Meneküljünk a melegbe

Télen 20 fok felett II.rész

A mai poszt a második része a  Télen 20 fok felett sorozatomnak és ma leginkább olyan (elsősorban) amerikai kontinensen található területekről beszélek majd, ahol a február forróbb mint Magyarországon.

Amerikába vágyóknak

Az Egyesült Államok bőven tartogat lehetőségeket meleg időre vágyó társainknak, melyek közül a legkedveltebbeket akkor fel is sorolom.

Miami

A szórakozást és tengerparti nyüzsgést kedvelő emberek számára Miami ideális választás. 2021 szeptemberében sikerült életemben először eljutni ebbe a városba és kijelenthetem, hogy Miami Beach látványa és hangulata tényleg olyan szerelmet ébresztett bennem, mint ahogy azt elképzeltem. Hozzáteszem, sikerült egy olyan tengerpartot találnunk, melyet nem lepett el embertömegek száza. Időjárás tekintetében valóban hőség van itt és éppen ezért Miami egy roppant kedvelt téli üdülő hely. A téli átlagos napközbeni hőmérséklet 25 fok körül van. 

Key West

Floridánál maradva, de ugorva egy olyan helyre, amely kb. minden szempontból szerelembe ejtett, Key West-et nem hagyhattam le mai listámról. Floridáról sokszor beszélünk úgy (joggal), mint magyarok által gyakran lakott államról, mely Key West esetében különösen igaz, hiszen az első étterem, ahova betértem, ott rögtön két magyar sráccal találkoztam. Ami számomra általános szerelmet keltett a helyben az időjáráson, a táj szépségén és hangulatán túl, az az volt, hogy bár nem annyira nyüzsis, mint Miami, de azért mégis van élet ott abszolút és nem kell autó, ha sétálni mennél valahova. Időjárás tekintetében teljesen hasonló dolgokat tudok mondani, mint Miami esetében. 

Palm Springs

Kaliforniába érve, de még nem teljesen a Csendes-óceán partján, igen forró napokat élhetünk át Palm Springs-ben. A golfozást és a teniszt kedvelő emberek hazája számos kirándulási lehetőséggel is kecsegtet.  A Los Angelestől kb. 177 km-re, a Couchella-völgyben fekvő város átlagos téli hőmérséklete eléri a 23 fokot is. Azonban azt mindenképp tudni kell, hogy a nyár borzasztóan meleg, úgyhogy Palm Springs megint csak egy olyan város (mint az itt felsoroltak között a legtöbb), melyben a téli hónapokban érdemes gondolkodni. 

San Diego

Kaliforniában, a Csendes-óceán partjához érve és egyben igen közel a mexikói határhoz, megtaláljuk San Diegot, ahol jelenleg én is élek. Ami ebben a helyben időjárás szempontjából (Palm Spring-hez képest) még csodásabb, hogy amellett, hogy itt az átlagos téli hőmérséklet napközben eléri a 20 fokot, nyáron sincs elviselhetetlen hőség. Olvasd el San Diego-ról szóló cikkemet, ha érdekel, mit szeretek ebben a városban. 

Havaii, dizsi, napfény...

Nem tudom, hogy a  Hawaii, dizsi, napfény kifejezés még mindig divatban van-e, azonban az én generációm elég sokszor használta, és ez a kifejezés általánosságban a jólétet jelenti. Bár a minden szempontból jólétet megerősíteni nem szeretném e város esetében, de az bizonyos, hogy a paradicsom jelző illik rá, melyhez (sok más egyéb tényező mellett) hozzátartozik az a tény is, hogy a téli hőmérséklet 26 fok körül van napközben. 

 

Mexikó, Mexikó, Mexikó

Visszatérve San Diego-ba, majd onnan az irányt dél felé véve, eljutunk Mexikóba. Túlazon, hogy az ország szintén bővelkedik napfényben és óceánpartokban, továbbá a 20-24 fok körüli átlagos téli hőmérséklet sem ismeretlen, itt már a költségek mértéke is jóval kevesebb a fent emlitett USA-béli városokhoz képest. Mexikóról sokszor az járja, hogy nem biztonságos, de amikor hosszú ideje ott élő emberek beszámolóit olvasom, akkor szinte kivétel nélkül azt látom, hogy városa válogatja, hogy mennyire vagyunk biztonságban, vagy sem.

Irány a Karib-Térség

Vegyük az irányt a Karib-tenger irányába és beszéljünk rögtön két területről, ahol az időjárás csodás a téli hónapokban is.

Dominikai Köztársaság

A Dominikai Köztársaság lesz az első Karib-tengeren fekvő terület,melyet említeni fogok. Amennyiben beszélsz spanyolul, akkor nyert ügyed van ezen a helyen, azonban azt fontos kiemelni, hogy a turista központokban jól beszélik az angolt is. A beutazáshoz elviekben elegendő az útlevél, tehát vízum ebben az esetben nem szükséges. Ne feledkezzünk el az ország kifejezetten változatos domborzatáról sem, mely egyszerre jelenti szemet gyönyörködtető tengerpartok és hegyvidékek kombinációját. Végül, de nem utolsó sorban pedig a hőmérséklet higanyszála igen gyakran eléri a 30 fokot télen is. 

Costa Rica

Costa Rica a másik igen közkedvelt célpont a Karib-tengeren. Akárcsak a Dominikai Köztársaság esetében, útlevél az utazáshoz elegendő, amennyiben 90 napnál nem hosszabb a tartózkodás. A lenyűgöző természeti adottságok (pl.: az esőerdők és az esőerdőkre leereszkedő felhők látványa) és az akár 30 fokot is elérő nappali hőmérséklet a téli időszakban, Costa Rica esetében is mérvadóak. Amit igen gyakran hallok Costa Rica-val kapcsolatban, hogy a Karib térségen belül a fejlettebb, de egyben a viszonylag drágább területek egyike. Ezzel ellentétben viszont a Dominikai Köztársasághoz képest ebben az országban( több publikáció szerint is) a közbiztonság romlott az utóbbi években.

Közeledve az Egyenlítőhöz

Mivel a déli feltekét egy következő cikkben szeretném majd taglalni, ezért a mai listát egy olyan országgal zárom, melynek a déli részén húzódik az Egyenlítő.

Kolumbia

Bár Kolumbia déli pontján, már egyben a déli féltekén vagyunk, azonban az ország ismertebb városai még az északi féltekén vannak. Valószínűleg sokatok hallott a fővárosról, Bogotáról és arról is, hogy a közbiztonság nagyon problémás az országban köszönhetően elsősorban a kábítószerkereskedelemnek. Azonban szeretném kihangsúlyozni, hogy a szintén az ország északi részén található Medellin városát nagyon sokszor látom biztonságos dél-amerikai helyek listáján. Minden bizonnyal utóbbinak és az alacsony költségeknek köszönhető az is, hogy a várost sokszor említik digitális nomádok. Az időjárás margójára pedig annyit tudok mondani, hogy a 25 fok feletti napközbeni hőmérséklet a téli hónapokban Medellin esetében aktuális, viszont a már délebbre fekvő Bogotá esetében inkább 20 fokra kel számítani.