expressznek, ahol mindenféle apróhirdetéssel találkozhattunk, beleértve álláshirdetéseket vagy adás-vételre meghirdetett tárgyak hirdetéseit is. Ha új vagy Kaliforniában és nem szeretnéd a gatyádat is kifizetni motelre, nagyon javaslom a Craiglist gyakori csekkolását. Viszont azt is tanácsolom, hogy mindezt igen óvatosan tedd, mert sok a csaló az oldalon. Tehát ha valami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem igaz :)

Lakásbérlés költségei igencsak függnek attól, hogy stúdiót, egyszobás vagy kétszobás lakást bérelsz-e. Stúdiót olyan 1500-1600 dollárért lehetett találni Los Angelesben 2020-ban, mely nem tartalmazta a rezsit és az Internetet viszont, ami együttesen plusz 200 dollárt is jelenthet hidegebb időszakokban a fűtés miatt. San Francisco környéke (Bay Area) még drágább, ott simán minimum 1800 dollár volt 2019-ben például egy stúdió bérlése és ebben megint csak nincs internet vagy rezsi. San Diegoban egyszobás lakás nem messze a belvárostól bérelhető 1600 dollárért is, mi a kétszobás lakásunkért 1925 dollárt fizetünk, amire rájön a rezsi és az Internet, melynek a legmagasabb költsége eddig 320 dollár volt együttvéve és a legalacsonyabb pedig (nyáron) 120 dollár volt. 

A Credit History jelentősége

Nem lehet figyelmen kivül hagyni a Credit rendszer jelentőségét, amennyiben amerikai életről beszélünk. Az egyik fő oka annak, hogy lakást bérelni sokkal később tud sok ember (nyilván nem mindenki, de azért vagyunk páran) a kiköltözéshez képest, mert nincs még Credit Historyja az illetőnek és gondolok most itt arra, hogy nincs még egy adott értékű Credit Score-ja. Bocs, hogy angolul is beszélek, de ezt így a legegyszerűbb leírni. A Credit History röviden arról árulkodik, hogy valaki milyen fegyelmezetten tesz eleget számlái befizetéseinek és egyáltalán mennyire okosan tud bánni a pénzzel. A Credit Score feltornázásához azt kell mondjam, hogy hitel kártya igénybevétele és annak tudatos használata elengedhetetlen. Ennél részletesebben most nem beszélnék erről a témáról, de valakit érdekel szívesen írok erről egy külön posztot.

Időjárás és táj

Amit itt lényeges megemlíteni, hogy az időjárás attól függően változhat, hogy az óceánhoz közel élsz (Los Angeles, San Diego, vagy San Francisco) avagy a sivatag környékén (pl.: Palm Springsben) laksz. San Diegoban és Los Angelesben én hasonló időjárást véltem felfedezni. Alapvetően július és szeptember között van egy kifejezetten meleg nyár. Június és május kicsit hüvösebb és borongósabb tud lenni, nem véletlenül elterjedt a „May gray and June gloom” kifejezés. Október végétől novemberig valamint március és április között van egy intermezzo, ami a téli és a nyári hőmérséklet közötti időjárást eredményez és december valamint február között van egy viszonylag enyhe tél, ahol nekem egy kiskabát és egy garbó viselete bőven megfelelt. San Franciscoban nyáron voltam csak, amely hűvösebbnek bizonyult mindenképp Dél-Kaliforniához vagy Los Angeleshez képest. A táj megint csak igen változó lehet attól függően, hogy az ember lánya Kalifornia mely területén van. Fő domborzati elemek a Sierra Nevada és az óceán menti Parti-hegység (itt halad keresztül a Szent András-törésvonal), melyeket a Központi-völgy választ el. Sierra Nevadában található az állam és az Alaszka nélkül vett Egyesült Államok legmagasabb pontja, a Whitney-hegy. Észak-Kalifornia legfontosabb tájegységei a San Francisco-öböl területe, a főváros (Sacramento) valamint a nagyvárosi (San Francisco-i) terület. Dél-Kalifornia egy erőteljesen fejlett városi környezet, melynek uralkodó területei Los Angeles, Narancsvidék (Orange County), San Diego és a Folyóparti-San Bernardino. 

Kaliforniai Oktatás

A San Diegoról szóló cikkemben már ecseteltem, hogy számomra egy szépsége az itteni oktatásnak, hogy lehetősége van az embernek közösségi főiskolába (community college) járni, aminek előnye, hogy az oktatás minősége (nem minden iskola esetében persze, de általában) igen jó tud lenni viszonylag alacsony árak mellett. Utóbbi csak akkor valósul meg, ha tudod bizonyítani (pl.: bérleti szerződéssel, rezsiszámlákkal) hogy az adott államban élsz minimum 365 napja. Kaliforniában vannak híresen jó egyetemek is, mint például a Kaliforniai Egyetem (University of California) kampusai San Diegoban, Los Angelesben és San Francisco-ban vagy a Dél-kaliforniai Egyetem (University of Southern California). A Kalifornia Egyetem esetében is van lehetőség az olcsóbb tandíjra kaliforniai lakosként, hozzáteszem az árak ezzel együtt elérik a közösségi főiskolai árak több mint, tízszeresét. Azt viszont figyelembe érdemes venni, hogy Community College-ban nem fogsz tudni a szó klasszikus értelmében vett diplomát szerezni, maximum felsőfokú képesítést, amit a magyar rendszerben ismert OKJ-nak lehet megfeleltetni. Nagyon sokan azt a tervet követik éppen ezért, hogy közösségi főiskolában abszolválnak lehetőleg minden tantárgyat, majd átjelentkeznek egyetemre, s tudják félidőtől folytatni az adott szakot. 

 

Keresett szakmák Kaliforniában

Ezt a kérdést inkább úgy válaszolnám meg, hogy iparágakra koncentrálok és akkor abból kiindulva esetleg megemlítek egy két szakmát is. Hozzáteszem, 4 éve élek Kaliforniában, tehát mindössze ezen idő alatt szerzett tapasztalataimról tudok beszámolni. Mielőtt északról dél fele haladunk, azt mindenképp általánosságban megjegyezném, hogy hivatalos adatok alapján az egész állam területén mérnökként, fogorvosként, gyógyszerészként, ügyvédként és pénzügyi-számviteli szakértőként dolgozva tudod a legmagasabb órabéreket elérni. Nyilvánvalóan az élelmiszer iparág és a vendéglátás szintén jól prosperáló területek tudnak lenni. Az utóbbi főleg a nagyobb városokban perspektíva fő szezonban, azaz elsősorban nyári hónapok alatt.

San Francisco pár hónap volt csak az életemben, de ami nekem is feltűnt és erről több helyen lehet olvasni is, hogy magas szaktudással rendelkező illetve eltökélt informatikusként, mérnökként és egészségügyi területen dolgozóként nagyon jó eséllyel pályázol ott meg állásokat. Egészségügy területén elhelyezkedni nagy eséllyel valid lehet Los Angeles és San Diego környékén is, sőt mivel ezekben a városokban az emberek különös tekintettel figyelnek egészségükre és szépségükre akár szakirányú képesítéssel masszőrként, személyi edzőként, jóga oktatóként, kozmetikusként és fodrászként is igen sokan fognak majd igényt tartani szolgáltatásaidra. Los Angeles a show business hazája, tehát a film és zeneiparban mindig lehet szükség jó szakértőkre (kameraman, technikus, hangmérnök, zenei producer) vagy bármilyen háttérmunkásra (akár statisztára). Los Angeles és San Diego is potenciális városok ingatlan vásárlás céljából, tehát ingatlan ügynökként, bármilyen szerelőként, épitő munkásként, illetve még lakberendezőként is (bár ez azért már egy nehezebb ügy lehet) igen nagy valószinűséggel megtalálhatod számításaid. San Diegoban az egészség és wellness területe szuper, mozgásoktatóként én például szinte mindig találok állást. Nyáron virágzik a turizmus és a vendéglátás, ezért éttermi és szállodai dolgozóként  szintén kell, hogy találj munkát.

Ennyit tudtam most így hirtelen a munka területéhez hozzátenni, lehet nem említettem meg mindent, de azt hiszem a fontosabb területeket igen.

Érdemes-e Kaliforniába költözni most

Azt gondolom, hogy ez egy olyan kérdés, ami teljesen mindenkinek a személyes döntése, és bárhogyan is érzek én Kaliforniával kapcsolatban, mindenképp azt javaslom, hogy próbálja ki az ember, hogy milyen itt az élet, ha ez minden vágya. Vannak jó és kevésbé jó oldalai is számomra az itteni létnek. Nyilván az időjárás, bizonyos városokban az óceán közelsége és a jó munkalehetőségek az állam mellett szólnak. Másik oldalon pedig számolni kell a magas költségekkel és azzal a ténnyel, hogy ha a piacról élsz és nem egy magas órabérrel rendelkező munkavállaló vagy egy nagy profitot hozó vállalkozás vagy, akkor sokszor érezheted úgy, hogy futsz a pénzed után, ami magas óraszámú munkát fog eredményezni és azon kapod gyorsan magad, hogy az idő repül és te csak dolgozol. Nem gondolom, hogy ez minden esetben valid és nyilván nem csak Kaliforniában, viszont általánosságban igen jellemző probléma. A Covid helyzet azért már kezd helyreállni, viszont társadalmi és politikai változások miatt számomra Los Angeles (West Hollywood meg különösképpen) már nem az a hely, mint amit 2018 és 2019 között megláttam benne. Nem akarok ebbe most itt nagyon részletesen belemenni, de társadalmi és biztonsági szempontból sokat romlott a hely az eredeti egyébként sem rózsás állapothoz képest, és ehhez képest a Covid intézkedések miatt már nem annyira izgalmakkal teli, mint korábban volt. Nyilván a mostani helyzet is minden bizonnyal változni fog, mint szinte minden az életben, de ugye most itt a 2020-as évekről beszélünk elsősorban.

 

Remélem tudtam némi instrukciót nyújtani, amennyiben valaki Kaliforniába költözésen törné most a fejét. :)

Boldogulni a világban NEM csapatjátékosként

Egyáltalán lehetséges ez?

Hűnek maradva ahhoz az igényhez, hogy a Mások Között nem csak külföldi élettel kapcsolatos kérdéseket fejteget, hanem erőteljesen foglalkozik olyan problémákkal is, amelyek az emberi kapcsolatok és az ezzel is össze függő önmegvalósítás útvesztőiből erednek, ezért most inkább utóbbit veszem ismételten górcső alá. Konkrétan arról fogalmazok meg TELJESEN SZEMÉLYES gondolatokat, hogyan lehetséges szerintem boldogulni az életben akkor, ha nem vagy csapatjátékos, vagy nehezen találod a láthatóvá válás útját bizonyos  „csapatokban” vagy bizonyos élethelyzetedben.

Miért tettem a csapatot idézőjelbe a legutóbbi mondatban

Egy csapatépítéssel foglalkozó egyetemi tanulmány egy lapon említi a csapatot és az együttműködést. Én is úgy gondolnám, hogy az együttműködőkészség és maga az együttműködés igénye kellene, hogy a csapatépítés váza legyen. Azonban amennyiben azzal kell foglalkozni, hogy láthatóvá váljunk egy team-ben, akkor egy ilyen légkörről nekem nem az együttműködés mindenkori jelenléte jut eszembe. A láthatóvá válás valaki számára semmiség, míg egy másik (introvertáltabb és általában emellett érzékenyebb személynek) viszont komoly mentális munka, amelynek igen sokszor krónikus stressz az eredménye. Kérdem én: Ha valami az együttműködés pillérén alapszik, akkor ott normális, hogy bizonyos tagok minden egyes TEAM work esetében egy lelki gyötrelmen mennek keresztül? Mert nekem igen ellentmondásos ez a sztori.

 

Az együttműködés kollektív szintre emelése

Komoly probléma van úgy érzem azzal is, hogy amikor a csapat tagjai meghallják, vagy tanulnak az együttműködés szükségességéről, akkor bizonyos tagok haptákba vágva magukat, szolgamód követik ezt az elvárást, míg más tagok, akik általában (és igen tudom általánosítani fogok, de azt kihangsúlyoznám, hogy ez nem azt jelenti, hogy kivétel nem létezik) az extrovertáltabbak és tudják, hogyan szóljanak fel csapatban bármilyen körülmények között, ott sokszor (nem mindig, de gyakran) az együttműködés étosza elmarad és az ő hangjuktól vagy ötleteiktől hangos a helyiség. 

Minden poszt szinte azt írja: Tanulj meg csapatban dolgozni!

Mielőtt ennek a cikknek nekikezdtem, elnavigáltam Google barátomhoz, hogy megnézzem milyen gondolatok születtek ebben a témakörben a különböző szakmai oldalak részéről. Szinte kivétel nélkül azt látom (és ez számomra dűhítő), hogy mindegyik ilyen írás azt a személyt állítja pellengérre, akinek a csapatban való láthatóvá válás nehezen megy és elsősorban ez az ő felelőssége (az átlagnál jóval introvertáltabb, vagy érzékenyebb személyként), hogy csapatépítési skilleket elsajátítson és hogy felzárkózzon azokhoz, akik mindig is social butterfly-ként működtek. Bocsi, ezt most angolul szebben tudtam megfogalmazni. Szerintem az egy óriási probléma, hogy a legtöbb ilyen (mondjuk HR-es portálon olvasható) cikk csak a nehézségekkel küzdő személy irányába fogalmaz meg elvárásokat. Erős lesz amit most mondok, de igaznak gondolom, hogy ezáltal a nehézségekkel küzdő személy joggal érzi kevesebbnek magát, hiszen ezek a szuper jó tanácsokkal ellátott cikkek csak legtöbbször tényleg csak az ő esetükben hívják fel a figyelmet a változásra, viszont mint említettem az együttműködés kollektív szinten kellene, hogy működjön.

Aki számára egy szükséges folyamat lefolytatása egyszerűbb, ne maradjon ki belőle...

Ez a cikk, azért is érdekes számomra, mert igazándiból én megtapasztaltam kicsit mindkét oldalt. Voltam egy csapat krémje is, de sokszor következett be ennek ellentéte. Amit biztosan megéreztem, hogy a csapat krémjeként mentális szempontból egyszerűbb (továbbmegyek kifejezetten üdítő) volt bevonni egy olyan személyt, akinek a részvétel nehezen megy, de azért azt az erőfeszítést, ami magától telik, megteszi, mint annak a személynek kezdeményezni mindig, akinek ez egyébként egy erőfeszítés. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy végre szülessenek olyan tanácsokkal ellátott cikkek szakemberek tollából vagy billentyűzetéről, amelyek megfogalmaznak némi házi feladatot a csapatban általában sikeresen helytálló egyének felé. Ha kollektív részvételről beszélünk, akkor mint mondtam legyen az együttműködés és a feljődés is kollektív.

 

Egymás elfogadása a legjobb kiinduló pont

Az együttműködés fő mozgatóeleme kell hogy legyen egy csapatnak, azonban ahhoz, hogy ez természetes legyen, szerintem elengedhetetlen egymás elfogadása. Ebbe beletartozik azon személyek létezésének elfogadása és tiszteletben tartása, akinek a csapatmunka nehezen megy. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy akinek ez a dolog nehezen megy, ő már moshatja kezeit és kivonhatja magát a közös munka alól. Viszont...Úgy gondolom, hogy egy elfogadó környezetet fontos, hogy teremtsen a befogadó közösség. Nem véletlen használtam a befogadó szót :) Igen nagy visszatetszést kelt bennem és mélységesen nem értek egyet a „Tisztelet el kell nyerni” és a „Te vagy az új, neked kell elfogadtatni magad” dogmákkal. Szerintem ezek a tanácsok bizonyos esetekben tudnak hasznosak lenni, például egy olyan személy esetében, aki kifejezetten egy csapat ellen akar dolgozni, vagy szabotálja a közös munkát és nem is próbál változtatni, mert mondjuk nem érzékeli ennek a súlyát. Azonban olyan esetekben, ha valaki próbál felzárkózni, de ez roppant nehéz neki valamiért, ott ezek a kis mondások többet ártanak, mint használnak. 

Ha a csapatjáték hegemóniája továbbra is fennmarad, van megoldás...

 Ha valakinek a kényszerközösségekben való létezés a fent említett okok miatt is nehezen megy és már ezt erőltetni sem szeretné napi szinten, akkor is van megoldás. Ugyanis vannak olyan munkakörök (vagy például ha valakinek tapasztalata van és magánzóvá válna, akkor ilyen lehetőség az egyéni vállalkozás is), ahol nem feltétlenül elvárás az, hogy az ember csapatban dolgozzon. A jó hír itt az, hogy ehhez egyéni vállalkozóvá sem kell feltétlenül válni, mert például ha valaki egy szakértő minőségben megbízási szerződéssel dolgozik egy cégnek akár tanárként, coach-ként vagy műszaki szakemberként, akkor is általában egyedül látja el a munkakörét attól függetlenül, hogy főnökei persze lehetnek. Jó példa lehet itt a futár is, aki jellemzően egyedül járja az utakat házhoz szállítandó dolgokkal. Természetesen én ettől függetlenül azt gondolom, hogy bár érdemes ebben az esetben az embernek talán egy önállóan végezhető munkakört néznie, viszont mint szokták mondani teher alatt nő a pálma és jó csapatot lehet néha találni, ami azért egy aranybánya, mert ha az ember egy jó csapatban dolgozik nem csapatjátékosként az egy kiváló lehetőség a fejlődésre, ami pedig sosem árt. :)

Otthonról végezhető munkák, melyekkel megoldható az utazás

A keresett digitális nomád szakmák margójára

Pár héttel korábbi posztomban már beharangoztam, hogy a kedvelt digitális nomád szakmák témaköre nem marad érintetlen. Azonban mivel általánosságban arra kérdeztek rá sokan, hogy melyek az otthonról végezhető munkák, ezért oly módon válaszolnék eme kérdésre, hogy tekintettel leszek azokra is, akik pusztán csak akár magyarországi (vagy más országbeli) bérleményükből szeretnének home office-ban dolgozni.

2020 és a home office berobannása

Még ha ez elég rosszul is hangzik, amit mondani fogok, de a 2020-ban kirobbant pandémia talán egyik áldásos hatása (a nem sok közül), hogy sok ember, aki távmunkára vágyott, számukra megadatott az a lehetőség, hogy ezt megtapasztalják és bebizonyítsák, hogy hatékony munka ily módon is lehetséges. A 2020-ban berobbant home office jelensége még most is aktuális, melyet mi sem támaszt alá jobban, hogy míg a 2010-es években a Profession oldalán megtalálható távmunkák listája alig érte el a 10 db-ot, addig 2022-ben eléri a 115-öt is. Nyilván nem minden pozíció végezhető otthonról vagy lokáció független módon, de a mai írásomat folytatnám azon munkakörök listájával, amelyekre sokszor látom, hogy keresnek embert és távmunkában.

Evergreen otthonról végezhető munkák listája 

Ebben a bekezdésben tehát akkor szóljon a fáma azon otthonról végezhető munkákról, melyek mindig keresettek nem csak magyarországi állásportálok, hanem külföldi beszámolók alapján is. Ezek az állások olyan otthonról végezhető munkákat takarnak, amelyek jellemzően a keresett digitális nomád szakmák kategóriát is kipipálják, de nyilván ez állása válogatja. A listám alapjául a külföldi freelancer oldalakon (pl.: Upwork) és két magyar álláskereső portálon (Profession és a Szárnyas Fejvadász Facebook oldalán) megtalálható információkat vettem.

1. Informatikai fejlesztői munkák

Nem véletlen kezdem a listám az IT és fejlesztés területével, mert ha informatikusként tisztában vagy különböző bizonyos (különösen JAVA és PHP) webfejlesztéshez szükséges nyelvekkel, akkor nyert ügyed van, amennyiben szabadúszni szeretnél, főleg ha még tapasztalattal is rendelkezel. A Profession hemzseg a JAVA fejlesztői állásoktól és az Upwork-ön is ez a munka lehetőség volt elsőként kiemelve.

2. Szoftvermérnök

Kapcsolódva az előző ajánlatomhoz, külön szeretném még felhívni a figyelmet a különböző szoftverfejlesztői munkákra, melyekből szintén van dögivel és e munkák általában különböző szoftverek tesztelését és fejlesztését jelentik. Többet erről nem is mondanék...De nagyon sok ilyen nyitott állás van.:)

3. Dizájner állások 

Az Upwork-ön rengeteg dizájner profil található meg, mely árulkodik egyebek mellett arról is, hogy BIZONYOS dijáznerekre szükség van. Igen ám, de milyen minőségben?! Amit állandóan látok az az UX/UI dizájneres lehetőségek, de hogy valami relatíve egyszerűbbre is gondoljunk, igen gyakoriak a webdizájneres, a logótervezői, és a különböző grafikusi megbízások is. 

4. Szövegírás/Fordítás

Kicsit leszakadva az IT-ről, de bizonyos szempontból annak tartozékaként igen keresettek a különbözői szövegírói és fordítói munkák. Nyilván a fordítás esetében minimum egy, de ha az egy az angol, akkor inkább kettő nyelv magas szintű ismerete elengedhetetlen. Olvasd el a keresett nyelvekről szóló cikkemet, ha ez a terület érdekel! A szövegírás kapcsán pedig annyit tudok mondani, hogy amennyiben magyar cégnél dolgoznál, akkor a fogalmazási készség és a szuper helyesírás fontos elvárások, azonban az idegen nyelv ismerete nem feltétlenül. Nyilván ha idegen nyelven (pl. angolul) szeretnél szöveget írni közösségi médiára vagy weboldalakra, akkor meg nem kérdés hogy magas szinten kell tudni az adott nyelvet.

5. Vevőszolgálat

A Profession szintén hemzseg a különböző vevőszolgálatos állásoktól és az egyik legjobb barátnőm is pont ilyen állásban helyezkedett el az egyik nagy telekommunikációs cégnél, úgyhogy a távmunkában dolgozó különböző  vevőszolgálatos (elsősorban vevői kapcsolattartó ) emberkékre való magas kereslet ténye valid. 

6. Pénzügyi és számviteli állások

Szinte teljesen távolodva az IT-től, talán nem gondolnánk sokan,főleg az irodában 9 előttől 5 utánig dolgozó pénzügyi munkatársak és könyvelők, hogy munkájukra online is igen nagy igény van mind a Profession, mind az Upwork oldalak szerint. A Profession is gyakran hirdet különböző könyvelői munkalehetőségeket, azonban főleg a könyvelő esetében szeretném kihangsúlyozni azt, hogy amennyiben magyar cégnél dolgoznál be könyvelőként otthonról, akkor a külföldre való szabad mozgás talán problémásabb, mint az előző lehetőségek esetében, hiszen könyvelői státuszban akadhatnak bőven olyan adminisztrációs tevékenységek, amelyeket Magyarországon tudsz csak elvégezni. Ha beleásod magad az angolszász könyvelés rejtelmeibe és mondjuk vannak amerikai, angol, vagy ausztrál ügyfeleid, akkor viszont csomó ilyen admin feladatot online is el tudsz látni. 

7. HR-es állások

Szintén talán nem gondolnánk erre a lehetőségre, de a távmunkában történő toborzás igen elterjedt külföldi beszámolók alapján és továbbmegyek, a Profession is oldalán is fellelhetőek különböző HR-es pozíciók, azonban  a jó esetben kettő idegen nyelv ismerete ennél az állásnál általában elvárás. 

8. Sales/Marketing

Jó beszélőkével rendelkező, eladás iránt érdeklődő és ideális esetben ilyen tapasztalattal rendelkező kollégák számára nyitva állnak az otthonról szintén végezhető sales-es és marketing munkatárs álláslehetőségek. Ha még (a korábban már említett) szövegírói vénával, de még inkább tapasztalattal is bírsz, akkor az online marketing területen való elhelyezkedés esélyét még tovább növelted.

Egy jó ugródeszka...

A járványnak köszönhetően sokszor hallom emberektől, hogy manapság digitális nomád státuszban dolgozni nem nagy kunszt. Azonban amikor ezt hallom, sok esetben tapasztalatom, hogy a home office elterjedése miatt mondják ezt az emberek. Talán ezen a ponton lesznek velem egyet nem értők, de nem gondolom, hogy a home office és a digitális nomád lét megegyezne egymással.  Egy korábbi posztban kifejtettem már, hogy a digitális nomádságot én inkább tartom egy életmódnak, mely bizonyos személyíségjegyeket kíván meg az embertől. Viszont a home office esetében ezt nem feltétlenül gondolom, mert az szimplán lehet csak átmeneti állapot, mely nem jár olyan szintű változással egy általános hétköznapi alkalmazotti létformához képest, mint ha valaki nomádként tengeti napjait. De....Azt gondolom, hogy a home office lehet egy ugródeszka egy olyan valaki számára, aki digitális nomáddá szeretne válni, vagy csak hosszú távon lokáció független munkavállalásban gondolkodik és pontosan azért, ami miatt még a home office nem digitális nomádság. Ugyanis home office-ban dolgozni az irodai bejáráshoz képest nem olyan nagy változás, melyet az ember akár sokként élhet meg. Tehát ha valaki az egyik legegyszerűbb megoldást keresi arra, hogyan dolgozzon úgy, hogy ne kelljen egy irodába bejárni minden nap reggel nyolckor és akár lehessen másik országban is, akkor a home office munkakör erre egy jó megoldás és ennek megtapasztalása is egyszerűbb. Home office-ban dolgozni lehetséges úgy is, hogy ez irányú elképzeléseteket megbeszélitek a főnökötökkel, vagy ha a főnök nagyon köti az ebet a karóhoz, akkor a Profession oldala és a Szárnyas fejvadász Facebook oldala igen csak bővelkedik home office-os pozíciókban. Azt viszont itt fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy nem minden home office-os munkakör engedi meg, hogy másik (akár európai) országból lássátok el a napi teendőket.

Eleve lokáció független állásban elhelyezkedni

Már a szimpla home office-on talán túlmutat, de még nem feltétlenül egyenlő a digitális nomád léttel, ha fogod magad és egy olyan cégnél helyezkedsz el, akik eleve lokáció független státuszban foglalkoztatnak munkaerőt és itt most nem kell feltétlenül Magyarországban gondolkodni. A Remote Europe oldalán például több mint 200 állásajánlat található lokáció független alkalmazotti státuszban gondolkodóknak. A freelancer az egy nehezebb téma és mindjárt kifejtem miért.

Út a digitális nomád vállalkozóvá váláshoz

A lokáció független alkalmazotti lét után a szabadúszás (freelancerkedés) már mindenképp egy (nem éppen könnyű) út a digitális nomád vállalkozóvá váláshoz. Sőt mi több, szabadúszóként már egyéni vállalkozónak számítasz. Upwork, Freelancer.com és FIVERR még kedvelt oldalak szabadúszók számára, ami a kezdeteket illeti, azonban hatékonynak nem mondható, ugyanis jó esetben is több száz (idegen nyelvet folyékonyan) beszélő jelölttel versenyzel ugyanazért a projektért. Éppen ezért egy simán bejárós alkalmazotti létet otthagyni a vállalkozóvá válás igénye miatt egy igen veszélyes döntés tud lenni. Ha van már tapasztalatod valamelyik a FIVERR vagy az Upwork oldalakon populáris területen (dizájn, szoftverfejlesztés, stb..) belül, akkor lehet esély, de sokkal jobb az esély véleményem szerint, ha az ismeretségi köröd útján tudsz majd leendő ügyfeleket leakasztani. Ehhez viszont minimum tapasztalat kell azon a területen ahol szabadúszni szeretnél.

Nem feltétlenül csak az IT

 Ha már a korábbi bekezdésben tapasztalatról beszéltem, joggal merül fel a kérdés egy tipikusan nem fizikai jelenlétet (pl. gyári munkás, pincér, masszőr vagy műkörmös esetében) igénylő munkakör esetén, hogy hogyan lehet valaki lokáció független. A kérdés jogos mert konkrétan azt a munkát amit az ilyen illetők végeznek tipikusan nehéz lokáció függetlenként ellátni. A masszőr és műkörmös esetében egyszerűbb a helyzet véleményem szerint, mert általában e szakmák esetében az ember már egyéni vállalkozó, ezért itt csak azt kell végiggondolni milyen lokáció független monetizálható tevékenységek akadhatnak és ilyen lehet például a workshop, az oktatás vagy bizonyos kapcsolódó termékek eladása online. A gyári munkás és a pincér esetében már bonyolultabb a helyzet, mert ezek a pozíciók vannak talán a legtávolabb a digitális nomád vállalkozói léttől. Ha valaki mondjuk pincérként szeret dolgozni, nagyon könnyen lehet, hogy az az illető kifejezetten nem akar digitális nomád lenni és ez teljesen rendben van, mert nem gondolom, hogy mindenkinek ez kell. Ha viszont szeretne egy jelenleg pincérként dolgozó személy lokáció függetlenül vállalkozni, akkor megint ott vagyunk ahol a part szakad. Van olyan tapasztalata az illetőnek, ami lokáció függetlenül tud végezni? Ha nincs, akkor az éttermi szektorban maradva érdemes valami ugródeszkában gondolkodni. Például az ételek házhoz szállítása már egy szabadabb lehetőség, ugyanis ha egy ilyen (akár applikációval rendelkező) vállalatnak dolgozik ez az illető az már egy olyan történet, amit sokkal rugalmasabb keretek között lehet végezni. A gyári munkás esete tűnik talán a leglehetetlenebbnek, de még az sem az. Ugyanis, ha a gyári munkás valamennyire is ismeri azt a terméket aminek a gyártásában részt vesz, akkor egy olyan webshop napi teendőiben tud részt venni, mely egy hasonló terméket gyárt és árul. Lehet, hogy ez is egy alkalmazott jogviszony, viszont mégis lehet egy ugródeszka egy flexibilisebb munkavégzés felé.

Meneküljünk a melegbe

Télen 20 fok felett II.rész

A mai poszt a második része a  Télen 20 fok felett sorozatomnak és ma leginkább olyan (elsősorban) amerikai kontinensen található területekről beszélek majd, ahol a február forróbb mint Magyarországon.

Amerikába vágyóknak

Az Egyesült Államok bőven tartogat lehetőségeket meleg időre vágyó társainknak, melyek közül a legkedveltebbeket akkor fel is sorolom.

Miami

A szórakozást és tengerparti nyüzsgést kedvelő emberek számára Miami ideális választás. 2021 szeptemberében sikerült életemben először eljutni ebbe a városba és kijelenthetem, hogy Miami Beach látványa és hangulata tényleg olyan szerelmet ébresztett bennem, mint ahogy azt elképzeltem. Hozzáteszem, sikerült egy olyan tengerpartot találnunk, melyet nem lepett el embertömegek száza. Időjárás tekintetében valóban hőség van itt és éppen ezért Miami egy roppant kedvelt téli üdülő hely. A téli átlagos napközbeni hőmérséklet 25 fok körül van. 

Key West

Floridánál maradva, de ugorva egy olyan helyre, amely kb. minden szempontból szerelembe ejtett, Key West-et nem hagyhattam le mai listámról. Floridáról sokszor beszélünk úgy (joggal), mint magyarok által gyakran lakott államról, mely Key West esetében különösen igaz, hiszen az első étterem, ahova betértem, ott rögtön két magyar sráccal találkoztam. Ami számomra általános szerelmet keltett a helyben az időjáráson, a táj szépségén és hangulatán túl, az az volt, hogy bár nem annyira nyüzsis, mint Miami, de azért mégis van élet ott abszolút és nem kell autó, ha sétálni mennél valahova. Időjárás tekintetében teljesen hasonló dolgokat tudok mondani, mint Miami esetében. 

Palm Springs

Kaliforniába érve, de még nem teljesen a Csendes-óceán partján, igen forró napokat élhetünk át Palm Springs-ben. A golfozást és a teniszt kedvelő emberek hazája számos kirándulási lehetőséggel is kecsegtet.  A Los Angelestől kb. 177 km-re, a Couchella-völgyben fekvő város átlagos téli hőmérséklete eléri a 23 fokot is. Azonban azt mindenképp tudni kell, hogy a nyár borzasztóan meleg, úgyhogy Palm Springs megint csak egy olyan város (mint az itt felsoroltak között a legtöbb), melyben a téli hónapokban érdemes gondolkodni. 

San Diego

Kaliforniában, a Csendes-óceán partjához érve és egyben igen közel a mexikói határhoz, megtaláljuk San Diegot, ahol jelenleg én is élek. Ami ebben a helyben időjárás szempontjából (Palm Spring-hez képest) még csodásabb, hogy amellett, hogy itt az átlagos téli hőmérséklet napközben eléri a 20 fokot, nyáron sincs elviselhetetlen hőség. Olvasd el San Diego-ról szóló cikkemet, ha érdekel, mit szeretek ebben a városban. 

Havaii, dizsi, napfény...

Nem tudom, hogy a  Hawaii, dizsi, napfény kifejezés még mindig divatban van-e, azonban az én generációm elég sokszor használta, és ez a kifejezés általánosságban a jólétet jelenti. Bár a minden szempontból jólétet megerősíteni nem szeretném e város esetében, de az bizonyos, hogy a paradicsom jelző illik rá, melyhez (sok más egyéb tényező mellett) hozzátartozik az a tény is, hogy a téli hőmérséklet 26 fok körül van napközben. 

 

Mexikó, Mexikó, Mexikó

Visszatérve San Diego-ba, majd onnan az irányt dél felé véve, eljutunk Mexikóba. Túlazon, hogy az ország szintén bővelkedik napfényben és óceánpartokban, továbbá a 20-24 fok körüli átlagos téli hőmérséklet sem ismeretlen, itt már a költségek mértéke is jóval kevesebb a fent emlitett USA-béli városokhoz képest. Mexikóról sokszor az járja, hogy nem biztonságos, de amikor hosszú ideje ott élő emberek beszámolóit olvasom, akkor szinte kivétel nélkül azt látom, hogy városa válogatja, hogy mennyire vagyunk biztonságban, vagy sem.

Irány a Karib-Térség

Vegyük az irányt a Karib-tenger irányába és beszéljünk rögtön két területről, ahol az időjárás csodás a téli hónapokban is.

Dominikai Köztársaság

A Dominikai Köztársaság lesz az első Karib-tengeren fekvő terület,melyet említeni fogok. Amennyiben beszélsz spanyolul, akkor nyert ügyed van ezen a helyen, azonban azt fontos kiemelni, hogy a turista központokban jól beszélik az angolt is. A beutazáshoz elviekben elegendő az útlevél, tehát vízum ebben az esetben nem szükséges. Ne feledkezzünk el az ország kifejezetten változatos domborzatáról sem, mely egyszerre jelenti szemet gyönyörködtető tengerpartok és hegyvidékek kombinációját. Végül, de nem utolsó sorban pedig a hőmérséklet higanyszála igen gyakran eléri a 30 fokot télen is. 

Costa Rica

Costa Rica a másik igen közkedvelt célpont a Karib-tengeren. Akárcsak a Dominikai Köztársaság esetében, útlevél az utazáshoz elegendő, amennyiben 90 napnál nem hosszabb a tartózkodás. A lenyűgöző természeti adottságok (pl.: az esőerdők és az esőerdőkre leereszkedő felhők látványa) és az akár 30 fokot is elérő nappali hőmérséklet a téli időszakban, Costa Rica esetében is mérvadóak. Amit igen gyakran hallok Costa Rica-val kapcsolatban, hogy a Karib térségen belül a fejlettebb, de egyben a viszonylag drágább területek egyike. Ezzel ellentétben viszont a Dominikai Köztársasághoz képest ebben az országban( több publikáció szerint is) a közbiztonság romlott az utóbbi években.

Közeledve az Egyenlítőhöz

Mivel a déli feltekét egy következő cikkben szeretném majd taglalni, ezért a mai listát egy olyan országgal zárom, melynek a déli részén húzódik az Egyenlítő.

Kolumbia

Bár Kolumbia déli pontján, már egyben a déli féltekén vagyunk, azonban az ország ismertebb városai még az északi féltekén vannak. Valószínűleg sokatok hallott a fővárosról, Bogotáról és arról is, hogy a közbiztonság nagyon problémás az országban köszönhetően elsősorban a kábítószerkereskedelemnek. Azonban szeretném kihangsúlyozni, hogy a szintén az ország északi részén található Medellin városát nagyon sokszor látom biztonságos dél-amerikai helyek listáján. Minden bizonnyal utóbbinak és az alacsony költségeknek köszönhető az is, hogy a várost sokszor említik digitális nomádok. Az időjárás margójára pedig annyit tudok mondani, hogy a 25 fok feletti napközbeni hőmérséklet a téli hónapokban Medellin esetében aktuális, viszont a már délebbre fekvő Bogotá esetében inkább 20 fokra kel számítani.

 

 

Covid alatt is élhető országok listája

Hét ország, ahol van élet a Covid után és alatt

A koronavírus hullámainak hol nagyon nagy, hol nagy amplitúdói és az ezzel járó társadalmi és gazdasági teher talán sokatokat elgondolkoztatott, hogy vannak-e olyan helyek a világban, ahol a pandémia sokkal inkább szinten tartott, vagy ideális esetben alig akadnak Covidos emberek. Engem szokott ez a gondolat foglalkoztatni még úgy is, hogy egy olyan országban (és annak azon területén élek), ahol nem gondolom, hogy a legrosszabb pandémiás helyzet van.

Ebben a mai posztban olyan élhető országok listáját fogom megemlíteni, melyeket a COVID sem tett élhetetlenné a rendelkezésre álló információk alapján. A lista összeszedéséhez a John Hopkins Orvostudományi Egyetem honlapján közzétett (2022. február 3.-i) statisztika lesz majd a kiindulási alap, azonban ez nem azt jelenti, hogy csak ezt a listát veszem alapul, mert más szempontokat is figyelembe veszek majd, ahol nyilván a saját ízlésemből indulok ki. De a fő szempont a pandémiával járó halálesetek viszonylag alacsony szintje lesz. A felsorolásban szerepelnek olyan országok is, ahova bár a belépésnek lehetnek szigorúbb szabályai, viszont a Konzuli Szolgálat oldala szerint (2022. februári információk alapján) ezen országokba engedélyezett a Magyarországról való beutazás. Nyilván, ha valaki digitális nomád vagy már alapból külföldön él, az egy más tészta. Továbbá amennyiben költözésben gondolkodik valaki és nem EU-s országról van szó, akkor a hatályos bevándorlási törvényeknek is utána kell nézni a Coviddal kapcsolatos szabályozásokon túlmenően, mert e kérdésekre a mai írásom nem tér ki. 

1. Ciprus

Listámat rögtön egy olyan európai országgal indítom, amely sokszor szokott költözési célpont lenni akár más kontinensről érkező emberek számára, valamint kulturális és kikapcsolódási lehetőségeket is bőven tud nyújtani a kellemes időjárás mellett. Ciprusról van szó, ahol bár a Coviddal fertőzöttek aránya elérte a 17%-ot, viszont betegségek mindössze 0,3%-a végződött halállal.

2. Norvégia

A második helyen egy viszonylag Covid helyzet által még kevésbé felborzolt európai országot említek. Az igaz, hogy Norvégiában a 100 ezer emberre jutó koronavírusban elhunytak száma 27,43 fő, azonban a legtöbb európai országhoz viszonyítva ez egy még mindig jóval alacsonyabb arány. Nyilván Norvégia esetében a költözésben gondolkodókra is szerettem volna tekintettel lenni, feltéve persze, hogy valaki bírja vagy akár szereti a hideget. Ugyanis az éghajlatot és a sötétben eltöltött órák magas számát leszámítva Norvégia nem feltétlenül egy rossz választás, ha valaki egy olyan európai országba költözne, ahol viszonylag magas színvonalon élhet. 

3. Ausztrália

A magyar nyelvet már szinte az országban beszélt nyelvnek minősítő Ausztrália is egy elgondolkodtató választás lehet pár hónapig tartó időtöltés céljából, amennyiben valakinek van elegendő pénze. Ha meg ennek a valakinek még több pénze és vízuma is van, akkor pedig a költözés is elgondolkodtató, hiszen ne felejtsük el, hogy (az előző országgal ellentétben) itt már az időjárás is egész jó, főleg ha abba gondolunk bele, hogy amikor hazánkban vagy Európában tél van, akkor itt nyár. Ebből kiindulva Ausztrália jó célpont lehet, ha valaki például kétlaki életben gondolkodik. Az országban a kezdetektől fogva közel 2,645 millió ember kapta el a vírust a statisztika szerint, mely ha a szigetország 25 millió feletti népességszámából indulunk ki, már egész alacsonynak tűnik.

4. Izland

Izland az az EU-s ország, ahol kijelenthetem, hogy a rendelkezésemre álló adatok alapján nemcsak Európában, hanem a világban is a legkevesebb Covidos haláleset volt. Persze mindez nem meglepő abból kiindulva, hogy az ország a legkevésbé népes európai országok listájának hatodik helyén áll, de nyilván itt sok más szempont is belejátszik a történésekbe, amire a poszt keretein belül nem fogok kitérni. Az viszont bizonyos, hogy amennyiben valaki imádja a csendet, szeret relaxálni és el tudja viselni a hideget, akkor annak a személynek Izland egy előnyös opció lehet.

5. Thaiföld

Thaiföld azért tűnt fel nekem, mert nagyon gyakran látom az országot olyan listák előkelő helyén, ahol a digitális vállalkozások és nomádok részére sorolnak fel potenciális területeket. Az egyébként közel 67 millió fővel rendelkező Thaiföldön körülbelül 2,47 millió fő volt eddig érintett a járványban, mely alig haladja meg a 3,5%-ot. 

6. Nicaragua

Nicaraqua a 100 főre jutó legkevesebb halálesettel bíró országok listáján a 20. helyet foglalja el, mely tovább erősíti azon véleményemet, hogy ez a hely megér egy misét, de jó pár egyéb dolog is szól mellette. Az internationalliving blogja szerint Nicaraqua nem pusztán megannyi természeti szépséggel gyönyörködteti az odaérkezőket, hanem Közép-Amerika és Latin-Amerika egyik legbiztonságosabb országának tekinthető. Továbbá nem mehetünk el amellett sem, hogy az országba érkező külföldiek száma is növekszik valamint a jogszabályi rendszer viszonylag szabad teret ad a vállalkozásban gondolkodóknak is. Nyilván a spanyol nyelvtudás elengedhetetlen, de abból kiindulva, hogy a spanyol a „milyen nyelveket érdemes tanulni" listán is elsődleges helyet foglal el, a nyelv tanulásával csak nyerhetünk.

7. Dominikai Köztársaság

A Karib-tengeren helyet foglaló, szintén spanyol nyelvű Dominikai Köztársaságot sem hagyhattam le a mai listámról. Egyrészt, mert az ott tartózkódás mellett szólnak olyan okok, mint  az olcsó és finom ételek,  a viszonylag alacsony tartózkodási költségek és a szemet gyönyörködtető tájak, beleértve a tengerpartok is. Másrészről pedig a Covid számok sem rosszak, mivel a 11 milló körüli lakosságon belül közel 558 ezer fő kapta el a vírust, ami épp hogy meghaladja az 5%-ot

Ez lett volna a Covid alatt is élhető országok hetes listája. Azt természetesen még kihangsúlyoznám mindenképp, hogy ha bárki költözésen vagy utazáson gondolkozik, akkor az oltottság vagy a gyógyult állapot továbbá egy (72 órán belül elvégzett) negatív PCR-teszt eredmény szinte kivétel nélkül mindegyik országban elengedhetetlen. Nyilván a fentiek egy listát takarnak csak, mely jelentősen alapul veszi személyes ízlésemet is.

Tehát ahogy ezt már említettem a poszt elején is, bárhova is tervezitek az utazást, nézzetek utána a célországban hatályos Covid intézkedéseknek és emellett még hasznos érdeklődni országspecifikus Facebook csoportokban is, ugyanis ez a poszt nem egy hivatalos forrás, hanem hivatalos források és nem hivatalos beszámolók alapján megírt másodlagos forrás.

Tudtad, hogy a Mások Között már podcast felülettel is rendelkezik? Látogass el a Mások Között Spotify felületére, hogy meghallgasd a legújabb epizódokat az külföldi élet, az önmegvalósítás és az emberi kapcsolatok témákban.

 

 

 

Kik a Digitális Nomádok? Hogyan váljunk Digitális Nomáddá?

„Wannabe" Digitális Nomádok Gyakori Kérdései

Mivel a Mások Között egyik altémaköre a digitális nomád életmód, ezért itt az ideje beszélni is róla. Már csak azért is, mert legutóbb az önmegvalósítás kérdését firtattam, amit (magamból kiindulva) talán sok ember összeköt egy olyan életformával, melynek lényeges eleme az utazás, de mindenekelőtt az idő feletti szabad rendelkezés.

Digitális Nomád jelentése

A digitális nomád egy olyan személy, aki munkáját elsősorban elektronikai eszközén (laptop, számítógép, tablet vagy okostelefon és társai) keresztül végzi, azonban a lokációfüggetlenség az érem egyik oldala. Ugyanis a nomád szó arra utal, hogy az illető életformájának alapvető eleme a (kontinensek illetve az országok közötti) vándorlás, melyet nem úgy kell elképzelni, hogy hátizsákkal járjuk a világot és szinte minden héten más országban vagyunk, mert egy nomád eltölthet akár hónapokat, vagy éveket is egy helyen.

Tehát az életmód két fő eleme:

  1. helyfüggetlen munka leginkább laptop segítségével,
  2. valamint az utazás, mely együtt járhat akár egy városban vagy országban való igen hosszú idő eltöltésével.

Hogyan legyél digitális nomád?

A digitális nomád szó jelentésének fenti kifejtése után talán sokan felkaptátok a fejeteket és izgalomba jöttetek. Ha már most azon kattog az agyatok, hogy tudnátok ti digitális nomáddá válni, akkor először is ajánlom figyelmetekbe a Digitális Nomádok Facebook csoportot, ahol nekem a személyes tapasztalatom kifejezetten jó volt. Elsősorban azért is, mert számos tagja a csoportnak valóban megtapasztalta ezt az életformát, úgy hogy ebből pénzt is képes volt keresni, a másik üdítő élmény számomra az volt, hogy végre egy csoport ahol nincs hülye kérdés. A „Hogyan váljunk digitális nomáddá" kérdés margójára pedig azt tudom mondani (és ez erőteljesen saját tapasztalat is), hogy ne harapj abba a kézbe, amely etet. Tehát bármennyire is izgalmasnak hangzik ez az egész amiről most szó van, ne add fel azt a jelenlegi munkát, ami pénzt biztosít arra az időre, amig a digitális nomáddá váláshoz szükséges skilleket elsajátítod vagy a digitális nomád életmódot lehetővé tevő állást megtalálod. Egyébként meg, ahogy azt az előző mondatban is említettem bizonyos (egészen pontosan az online világban kamatoztatható) készségekre igen nagy valószínűséggel szükséged lesz ahhoz, hogy ebben a világban érvényesülni tudj. Bár a legközkedveltebb digitális nomád munkákról egy későbbi (külön) blogposztban szeretnék beszélni, de annyit elárulhatok, hogy a virtuális asszisztensi pozíció, az online oktatás, a webdizájnerség és a programozással kapcsolatos megbízások igen közkedveltek. Viszont úgy gondolom (és ebben sok helyfüggetlen munkát végző ismerősöm egyetért velem), hogy az munka, amit csinálni szeretnél, azt fontos, hogy kedvvel tedd és csak azért nem érdemes egy területet választani, mert pénzkereseti potenciál van benne és megadja a lokációfüggetlen életforma lehetőségét.

Leendő Digitális Nomádok Gyakori Kérdései

Általam roppant gyakran látott kérdés az, hogy „XY vagyok, ennyi éves, ez a szakmám, szeretnék digitális nomád lenni, de fogalmam sincs merre induljak. Milyen szakmák közkedveltek?" A közkedvelt szakmákat már érintettem és egy külön posztot is szánok erre a kérdésre a későbbiekben, viszont amit tapasztaltabb digitális nomádoktól nagyon gyakran olvasok a fenti típusú kérdésekre válaszként, hogy elsőként érdemes azon elgondolkozni, miért akarsz digitális nomád lenni. Elkerülhetetlen a nyelvtudás is, hiszen mivel nomád vagy, ezért utazol (bár ebben a COVID hullám cunamiban nyilván kevésbé), de legalábbis feltételezem, hogy nem Magyarországon töltöd időd nagy részét. Ami e kérdés esetében még lényeges szempont, hogy milyen eddigi munkatapasztalataid vannak, mi a végzettséged, mivel foglalkozol szívesen és mi a szűk keresztmetszete az ezen kérdésekre adott válaszoknak. Mert ha van egy olyan terület, amiben tapasztalatod is van, tanultad is (akár) éveken át és még szívesen is csinálod, akkor az egy mindenképp jó kiindulópont. Végül pedig szintén elkerülhetetlen azon gondolkozni, hogy mi a célod és eme igen tág kérdéskör esetében arra gondolok, hogy hogyan képzeled el egy napodat, vagy hetedet ideális esetben. Tudom folyamatosan ideális nem létezik, mert hullámok mindig lehetnek, de ezek amplitúdója és gyakorisága egy jól végigondolt  és egyben elképzeléseidhez is közel álló életforma esetén igenis lényegesen mérsékelhető.

A két általam szintén nagyon gyakran hallott/látott kérdés, hogy mely városok és országok potenciális digitális nomád helyek, illetve hogy működik az adózás és számlázás digitális nomádként. Megint csak tervben van, hogy e két témáról külön értekezek majd. Azonban, hogy ne maradjon senki muníció nélkül ezen kérdések tekintetében annyit mondanék, hogy a „Hova érdemes menni és hol érdemes élni digitális nomádként" kérdésre a Kanári szigetek és Dél-Kelet Ázsia igen közkedvelt válaszok szoktak lenni. Adózás és számlázás tekintetében pedig rögtön az első válaszom az, hogy érdemes mindenképp e témában jártas adószakértővel beszélni, viszont tapasztalatom és másoktól hallott információk alapján azt látom, hogy a székhely problematikáját egyéni vállalkozóként könnyebb kezelni. Tehát oda akarok kilyukadni, hogy egyéni vállalkozóként véleményem szerint könnyebb az indulás amennyiben vállalkozni szeretnél . A személyi jövedelem adó fizetése sok esetben (bár az USA mondjuk itt rögtön kivétel) tartózkodási hely szerint történik, tehát a „hol töltesz el minimum 180 napot az évben" kiindulási alap tud lenni sokszor,viszont ez messze nem szentírás vagy alapnak tekinthető információ ezen létforma hivatalos fenntartásához, ezért konzultáljunk nem csak magyarországi adózásban jártas személlyel, hanem a célország adószakértőjével is.

Életmód vagy hivatás

Azért érinteném annak kérdését is, hogy szerintem a digitális nomádság hivatás-e vagy életmód, mert sokszor amikor azt látom, hogy valaki kérdést tesz fel a digitális nomád életmóddal kapcsolatban akkor valójában az érdekli, hogy milyen hivatás felé induljon el annak céljából, hogy digitális nomáddá váljon. Ezzel ellentétben viszont én azt hatékonyabbnak tapasztaltam, ha a digitális nomádságra életmódként tekintünk elsősorban és utána gondolkozunk azon, hogy milyen digitális nomád életmódot lehetővé tevő hivatást válasszunk. Ugyanis az, hogy te vándorolni szeretnél miközben a laptopodon dolgozol és, hogy alapvetően az idődet te osztod be, ezek inkább életmódhoz, mintsem hivatáshoz köthető sajátosságok.

Éppen ezért e bekezdés margójára azt mondanám, hogy ha azon gondolkozol, hogy legyél-e digitális nomád vagy sem (és akkor kicsit visszatértünk a 2. bekezdéshez), akkor mindenek előtt légy tisztába eme létforma sajátosságaival és a teljesség igénye nélkül a következő kérdéseket érdemes feltenni magadnak:

  • Szereted-e változtatni tartózkodási helyed?
  • Tudsz-e tartózkodási helyed gyakori változtatása mellett koncentráltan dolgozni?
  • Hogyan viseled az egyedüllétet és a távollétet?
  • Mennyire kötődsz általánosságban emberekhez és mennyire tudod elviselni, hogy az emberek körülötted hirtelen és gyakran változnak?
  • Mennyire beszélsz nyelveket?
  • Hogyan viseled azt a tényt, hogy havi bevételeid mértéke ingadozhat?
  • Mennyi félretett pénzed van ahhoz, hogy ennek az életformának nekivágj?

Ezen kérdések inkább a digitális nomád lét pontosabb megismeréséhez elengedhetetlenek, viszont ha a megválaszolásuk után is úgy látod, hogy ezen a vonalon mindenképp el szeretnél indulni, akkor gondolnám én végig azt, hogy melyek azok a munkák, amiket van lehetőségem digitális nomád státuszban is végezni és ezek közül melyekről tudom el is képzelni, hogy az idő nagy részét eltöltsem velük.

Tehát úgy gondolom, hogy a digitális nomádság az inkább egy létállapot és az, hogy milyen hivatást választasz pedig inkább köthető egy adott munka tartalmához és annak eredményéhez.

Nem összetévesztendő a lokáció független életmóddal

Gyakori érzésem az is amikor valaki a digitális nomáddá válásról érdeklődik, hogy amire valójában vágyik az inkább pusztán egy helyfüggettlen munkakör vagy egyéni vállalkozás. Azonban mindez nem feltétlenül jár digitális nomád léttel és még inkább nem egyenlő vele. Ugyanis csak laptopot igénylő távmunkát magyarországi, vagy más országbeli bérleményedből is tudsz végezni, viszont ez nem jelenti azt, hogy nomád vagy. Nagyon sok ember valójában csak azt a szabadságérzetet keresi, hogy jövő héten kiruccanhat Balira, ha úgy tartja kedve, mely nem csak akkor tud megvalósulni ha digitális nomád vagy :)

Legnagyobb félreértések digitális nomádsággal kapcsolatban

Az előző két bekezdés kifejtésekor már önmagában utaltam pár (szerintem) gyakori félreértésre, de talán a legnagyobb ezek közül az, amikor valakinek van egy számára messze nem kielégítő munkahelye, melyet adott esetben a munkatársakkal és a főnökkel megélt kellemetlenségek tovább tetéznek és azt gondolja, hogy a digitális nomád életmód a megoldás, mert akkor majd úszómedencében Mojito-t szürcsölve keres sok pénzt laptopjának kattogtatásával. Nyilván az az állapot, hogy te ezt bármikor megtehesd, elérhető, de csak azért, mert szeretnél egy helyfüggetlen munkát, nem fog megvalósulni. Mint minden kezdet ez is nehéz és igen sok munka és kitartás kell addig a pontig, amikor tényleg azt tudod mondani, hogy nyugodtan iszod az úszómedencében bármikor a narancslevet, akár a laptopod nélkül is, mert egy adott anyagi színvonalat megteremtettél. És akkor ezen a ponton osztanám meg eddigi személyes tapasztalataimat.  

Személyes tapasztalatok

A személyes tapasztalataim kapcsán már most kihangsúlyozom, hogy jelenleg én inkább vallom (különösen így a COVID őrület derekán és a zöld kártyára még mindig várakozva) magam helyfüggetlenül tevékenykedő egyéni vállalkozónak, mint nomádnak, de persze a digitális jelző abszolút stimmel. Mivel én egy olyan személy vagyok, aki bár tud kötődni hozzá közel álló emberekhez, de emellett az utazást, az ezzel együttjáró kalandok megélését, a szabad időbeosztást, a főnöknélküliséget, az egyedüllétet és az új érdekes (különösen hasonlóan gondolkozó) emberekkel kötött ismeretséget igen nagy becsben tartja, ráadásul órákat szeret a gépén dolgozni, ezért számomra a digitális nomád életmód egy igen tettsző életforma. Ezzel az egésszel azt akarom mondani, hogy tulajdonképpen mivel számomra ez az egész életforma több pozitívummal jár, mint hiányossággal, ezért nekem az a tény, hogy siker és pénz nem rögtön jön, nem jelent nagy problémát. Viszont ezzel az utolsó mondattal ki is mondtam, hogy mi volt az, amit én is megtapasztaltam, ez pedig nem más, mint, hogy nagy türelemre lesz szükség, különösen ha nem heti 40 órában dolgozol a digitális nomádságodat megalapozó egyéni vállalkozásodon, mert mondjuk van egy főállásod, vagy akár mellékállásod is. Természetesen léteznek olyan lehetőségek, amikkel akár heteken (de inkább egy-két hónapon) belül is lehet nomádkodni, viszont akkor érdemes a piac által diktált irányokat követni, azaz olyan szolgáltatást kínálni, amire bőven van kereslet is vagy munkavállaló minőségben dolgozni otthonról, ami egyébként a legegyszerűbb opció kezdő nomádoknak. Nekem az igazi lokáció független pénzkeresés a koronavírus 2020-as kitörésével és az ezzel együttjáró bezárások elrendelésével kezdődött, ugyanis akkor az online korrepetálásra és online vizsgákra való felkészítésre igen nagy szükség volt. Mivel én 2006 óta korrepetálok gazdasági tárgyakból egyetemi és főiskolai hallgatókat, ezért ez egy jó lehetőség volt az elindulásra, hiszen 2006 óta bőven van tapasztalatom korrepetálásban. Ezenkívül van egy másik (egészség és fitnesszel kapcsolatos) vállalkozásom, amit 2020 nyarán kezdtem el (és bár volt egy féléves szünet idén), de konkrétan ennél a projektnél idén látom csak annak lehetőségét, hogy jövedelemre tegyek szert. 

 Tudtad, hogy a Mások Között Podcast már elérhető Spotify-on? Hamarosan kijön egy digitális nomád életmóddal kapcsolatos epizód. Ha szeretnél tudni róla, amikor az epizód megszületik, akkor Kövesd a Mások Között Facebook oldalát!

 

 

 

Egy önmegvalósító gondolatai az önmegvalósításról

Indítsd az új évet tiszta lappal!

A tény, hogy az önmegvalósítás a Maslow-féle szükséglekielégítési hierarchia tetején foglal helyet egy bizonyíték arra, hogy elérése nem könnyű. Az önmegvalósítás bonyolultságára utalhat az is, hogy rengetegen kutatják és beszélnek erről a témáról. Mivel 2022 épp elkezdődött és talán sokatok számára az új év a tiszta lappal való indulás lehetőségét is jelenti, ráadásul sokan szeretnének eljutni az önmegvalósítás állapotába, ezért a mostani poszt egy jó alkalom arra, hogy a témát érintsem. Arról nem is beszélve, hogy az önmegismerés és az önmegvalósítás kérdései az én életemben is nagy teret kapnak.  A lépések, amelyekről beszélni fogok számomra is igen nagy segítséget jelentettek és gyakran kerülnek említésre más, hasonló helyzetben lévő emberek által is. Mivel nem vagyok az ismétlés híve, mert azt egyrészt unalmasnak érzem, másrészt pedig kevésbé látom hatékonynak, ezért igyekszem érdekesebb (mindenképp valamivel személyesebb) formában összefoglalni gondolataimat e témakört illetően.

Lista az életedet hátráltató és elősegítő rutinjaidról

A listám elejére rögtön egy listát tennék, amely arról szól, hogy összeszeded mely jelenlegi szokásaid vagy elfoglaltságaid mozdítják előre az életed és melyek nem. Mivel egyfajta tükröt szeretnél saját magad felé tartani, ezért én javaslom a fenti lista leírását (akkor is, ha ez erőltetettnek hangzik). Egyszerűen saját tapasztalatom is, hogy azok az elhatározások hatásosabbak, melyeknek írásos nyoma van.

Célok elérése, hatékonyan

Az egy tökjó dolog, hogy valaki céltudatos, de megint csak saját tapasztalatból tudom megerősíteni, hogy ez önmagában még nem elég. Ugyanis, mint sokan tudjuk a célok elérése általában a keményebb dió. A megvalósítás hatékonysága szempontjából mindenképp érdemes mérhető célokat megfogalmazni. Ilyen szempontból a  „pár év múlva kiköltözöm külföldre" és a  „két éven belül Madridban fogok élni egy kis lakásban" kijelentések közül az utóbbi minősül konkrétabbnak, így mérhetőbbnek is. Amit szintén kiemelnék itt, hogy a célok elérése akkor sem bizonyul egyszerűnek általában, ha túl sok van belőlük. Amennyiben az utóbbi problémával küzdesz, olvasd el ezt az írásomat.

Utat engedni az újnak és érdekesnek

Az új ötletek és szokások felvétele is hasznos lehet önmegvalósítók számára, hiszen ahhoz, hogy elérjünk valamit, ami egyelőre csak egy elképzelés, ahhoz meg kell tennünk olyan dolgokat, amiket eddig még nem. Ehhez szükség van egyfajta rugalmasságra és nyitottságra, ami akár lehetne ezen bekezdés címe is, hiszen tulajdonképpen új dolgok beengedése sokszor kényelmetlen az elején, viszont rugalmasság erősítésével a kényelmetlenség foka is csillapítható. Bár ez a példa egy sokkal nagyobb mérvű cél eléréséhez kapcsolódik, de az egyik globális felmelegedés visszaszorítását kutató cikk is rámutatott a viselkedés-transzformáció jelentőségére. Olyan szempontból érdekes ez a példa, hogy ez az írás is arra világít rá, hogy változás (azaz az új beengedése) nélkül nehezen valósulnak meg komplexebb (akár önmegvalósításhoz kapcsolódó) célok.

A mókuskerék eliminálása

A folyamatosan ismétlődő és egyben kevéssé a céljaidat elősegítő mindennapi erőfeszítések és rutinok halmazát, melyek sokkal inkább szolgálják a társaink és családtagjaink által való elfogadottságot és sokszor anyagi biztonságot, mint az önmegvalósítást, mindenképp megemlíteném, mint eliminálandó tényezőt. Hívhatjuk mindezt akár mókuskeréknek is. Nyilván az anyagi biztonság és a hozzátartozóink, valamint munkatársaink elégedettsége nagy úr tud lenni és nem vonnám kétségbe eme értékek jelentőségét, viszont azt belátjuk, hogy az önmegvalósításnak rólunk (és azon belül, hogy mi tesz minket boldoggá) kellene elsősorban szólnia, ami nyilván nem zárja ki azt, hogy más emberek fontosak legyenek a számunkra és megtegyünk értük dolgokat, viszont az a kérdés itt, hogy mindezt meddig érezzük önazonosnak. Illetve egyáltalán elgondolkozunk-e azon, amikor valamit cselekszünk, hogy ez mennyire jó nekünk. Tehát a mókuskerék eliminálásának margójára azt mondanám, hogy amit itt valójában eliminálni kell az külsődleges dolgok túlzott előtérbehelyezése miatti kibillent létállapot.

Próbálj ki valamit, amitől tartasz

Sokszor eljátszadozom a gondolattal, milyen lenne ha egy nap eldönteném, hogy mindent ellenkező módon csinálok. Értem a „minden" alatt például azt, hogy hogyan kommunikálok emberekkel vagy hogyan reagálok különböző történésekre. Talán tini koromban ezt meg is tettem, de egyébként nem kell ennyire extrém dologra gondolni e bekezdés kapcsán. Azonban ha van EGY olyan konkrét szituáció, amibe nem mersz belemenni, mert tartasz a kudarctól vagy a negatív reakciótól, udvariasan menj mégis bele. Egészen kis dologra gondolok itt. Például munkahelyen vagy az épületben, ahol laksz valaki rendszeresen nem köszön egy idő után és ez zavaró számodra, mert nem érted mi változott meg. Tegyük fel, hogy eddig próbáltad nem észrevenni  és elhessegetni a dolgot, azonban a tény, hogy ez téged valahol zavar még mindig fennáll. Velem párszor történt hasonló dolog és arra jöttem rá, hogy ilyenkor nem az volt a legnagyobb problémám, hogy az illető nem köszönt, hanem hogy ez engem valamiért zavart és nem mertem ennek utánamenni. Ha esetleg te is hasonló érzéseket tapasztaltál meg, akkor már csak ezért is érdemes ilyenkor elgondolkozni azon, hogy odamenj az illetőhöz és megkérdezd tőle, mi az oka annak, hogy nem köszön. Egyrészt valahol az talán büszkeséggel tölt majd el, hogy oda mertél menni az adott iletőhöz, hogy ezt face to face megkérdezd, másrészt pedig veszíteni valód kb. nulla, mert annál nagyon rosszabb nem hiszem hogy történhet, hogy valaki, aki korábban köszönt, most már nem, viszont te meg néma gyermekként hallgatsz annak tudatában, hogy mindez egyébként zavar téged. Ez csak egy hosszan leírt példa volt arra, hogy tegyél meg egy (akár kisebb) dolgot, amitől valamiért tartasz. Lehet ez az is, hogy beadsz egy állami pályázatot induló vállalkozásod támogatásához, vagy jelentkezel a Cápák Között műsorába. Bár utóbbi azt hiszen nem a kis dolgok táborába sorolandó :)

Végezz el valamit, amit egy ideje halogatsz

Az előző bekezdéshez valamelyest kapcsolódik annak kérdésköre, hogy ha van egy dolog, amibe már régóta belekezdenél, vagy egy égető probléma, aminek már akár évek óta a végére járnál, akkor érdemes elgondolkozni ilyenkor azon, hogy nem halogatsz-e dolgokat túl sokáig. Élő példa tudok lenni erre jómagam is, különösen ha arra gondolok, hogy már egy ideje halogatom a spanyol nyelv tanulását, pedig tudom, hogy már bőven itt volt az ideje sok éve :) Nyelvtanulás egy szakállal bíró klasszikus esete a „végezz el valamit, amit egy ideje halogatsz" problémakörnek, de lehet ez egy utazás is például, vagy (hogy kevésbé COVID érzékeny tervekről is beszéljek) egy óriás takarítás megejtése a lakásodban.

A folyamat előtérbe helyezése a dolgok hirtelen elvágásával szemben

Az önmegvalósításhoz vezető út gyakori kálváriája, hogy az ezzel járó változástól tart az ember, egyebek mellett azért is, mert a változásra sokszor gondolunk úgy, mint bizonyos jelenlegi életünk magvas részévé vált dolgok hirtelen elvágására. Ez valóban tud ijesztő lenni, főleg ha kevésbé vagy tettrekész avagy változásra kész időszakodban. Ilyenkor viszont érdemes a változtatást inkább folyamatként kezelni, már csak azért is, mert a lépésről lépésre haladás is tud hirtelen (és egyben neked tetsző) eredményeket produkálni, melyre egyebek mellett egy pszichoterápiai kísérlet is rámutatott. Azt viszont saját példámból kiindulva tudom kijelenteni, hogy önmegvalósítani hirtelen változtatások nélkül nem gondolom, hogy lehetséges. Főleg, ha az elérendő létállapot eltér a most meglévő életformádtól, amit feltételezek, ha ezt a cikket olvasod, persze ezt nyilván nem tudom :)

Ne agyalj az önmegvalósítás hogyanján túl sokat

Végül, de nem utolsó sorban azt tudom mondani, hogyha elolvastad ezt a cikket, az már önmagában bőven elég agyalás az önmegvalósításról, úgyhogy akkor konkrétan ezen a ponton itt az ideje a tettek mezejére lépni.

 

Mindenkinek sikerekben és boldogságban gazdag új évet kíván a Mások Között egyszemélyes csapata :)

A napfényes San Diego

10 dolog amit szerethetsz San Diego-ban

Egy korábbi blogposztomban olvashattátok, hogy 2021. májusától San Diego-ban lakom, amely Los Angelestől délre, kb. 100 mérföldre található. Bár az ideköltözés körülményei nehézségekkel teli volt, azonban most, így fél évvel később már kezdem én is érzékelni a hely pozitív hatásait, melyet akkor ezúton megosztok veletek is, hátha valaki kedvet érez arra, hogy a jövőben San Diego-ban töltsön egy hosszabb időt, vagy akár ideköltözzön. Nyilván mivel az USA-ról beszélünk, azt mondanom sem kell, hogy az itteni élethez szükséges vízum, nagyon hosszú távon pedig zöld kártya, azonban ennek a cikknek nem célja az amerikai bevándorlás részleteinek ismertetése.

1. A  legkellemesebb december

Talán kitaláltátok, hogy az időjárást fogom ebben a bekezdésben dicsérni, dehogy kicsit érdekessé tegyem ezt a részt, külön kiemelném a decembert, ugyanis talán a számomra legkellemesebb decemberi hőmérséklet eddig ebben a városban volt. Los Angeles nekem enyhén hűvősebbnek tűnt ehhez képest, és Gran Canaria pedig a nappali órákban melegebbnek. Nyilván ez ízlés kérdése is, de általánosságban az mondható el, hogy itt San Diego-ban 15 és 20 celzius fok között van a hőmérséklet a téli hónapokban. Ami szintén nagyszerű, hogy ezzel szemben nyáron is ritkán kúszik a hőmérő higanyszála 30 fok fölé.

2. Oktatási színvonal

Bár az egyik cikkemben talán úgy tűnhetett, hogy Magyarország oktatását előnyösebbnek akartam érzékeltetni az amerikaihoz képest, azonban szeretném kihangsúlyozni, hogy annál az összehasonlításnál egy elsősorban profitorientált amerikai oktatási intézményt vettem alapul, ami nem minősül egyetemnek vagy főiskolának. Azonban, ha a rendes felsőoktatási rendszert nézzük, akkor már sokkal pozitívabban tudok nyilatkozni. San Diego-ról legalábbis biztosan, hiszen ezzel a várossal van tapasztalatom eddig. Konkrétan a közösségi főiskolai (community college) rendszer, amit itt kiemelnék elsősorban, hiszen én is egy ilyen intézményben tanulok jelenleg. Közösségi főiskolába tulajdonképpen bárki beiratkozhat, de ha tudod bizonyítani, hogy az adott államban élsz egy ideje és van valamiféle amerikai státuszod (zöld kártya, vízum, vagy egy ideje már folyamatban lévő zöldkártya), akkor igen magas kedvezménnyel tudsz egy community college-ban tanulmányokat folytatni. Nyilván utóbbit illetően informálódni kell az adott community college honlapján, mert az elvárások szempontjából lehetnek kisebb eltérések. Viszont, ha tudod a státuszod és a legalább egy éve fennálló kaliforniai életed tényét (papírokkal) bizonyítani, akkor nagy valószínűséggel nagy kedvezménnyel tudsz egy ilyen iskolában tanulni és ami további pozitívum, hogy számomra a színvonal is magas. Sokat tanulsz a pénzedért, a tanárok is roppant készségesek és nagy tudással rendelkeznek az adott szakterületen. Ami szintén óriási, hogy ha egy rendes főiskolán hasonló területen továbbtanulnál, akkor a közösségi főiskolán sokkal olcsóbban elvégzett tárgyakat be tudod számíttatni. Nyilván community college más államokban is létezik, azonban arról biztosan tudok nyilatkozni, hogy Kaliforniában általában ezen iskoláknak a híre is jó. Tehát ha egy ideje Kaliforniába élsz és valamit komolyan tanulnál, gondolkozz el egy közeli community college-ba való beiratkozáson. 

3. A hely alkalmas családalapításra

Kiindulva az előző két pontból is, amennyiben van egy jó pénzkereseti forrásod akár San Diego-ban, akár online, akkor ez a város már Los Angeleshez és sok más városhoz képest (jó pár ember véleménye szerint) alkalmasabb családalapításra. Nyilván a közoktatás magas színvonala egy lényeges szempont, de azon tények sem elhanyagolhatóak, hogy az emberek itt viszonylag nyugisabbak, a belváros és megannyi óceánpart elérhető távolságban van és hogy a város bővelkedik művészeti és kultúrális programokban. Utóbbiakról a következő bekezdésekben részletesebben is írok majd.

4. Óceánpart és belváros közelsége

Ez és a következő bekezdés akkor érdekes, ha San Diego megyének olyan részén élsz (például Pacific Beach, Ocean Beach, Mission Bay vagy Clairemont) ami a belvároshoz közel van, ugyanis ekkor az maximum 10 perc alatt autóval elérhető. Azonban a megyének egy távolabbi része (pl. El Cajon, vagy Carlsbad) esetében már több, mint fél órát is kell kocsikázni.

5. Reptér közelsége

Ha a belvárostól nem messze laksz, akkor a reptértől sem, ugyanis San Diego legnagyobb és egyben legismertebb repülőtere (a San Diego International Airport) pont a belvárosban található :) Én Mission Bay-től nem messze lakom és maximum 10 perc elég szokott lenni ahhoz, hogy a reptérre biztonságban megérkezzek autóval.

6. Gyönyörű óceánpartok 

Akár egy nyugisabb, akár egy nyüzsgőbb óceánpartra vágysz, San Diego-ban nem maradsz választék nélkül. A nyüzsgést megtalálod például Seaport Village-ben, mely egy vízparti (San Diego belvárosában található) bevásárló- és étkezési komplexum a San Diego-öböl mellett, vagy Ocean Beach-en, amely kiváló választás bohém és egyben szörfözni vagy napozni vágyó bulizós emberkék részére. A nyugalomra vágyók sem maradnak óceánpart nélkül, hiszen a mesés Sunset Cliffs szintén a belvárostól (autóval) közel elérhető. Továbbá kiemelném még (elsősorban szemet györnyörködtető elhelyezkedése miatt ) La Jolla partját, ahol bár napközben, és különösen turista szezonban (azaz nyáron) igen sok idelátogató utazó járkál, viszont a későbbi esti órákban és a téli szezonban már a relaxációra és elszigetelődésre vágyó egyéneknek is kifejezetten nagyszerű választás ez a hely.

7. Kulturális és művészeti látványosságok

Ahogy erre már a családépítési lehetőségek kapcsán kitértem, San Diego-ban lesz részed megannyi kulturális és művészeti rendezvényen is részt venni. A központhoz közeli Balboa Park otthont ad a híres Old Globe nevezetű színháznak és 17 db múzeumnak, melyek közé tartozik a San Diego-i Kortárs Művészeti Intézet (Institute of Contemporary Art, San Diego) és a Fotóművészeti Múzeum. A művészeti kikapcsolódás margójára említést tennék még arról, hogy San Diego-ban rendkívül gyakoriak a jó élő zenés (elsősorban rock & roll stílusú) programok, különösen hétvégenként. Ilyen fellépésekkel találkozhatsz például bárokban, melyeket azért is javaslok meglátogatni, mert San Diego a jó sörválasztékáról szintén híres.

8. Kultúrák sokfélesége

A város mexikói határhoz való közelségéből is adódik, hogy lakosságának közel 35%-a spanyol ajkú illetve latin, továbbá közel 17%-a ázsiai. A fehérbőrűek aránya 65%, a feketéké pedig 6.5%. Részletek Amerika népszámlálásának hivatalos oldalán érhetőek el.

9. Gasztronómiai választék

A kultúrák sokféleségéből is adódik, hogy San Diego-ban azért nagyrészt megtalálható, ami szem szájnak ingere. A steak house-tól kezdve a mexikói és ázsiai éttermeken át egészen az olasz éttermekig szinte minden fellelhető a városban. Arról nem is beszélve, hogy az itt élő magyaroknak van egy viszonylag összetartó Facebook csoportja, ahol biztosan szívesen segítenek a csoporttagok, ha mondjuk magyar ízekre vágynál és egy magyar éttermet vagy delikáteszt keresel. 

10. Rekreációs programok elérhetősége

A rekreációs programok tekintetében is lehetőségek tárháza vár. Kezdeném a szörfözéssel és az állva evezéssel, aminek egyik Mekkája San Diego és folytatnám még megannyi kültéri sportolási lehetőséggel, mint a biciklizés, golfozás,és a óceánparti jógaórák. A téli hónapokban sem maradsz testmozgás nélkül, hiszen a város szinte összes kerületében elérhetőek különböző mozgásstúdiók. Például csak azon az úton, ahol lakom, tőlem kb. 5 percnyi gyaloglással, elérhető jóga, pilátesz és táncstúdió is. 

 

Az érem másik oldala

 A korábbiakban összefoglaltam, mi az amit szerethetsz San Diego-ban, viszont a kép úgy teljes, ha felhívom a hátulütőkre is a figyelmed. Rögtön kezdeném azzal, hogy az egy tökjó dolog, hogy éttermekből és rekreációs programokból van választék, de hát ezek nincsenek ingyen, mely teljesen rendben lenne, ha a lakhatási költségek nem lennének magasak. Ugyanis havonta olyan 2000 dollárral kell számolni, ha San Diego belvárosához közel szeretnél lakni. A 2000 dollár, ha szerencséd van tartalmazza a rezsit is, de ez a bérelt lakás nagyságától függ. Viszont ahhoz, hogy 2000 dollárt úgy ki tudj fizetni, hogy kényelmesen maradjon még pénzed, érdemes minimum 20 dollárt óránként megkeresni (bármivel is foglalkozol), hogy maradjon időd olyan programokra, melyet szabadidődben csinálsz. Az a helyzet viszont, hogy ha nem rendelkezel vagy diplomával, vagy egy olyan speciális tudással vagy tapasztalattal egy olyan területen, amivel minimum 20 dollárt megkereshetsz, akkor viszont már nem olyan egyszerű a helyzet. Arra gondolok, hogy egy sima recepciós, hosztesz, vagy raktári munkás például általában óránként 20 dollár alatt keres. Tehát, ha nem egy magasabb órabérű vagy borravalóval járó munkát végzel, akkor már összességében nem biztos, hogy anyagilag is megéri ebben városban lakni.  Ha borravalóval járó munkában gondolkozol, nem szabad elfelejteni azt sem, hogy San Diego egy szezonális hely. Főszezon általában a nyár, illetve a december második felétől január elejéig tartó időszak. A másik dolog, ami valamelyest számomra például hátrány, hogy San Diego is azon városok közé tartozik, ahol nincs élet autó nélkül. Nyilván az persze személyes preferencia kérdése, hogy ez hátrány-e vagy sem :)

A világ mely területein van az ünnepek alatt is jó idő

Télen 20 fok felett I.rész

Az ünnepek kapujában talán sokan gondolkoztok azon, mely helyeken van a világban most is meleg. Akár megvan arra a lehetőségetek – a világjárvány negyedik hulláma közepén -, hogy egy ilyen helyen töltsétek az ünnepeket, vagy annál hosszabb időt is, akár nincs, én mindenesetre úgy gondolom, hogy nem árt megismerni egy jó pár olyan területet, ahol a decemberi klíma kifejezetten kellemes. A kifejezetten kellemes decemberben számomra olyan 20-26,5 fok között van. A mai poszt az első része a Meneküljünk a melegbe posztsorozatnak. Az említésre kerülő helyek tekintetében, a jó időn túl, igyekszem élhetőségi szempontokat is figyelembe venni, gondolok itt arra, hogy a felsorolt területek hosszabb (akár egy hónap vagy azontúl) idejű tartózkodásra is alkalmasak legyenek, hiszen ne felejtsük el azt, hogy a Mások Között blog egyik alappillére a digitális nomád életmód. Azt azért mindenkinek javaslom, hogy az országtól függő COVID intézkedéseknek nézzen utána, mert erről egy két helyen beszélek csak.

Európában maradva

Amennyiben a legalább 20 fok körüli hőmérsékletet az Európai Unió térségén belül maradva szeretnéd megtapasztalni, akkor jó híreim vannak, ugyanis három ajánlatom lesz a számodra.

Ciprus

A Törökországtól délre fekvő szigetország legdélebbi városa Limassol, ahol a legmagasabb hőmérséklet eléri a 19-20 fokot és a higanyszál legrosszabb esetben sem csúszik nagyon 11 fok alá. Ha a munkád megengedi számodra, hogy hosszabb időt is Limassolban tölts, akkor ne habozz, ugyanis tél végén itt kerül megrendezésre a Limassoli Farsangi Fesztivál, mely az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb eseményként van számontartva Cipruson. Számomra mindenképp kecsegtető annak gondolata, hogy a farsangra végre egy meleg karneváli hangulatban kerüljön sor. Amennyiben a megszokott egy-két hetes vakációnál hosszabb időt nem tervezel eltölteni Cipruson, akkor is a sziget számos turisztikai látványossága (pl.: a bizánci eredetű páfoszi erőd és a tőle nem messze található páfoszi Régészeti Park, a Larnaca területén található Szent Lázár Templom és az Agia Napa partján fekvő csodálatos Nissi Beach) számtalan izgalmas időtöltésre adhat okot.

Madeira, Portugália

Noha a Portugáliához tartozó szigetcsoport szigetein gyakori az eső decemberben, ettől függetlenül ez Európa egyik legmelegebb területe, ugyanis a téli hónapokban a hőmérséklet gyakran kúszik 20 celzius fok fölé. A vulkáni eredetű Madeira-szigetek kellemes időjárása hegyvidéki domborzatának is köszönhető, mely nemcsak klíma szempontjából kedvező, hanem a túrázást kedvelő embereknek is egy kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A szigetcsoport legmagasabb hegycsúcsa az 1862 méter magasságú Pico Ruivo. Ezek után nem meglepő az a tény, hogy Madeira egy igen kedvelt központja a digitális nomád életmódnak, melyet alátámaszt az is, hogy 2021. február 1.-én itt nyílt meg Európa első digitális nomád faluja.

Kanári szigetek

Maradva a digitális nomád központoknál és az Atlanti-óceánon, nem feledkezhetünk el a Kanári-szigetekről, ahol a téli csúcshőmérséklet akár a 27 fokot is elérheti, tehát Európa legmelegebb téli térségéről beszélünk. Ha érdekel, milyen az élet a Kanári-szigeteken, olvasd el erről szóló cikkemet.

A Kanáritól nem messze, de már egy másik kontinensen

Bár a Kanári-szigetek, lévén, hogy spanyol szigetcsoportról beszélünk, közigazgatásilag Európához tartozik, viszont földrajzi szempontból -tekintve, hogy afrikai kőzetlemezből emelkedik ki - már Afrika részeként tartják számon és lévén, hogy Afrikáról beszélünk, ne feledkezzünk el egy olyan országról, mely légvonalban mindössze 873,26 km-re fekszik a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventurától. 

Marokkó

Az enyhén szubtrópusi éghajlatú Marokkó téli hőmérséklete 15 és 20 fok között van. Mivel a tél kicsit hűvösebb itt, mint a korábban felsorolt területeken, ezért ez az ország akkor lehet inkább érdekes véleményem szerint, ha ellátogatnátok az afrikai kontinensre is a kanári-szigeteki tartózkodásotok alatt. 

Ázsia szerelmeseinek

A keleti és egzotikus kultúrák kedvelői sem fognak hiányt szenvedni meleg éghajlatú úticélok tekintetében, ugyanis bizonyos országok a koronavírus-járvány alatt is nyitva tartják kapuit a turisták előtt.

Dubaj

Az építészetéről és csodás tengerpartjairól szóló Dubaj izgalmas célpont lehet, különösen a luxus és a fényűzés kedvelőinek. A decemberi átlaghőmérséklet kb. 26 fok. Bár Dubajt nem szoktam digitális nomád központokról szóló írásokban látni, azonban az adók alacsony mértéke és a kedvező ingatlanbefektetési lehetőségek bizakodásra adnak okot. Azonban azt nem szeretném kihagyni, hogy Dubajban inkább télen érdemes gondolkodni, ugyanis a nyári átlaghőmérséklet meghaladja a 35 fokot.

Thaiföld

Éghajlat szempontjából nagyon hasonló tendencia figyelhető meg Thailföldön is, ezért ezt az országot is a téli hónapokban ajánlanám. Azonban az előző ajánlatommal ellentétben Thaiföld egy rendkívül izgalmas, költségvetést is kímélő, turisztikai desztináció lehet. Gondolok itt különösen arra, hogy az ételek nem csak ínycsiklandóak, hanem viszonylag olcsón is hozzáférhetőek. Thaiföld legkedveltebb úticéljai Bangkok, Phuket, Ko Samui, valamint a digitális nomádok körében közkedvelt Csiangmaj. Az Ázsia Neked honlapja szerint november 1-.től Thaiföld felfüggesztett elviekben mindenféle karantén-követelményt, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyar turisták kizárólag Phuket szigetére érkezhetnek és egy ott megkapott negatív COVID teszt birtokában mozoghatnak Thaiföld további szigeteire.

Vietnám

A gasztronómiájáról és egzotikus tájairól (pl.: a Halong öböl) szintén híres Vietmám számos történelmi nevezetességben (Ho Shi Minh múzeum, a mellette fekvő mauzóleummal, ahol Ho Shi Minh, a vietnámiak háborús hőse fekszik bebalzsamozva) is bővelkedik. Éghajlata kifejezetten november és április között teszi látogatásra alkalmassá, hiszen május és október között sok a csapadék. Az ország legnagyobb városa a déli, Saigon folyó partján található Ho Si Minh-város, mely bizonyos utazási blogok szerint az egyike a három legjobb ázsiai digitális nomád központnak.

Maldív-szigetek

Az India délnyugati csücskénél található szigetország is egy igen divatos célpont a luxusutazást kedvelő magyarok között. Mivel egy aprócska szigetről van szó, ezért inkább egy-két hetes nyaralás céljából lehet a terület érdekes véleményem szerint. Kétségtelen, hogy a szigetország egy igen jó választás lehet például búvárkodást, óceánpartot és luxushoteleket kedvelő utazóknak, akik csak egy rövidke kikapcsolódásra vágynak egy egzotikus helyen, melyre szívesen áldoznak is egy adott összeget. Azonban hosszú távú tartózkodás vagy digitális nomád életmód szempontjából már kétségek merülnek fel a Maldív-szigeteket illetően, elsősorban a magas költségek és az ehhez képest alacsony számú programlehetőségek és látnivalók miatt. A decemberi hőmérséklet a trópusi éghajlat következtében 25 és 30 fok között van, ami magyar léptékkel mérve nyárnak minősül.

Malajzia

Természetesen az ázsiai ajánlataimat nem zárhatom le Malajzia megemlítése nélkül. Elsősorban a fővárost, Kuala Lumpurt emelném itt ki, ahol nemcsak az átlagos téli hőmérséklet éri el a 24 fokot, hanem igen kedvező lehetőségek adódnak digitális nomádoknak, mely egyebek mellett köszönhető az igen jó kondíciókkal bíró lakhelyek alacsony bérleti árának és a finom ételek széles kínálatának. 

Blogposzt a Blogolásról II.rész

Hogyan kezdtem el blogolni és mi az eddigi tapasztalatom?

A mai bejegyzés a második része a „Blogposzt a Blogolásról” poszt sorozatomnak és ma arról értekezem, hogyan kezdtem blogolni és mi volt az eddigi tapasztalatom.

 

AZ EGÉSZ AMERIKÁBAN KEZDŐDÖTT

Talán ez meglepő lesz egy-két olvasó számára, de tartalmak megosztásával már 2013 és 2014 között is foglalkoztam, amikor is egy 90-es évekről szóló Facebook oldalt (90's stuff) működtettem. Azonban a szó szoros értelmében blogolni 2020-ban kezdtem Amerikában, egy angol nyelvű Egészség és Wellnessel foglalkozó oldal létrehozásával.

Több száz órás kemény munka árán a következő öt tanulságot vontam le az angol nyelvű blogolással kapcsolatban.

  1. Ha angolul szeretnél tartalmakat megosztani, akkor nem árt, ha különösen próbálsz egy piaci rést találni ,mivel rengeteg versenytársad lesz. A kiválasztás történhet demográfiai ismérvek (nem, életkor, szakképzettség, diploma, lakóhely) alapján, valamint azt mindenképp érdemes végiggondolni, hogy te KIKET SZERETNÉL a közönségednek tudni. Ezt a kérdést nem csak átgondolni érdemes, hanem határozottan azt is gondolom, hogy ezzel van értelme először foglalkozni, ha egy idő után szeretnéd, hogy a blog számodra is hasznot nyújtson, és most itt nem pusztán csak az anyagiakra gondolok.
  2. Mivel az első pont rendkívül fontos, ezért mindenképp vizsgáld meg, hogy mely közösségi média vagy egyéb online felületeken tölti az általad elképzelt közönség az idejét és azokra az oldalakra koncentrálj. Nem kell mindenhol ott lenni!
  3. A nézőközönség felépítése időbe fog telni, ezért érdemes mindeközben azt is gyakran elemezni, hogy a témádon belül mely keresőszavakra keres rá a legtöbb ember és ezek közül melyekről beszél a legkevesebb blogger vagy online tartalomgyártó. Ezek a keresőszavak szintén egy potenciális piaci rést jelenthetnek. A megfelelő keresőszavak megtalálása céljából a Google Kulcsszótervező egy ingyenes, de egyben hatékony segítséget nyújt és én is azt szoktam használni.
  4. Idővel próbáld meg szűkíteni a taglalt területeket. Az egyik oka annak, hogy az Egészség és Wellnessel foglalkozó oldalam már csak a fogyás kérdésére összpontosít, mert egyrészt köszönhetően annak is, hogy az egészséges életmódot érintően túl sok témakörrel foglalkoztam, a nézettség nem tudott növekedni. Azonban a sokfelé koncentrálás és annak elemzése, hogy mely témakör jár a legnagyobb eléréssel meghozta gyümölcsét, mert már tudtam azt, hogy mely pillérre (fogyás) szűkítsem a tartalmakat. Ezért mondom, hogy csak idővel korlátozd a tematikákat, ha több dologról szeretnél beszélni egyszerre.
  5. Végül, de nem utolsó sorban nagyon azt ajánlom, hogy olyan témáról kezdj el blogolni (különösen ha több dolog érdekel egyszerre) amiről szinte nem telik egy úgy nap, hogy ne gondolkozzál el, tehát ami igazából a szívügyed is. Ezt azért is mondom, mert hetente sok sok órát fogsz a blogoddal tölteni.

MIT TANÍTOTT SZÁMOMRA A „MÁSOK KÖZÖTT”?

 A legutóbbi alkalommal már kitértem arra, hogy miért kezdtem el a „Mások Között” blog oldalamat. Arról azonban még nem beszéltem részletesen, hogy mit tanultam a magyaroknak való blogolás által és a tapasztalatom mennyiben volt más, mint az angol nyelvű oldalam esetében.

Kezdem a hasonlóságokkal, mert azt egyszerűbb kivégezni! Az angol nyelvű blogolás esetében elsőként és másodikként is kiemeltem, hogy érdemes az általad elérni kívánt nézőközönség tulajdonságaira és online szokásaira koncentrálni. Úgy gondolom, hogy a magyar nyelvű blog esetében is ez egy elsőrendű kérdés egyrészt amiatt, mert sokkal hatékonyabban tudsz tartalom írással foglalkozni, ha mindezt azon emberek részére teszed, akiket te is szívesen megszólítanál és akik számára a te tartalmad is releváns és aktuális információt nyújt.

A másik oka a közösségépítés igényének (és ez talán egy kicsit különbség is az angol nyelvű blogoláshoz képest, mert sajnos Magyarországon ez egy jellemzőbb probléma) a rosszindulatú kommentek igen erős jelenléte hazánkban. Sajnos, ha nem a megfelelő embereket találod meg, gyorsan egy troll parádéra emlékeztető kommentáradat közepén találhatod magad. Nem mondom, hogy ilyesmi angol nyelvű blogolásnál egyáltalán nincs, de eddigi tapasztalatom alapján kevésbé jellemző.

A pozitívuma a magyar nyelvű webtartalom írásnak viszont az, hogy talán kevésbé kell annyira egy témára fókuszálni, hogy elérj embereket, mely adódik abból is, hogy Amerika lakossága durván 33,5-szerese hazánkénak és az amerikai blogok száma egy kutatás szerint 2021-ben eléri a 600 milliót. A nagy számok törvénye azonban a gyors elérés szempontjából sajnos azt vettem észre, hogy nem igazán kedvező, éppen ezért Magyarországon véleményem szerint az kifejezetten egy pozitívum, hogy a targetingnek nem kell annyira toppon lenni már az elején, hogy a nézettség nőjön. Arról nem is beszélve, hogy ha a blog.hu-n kezdesz el blogolni és engedélyezed a reklámok megjelenését akkor, ha minőségi tartalmat osztasz meg, kikerülhetsz a címlapra, mely igencsak segíti az elérést.

A Mások Között eddigi szerkesztése alapján szintén kiemelném még a közösségi felületek (elsősorban a Facebook, viszont, ha a blog erőteljesen vizuális élmények nyújtására is alapoz, akkor az Instagram) és a YouTube (amennyiben érdekel a videózás) használatának jelentőségét. 

 

A KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS EGYIK PÁRATLAN ESZKÖZE

Továbbá erőteljesen fontolóra venném (és én már ezt megtettem) egy podcast (alapvetően inkább hang alapú digitális tartalom) létrehozását a következő okok miatt:

  • A podcast kifejezetten emlékeztet egy rádióműsorra. Ha mindig is érdekelt a rádiózás (mint pl. engem is), akkor itt a lehetőség számodra!
  • Egyszerűbb elkezdeni, mint a YouTube csatornát, mert nem kell a tökéletes videó elkészítésével bajlódni.
  • Bár a YouTube-on a YouTube algoritmusának következtében emberek talán hamarabb érnek el, de sok esetben az a tapasztalat, hogy azokkal az emberekkel, akik a Podcastodat hallgatják egy mélyebb kapcsolatot tudsz kialakítani ahhoz képest, mintha pusztán csak egy YouTube csatornában gondolkoznál, mely megint csak az algoritmussal magyarázható. Gondolj bele abba, hogy egy podcast epizód minimum 30 perces. Ha valaki odafárad a podcast felületedre, hogy téged hallgasson minimum egy fél órán át, az úgy gondolom egy igen erős lojalitásról tesz tanúbizonyságot.

 

Ennyiben szerettem volna összefoglalni saját történetemet és tapasztalataimat blogolás kapcsán. Remélem a beszámolóm elgondolkodtató és inspiráló volt számodra. Ahogy mondani szokás, kéz-és lábtörést kívánok neked ezen a munkával teli, de hosszú távon meggyőződésem, hogy kifizetődő úton.

süti beállítások módosítása