Anglia közel 40 éves bája

8 ok, amiért Anglia közel 40 évig fő célpont volt a magyarok számára

Külföldre költözéssel kapcsolatos blog természetesen nem létezhet anélkül, hogy nem esik szó Angliáról. Már csak azért sem mert Anglia bája szinte töretlen a magyar kiköltözők szemében még közel 40 év elteltével is. Legalábbis a 2021-es pont alapú bevándorlási rendszer bevezetéséig töretlen volt.

2014 júniusában mindössze pár órára utaztam ki Londonba egy workshop miatt. Nem több, mint 6 órát töltöttem a városban -beleértve a reptéren töltött időt is - és ezen időtartam alatt 3 magyarral találkoztam, akik már hosszú ideje Londonban éltek.  

De miért beszélek 40 évről? Az Eurostat adatai alapján közel 350 ezer főre tehető azon 1989 után kivándorolt magyarok száma, akik már legalább egy éve az országban tartózkodtak. 

Saját tapasztalatom alapján is meg tudom erősíteni, hogy ha egy ismerősömmel beszélek, aki külföldre költözne minimum 40-50% az esélye, hogy Anglia jut eszébe először. Felmerül a kérdés mi lehet ennek az oka! A poszt első felében 8 okot fogok megemlíteni ami igen nagy valószínűséggel szolgál magyarázattal Anglia közel 40 éves bájára.

1. Angol nyelv használata

Az angol nyelv jelentősége töretlen évszázadok óta, melyet a globalizáció és a technológia előretörése még jobban elmélyített. Egy nyelvekkel foglalkozó blog, a gofluent.com 2019-es posztjában arról számolt be, hogy 1,5 milliárd ember beszélte ezt a nyelvet 2019-ben. Figyelembe véve a technológia és az online világ egyre duzzadó jelentőségét a pandémiás időszak alatt, nem lepődnék meg, ha az 1,5 milliárd tovább nőtt volna. A gofluent.com cikke azt is elemzi, hogy milyen társadalmi és gazdasági folyamatok vezettek ahhoz, hogy tulajdonképpen az angol nyelv ilyen uralkodó szerepet töltsön be.  A portfólió egy 2013-as cikke szerint a 25-64 korú magyar népesség 37%-a beszél valamilyen idegen nyelvet, melyek közül az angol a leggyakoribb. Az angol nyelv egyeduralmát bizonyítja az is, hogy a világon szinte minden országban ezen a nyelven az ember megérteti magát.

2. Angol nyelvterület, ami közel van

Az előzőekben ismertett tendeciák miatt adódott a kérdés, hogy milyen országokban lehet ezt a nyelvet elsőrendűen használni és tovább tökéletesíteni, ha valakinek úgy tetszik. Anglia ebből a szempontból azért lehet vonzó, mert a legkönnyebben és legolcsóbban elérhető angol nyelvterület a magyarok számára. Gondolok itt arra, hogy Amerika, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland már sokkal távolabbi célpontok.

3. Angol nyelvterület, ahová nem kellett vízum 2021-ig

Kicsit folytatva az előző bekezdést, Anglia esetében az is egy vonzó tényező lehetett, hogy - megintcsak ellentétben más angol anyanyelvű országokkal - ide nem kellett bevándorlási engedély egészen 2021-ig. A 2021-ben történt változásokról a poszt utolsó bekezdésében beszélek majd.

4. Pénzkereseti lehetőség

Általános tendencia, hogy a szellemi munkák nagy részénél a britt ember általában előnyben részesít egy angol anyanyelvű delikvenst. Azonban amellett magyarként nem lehet elmenni, hogy a nem szellemi munka is sokkal jobban megfizetett az Egyesült Királyságban, mint Magyarországon. A jooble.com álláskereső portál számos ilyen állásajánlatot dobott fel 1 mp alatt, melyek nagy része esetében a szállásról is a cég gondoskodik.

5. A font ereje

 Anglia pénznemének erőssége szintén egy meghatározó ok lehet, különösen akkor ha egy nagyobb összegű tőke felhalmozása a cél. Bár a font ereje a pandémiás időszakban változó önmagához képest, de az vitathatlan, hogy megelőzi még a nagy becsben tartott amerikai dollárt és a sok magyar által nagyon kedvelt eurót is. :)

6. Oktatás minősége

Mivel rengeteg magyar ember tanulási célból is tölt hosszabb és rövidebb időt is külföldön, ezért az angliai felsőoktatás magas színvonala egy elengedhetetlen szempont. Arról nem is beszélve, hogy ha valaki Angliában szeretne élni, akkor egy ottani egyetem elvégzése mindenképp előny az álláskeresésnél. De még akkor is, ha más idegen nyelvterületet választana valaki, ahol az angol nyelvet használni is szeretné, a tény, hogy Angliában tanult sokat nyom majd a latban.

7. Pezsgő éjszakai élet és angol zene

Az éjszakai élet és a zene imádói számára London megintcsak egy Kánaán. A klubélet a pandémiás időszak előtt fergetes volt. Mikor 5 hetet Londonban tartózkodtam 2015-ben esti sétálhatnékom támadt, mely igényemet Kelet-London nevezetes Hackney Road-ján meg is tettem. Nem telt úgy el két perc, hogy egy klub, bár vagy szórakozóhellyel, ahol a buli a tetőfokára hágott ne találkoztam volna. Az angol rock, pop és elektronikus zene popularitása is növeli azon igényt, hogy ezeket a zenéket az ember Londonban vagy egy másik angol nagyvárosban élvezze ki egy pezsgő éjszakai környezetben. Ki ne akarná rázni a Rolling Stones vagy Beatles számokra élő zene kisérete mellett egy hangulatos angol bárban? Melyik nagy elektronikus zene fan-nak nem óriási érzés egy nagy angol város szórakozóhelyén Bob Sinclair vagy Tom Novy-ra tombolni?

8. Látványosságok és Parkvilág

Az utolsó ok, ami hát legalábbis számomra, és emiatt úgy gondolom, hogy más számára is vonzó lehet Anglia esetében az a gyönyörű parkvilág és más történelmi és természeti látványosságok. A Big Ben, Stonehenge és a York Minster sokak általt látogatott turisztikai látványosság, valamint számos angol város rendelkezik elbővülő fekvéssel és természeti adottságokkal.

A BREXIT hatása és a pontalapú vizumrendszer 2021-től

Eddig tartott a poszt kellemesebb része, mert most muszáj egy vagyok néhány fontos gondolatot megosztani a BREXIT hatásával kapcsolatban. Először is a BREXIT-ről annyit mindenképp tudni érdemes, hogy ez eredményezte az Egyesült Királyság 2020 január 31.-i kilépését az Európai Unióból. Ennek eredményeként a Nagy-Britanniát (Anglia, Skócia és Wales) érintő ki-és beutazás szabályai megváltoztak. 2021 január 1.-től ugyanis a 6 hónapnál hosszabbi tartózkodás is vízumhoz kötött, amelynek elbirálása, akárcsak Ausztrália esetében egy pontrendszeren alapul. Nyilván ez a változás már más negativabb elbirálás alá ejti Angliát, amennyiben azon kell gondolkozni, hogy melyik külföldi országban próbáljon a magyar ember szerencsét. Ha pontos információt szeretnétek Angliában való bevándorlással kapcsololatban, akkor ennek legjobb forrása a www.gov.uk.