Milyen nyelvet érdemes tanulni?

Akár külföldre költözésről vagy Magyarországon való karrierépítésről van szó a nyelvtudás elengedhetetlen. Ebben a posztban szeretném a saját, valamint HR-esek és nyelvtanárok véleményét is összefoglalni a tekintetben hogy milyen nyelvet érdemes tanulni az iskolában, vagy akár később az életben. Bár amondó vagyok, hogy a nyelvtanulást nem lehet elég korán elkezdeni. 

 

Amíg a kérdésen gondolkozol, tanulj angolt

 

Nyelviskolák és emberi erőforrás menedzsmenttel foglalkozó szakemberek nagy része valamint jómagam is egyöntetűen azon a véleményen vagyunk, hogy amíg azon töröd a fejed, hogy milyen nyelveket tanulj, addig is tanuld az angol nyelvet. Az egyszerű oka ennek az, hogy akármilyen elcsépelt is ez a nyelv, meg hogy tanuljunk angolt, de minden kétséget kizárólag az angol az a nyelv, amit nem kérdés, hogy érdemes tanulni és saját tapasztalatból meg tudom erősíteni, hogy minél előbb kezded tanulni -gondolok itt akár óvodás korra is, kedves szülők - annál egyszerűbb dolgod lesz.

Négy fő okot biztos ki tudok emelni:

  1. Az angolszász országok gazdasági, társadalmi és kulturális hatalma
  2. A legtöbb országban ez a hivatalos nyelv
  3. A legtöbb országban, ahol nem ez a hivatalos nyelv, ezt a nyelvet értik meg legkönnyebben
  4. Praktikusság: egyszerűbb viszonylag a nyelvtana és alapoktatás szintjén is elérhető a tanulása, azaz már kisiskolában vagy óvodában is oktatják

Még egy dologra itt kitérnék! Nem tudom, hogy ez még mindig jellemző-e, bár azt hiszem igen, hogy a német szokott lenni a másik olyan közkedvelt opció amin az ember rágódik a tekintetben, hogy mi legyen az első nyelv, amit tanul. Megmondom őszintén értem ennek az okát, viszont nem értek vele teljesen egyet. Ugyanis most már régóta nem csak Európában gondolkozunk magyarként, akár munkaerőpiacról, akár külföldre költözésről legyen szó. Mivel a német elsősorban egy európai opció akárhogy is nézzük, és az angol nyelvet pedig a német ajkú országokban is tökéletesen megértik ezért számomra nem kérdés, hogy az angol előnyt élvez első nyelv tanulása szempontjából. Nyilván ha kifejezetten tudod, hogy Németországban szeretnél élni vagy ahhoz az országhoz van bármilyen -akár családi, vagy más lelki vagy megélhetési - vonatkozás miatt közöd, akkor az egy más kérdés, de ettől függetlenül az én véleményem, hogy az angol a nulladik lépés!

 

 

Angol után milyen nyelveket érdemes tanulni?

 

Valójában most, hogy gondolkodom a blogposzt címe simán lehetett volna az, hogy az angol után milyen nyelvet érdemes tanulni. Azonban most hogy feltettük a kérdést válaszoljuk is meg!

A spanyol az új angol

Nem véletlenül fogalmazok úgy, hogy a spanyol az új angol. Én úgy gondolom, ha célod az amerikai szuperkontinens, akkor a spanyollal nem fogsz mellélőni az egyszer biztos.

Spanyol nagyon keresett nyelv több USA-béli államban. Különösen Kaliforniát emelném ki, ahol a spanyol ajkú lakosság száma 15,57 millió volt a 2019-es statisztikai adatok alapján . Kaliforniát követi Texas 11,5 millió, majd Florida 5,66 millió spanyol ajkú lakossal.

Az nem kérdés, hogy a dél-amerikai és közép-amerikai országokban a fő beszélt nyelv a spanyol.

Nyilván ha Spanyolországban élnél, amit egyébként én abszolút támogatok, mert nagyon jó a tapasztalatom az országgal kapcsolatban, akkor nem kérdés, hogy tanulj spanyolt.

Kis személyes sztorit megint hozzáfűznék ehhez a bekezdéshez. 2000-ben léptem 9. osztályba és arról kellett döntenem, hogy mi legyen a második nyelv, amit tanulni szeretnék az angol mellett. Szüleim unszolására németet választottam, pedig a spanyolt tudnám most igazán használni és akkor is azt akartam választani. Azért persze még nem tettem le arról, hogy spanyolul jól megtanuljak. 

 

A német még mindig nagyon előkelő helyen van, ha nem akarsz messzire menni...

Bár az előző bekezdésnek nagyon olyan szaga volt, mintha a németet le akarnám hurrogni, de erről egyáltalán nincs szó. Sőt ebben a bekezdésben bizonyos embereket rá fogok beszélni arra, hogy tanuljanak németet.

Kiknek gondolom, hogy a német nyelv tanulása jó ötlet:

  1. Akiknek családjuk vagy barátaik nagy része német származású, ezért van a nyelvvel egy erős kapcsolatuk,
  2. Akik eldöntötték, hogy német nyelvterületen (Németország, Ausztria, Svájc német nyelvű részei) élnének,
  3. Akik német tulajdonosi szerkezetű magyar cégnél tervezik karrierjüket hosszabb távon,
  4. Akik turizmusban szeretnének dolgozni Európában. Amikor én hotelben dolgoztam Spanyolországban, rengeteg német turistával kellett kommunikálnom és akkor nagyon jól jött, hogy tanultam korábban németet,
  5. Ha más kontinenseken dolgozol akár túristaként vagy más okból német anyanyelvű emberekkel, még akkor is hasznát veszed a nyelvnek,
  6. Amennyiben filmes szakmában, például színészeten töröd a fejed, ha beszélsz németül, vagy tudsz német akcentussal angolul beszélni, az hihetetlen nagy plusz tud lenni szintén.

 A bekezdést elnézve már nem is olyan rossz az a német. 

 

Bárhol megtalál a FRANCIA

 

Európa tekintetében a némettel talán holtversenyben, világtekintetben pedig véleményem szerint a német előtt foglal helyet a francia a rangsorban.

Nézzük elsőként Európát! Nyilván a francia kultúra iránt érdeklődőknek, illetve Franciaországban letelepedni vágyóknak a nyelv tanulása nem kérdés. Svájc szerelmesei is érdekeltek lehetnek a nyelv tanulásában, hiszen mint tudjuk Svájcnak is vannak francia területei, úgymint Lausanne vagy Geneva. Európában maradva ne feledkezzünk el Belgiumról és Luxemburgról sem, ahol a lakosság több, mint 60%-a anyanyelvi szinten beszél franciául.

Az oka annak, hogy úgy gondolom bárhol megtalál a francia, mert nemcsak -mint azt az előbb olvashattátok- több európai országban, hanem a világ számos pontján is hivatalos nyelv. Először is ne feledkezzünk el a megannyi afrikai országról, ahol ez az egyik beszélt nyelv. Kanadában az angol után a francia a második fő nyelv és bizonyos kanadai városokban pedig első helyen áll. A Karib-térségben is (pl.: Haiti) bizonyos területeken ez a beszélt nyelv. Végül pedig ne feledkezzünk meg az Óceánia szerelmeseiről sem, azon belül is Új-Kaledónia, Francia Polinézia és Vanuatu szigetéről, ahol a francia a hivatalos nyelv.

 

A Volga zúgása töretlen

Bár annak az erának már jó régen vége, hogy kötelező lenne oroszul tanulni, de az kétségtelen továbbra is -és ez akkor is igy volt, amikor én érettségiztem-, hogy az orosz nyelvtudás piacképes. Mi sem erősíti ezt meg jobban annál, hogy az eduline egyik cikke szerint a HVG állásbörzén a munkáltatók 18%-a ezt a nyelvet várta el az állások betöltéséhez. De itt még nincs vége a történetnek.A turizmus és vendéglátásban dolgozók is igen nagy hasznát vehetik ennek a nyelvnek. Gondolok itt azokra a személyekre, akik elsősorban Törökországban, Tunéziában, Olaszországban vagy Görögországban helyezkednének el ilyen területen. Továbbá az orosz nyelvet beszélő közösségek a világ minden olyan pontján - Amerika, Nyugat-Európa- megtalálhatók, ahova általában a magyar ember költözni szokott. Természetesen a nyelv jelentőségét tovább emeli a tény, hogy Oroszország területe a legnagyobb a világon, valamint az orosz kultúra szépirodalmi műremekei is gyakran predesztinálják az olvasót a nyelv tanulására.

 

Mi a helyzet a skandináv nyelvekkel?

 

A skandináv nyelvtudás szintén sokszor szerepelt a munkaerőpiaci elvárások között, különösen gondolok itt az SSC-s álláshirdetésekre. Maradva a saját tapasztalataimnál a Kanári-szigeteken is igen jól tud jönni a skandináv nyelvtudás. Emlékszem, amikor hotelben dolgoztam a téli időszakban, rengeteg volt a skandináv vendég és voltak olyan hotelek ahol kifejezetten skandináv (elsősorban norvég és svéd ) turisták voltak és ott elvárás volt az, hogy folyékonyan beszéljen az ott dolgozó ezen nyelvek valamelyikén.

Az álláshirdetések és a turizmus elvárásai alapján mondanám, hogy a norvég, svéd valamint a dán nyelvek tanulása felé orientálódnék, azonban ha nagyon ragaszkodtok ahhoz, hogy egy nyelvet emeljek ki, akkor maradjatok velem legalább a következő bekezdés végéig.

 

Melyik skandináv nyelvet érdemes tanulni?

 

Akkor szólhat a dobpergés, mert ezennel kijelentem a nyertest, ami nem más, mint a SVÉD.

Lássuk miért ezt a nyelvet választanám a másik kettővel szemben, ha skandináv nyelvek tanulásán törném a fejem és persze nagyon muszáj választani.

Hozzáteszem utánaolvastam a szóban forgó nyelveket tanuló emberkék beszámolóinak és nem volt egyszerű választani a norvég és a svéd közül, mert valóban többen mondták, hogy a norvég egy jobb választás kezdésnek, ráadásul Norvégia egy gyönyörű ország, viszont ha mégis nagyon konklúziót akarok vonni különböző emberek beszámolói és az én tapasztalataim alapján, akkor nekem a személyes választásom a SVÉD lenne a következő okok miatt:

1. Egy kifejezetten skandináv nyelvekről szóló blog arról beszél, hogy a svéd nyelvet inkább megérti a dán és a norvég, mint a másik két nyelv valamelyikét a két másik kultúra. Ezzel jár egy pont a svédnek.

2. Egy skandináv nyelvek tanulásával kapcsolatos fórumon a nyelvtanulók kicsivel nagyobb része számolt csak be arról, hogy a norvég nyelvet volt könnyebb elkezdeni tanulni. Azonban számos tanuló szavazott a svéd nyelvre is az egyszerűség szempontjából.

3. Utazásaim és hotelmunkáim kapcsán legalább annyiszor volt dolgom svédekkel, mint norvégokkal, tehát a svéd egy nagyon keresett nyelv a turizmusban is.

4. Jó pár svéd származású zenész számait  (Ace of Base, Roxette,Abba, Avicii) számait hallgattam kicsiként, tiniként és fiatal felnőttként is. Lévén, hogy a zene számomra már születésemtől kezdve egy nagyon meghatározó dolog, ezért nem kérdés, hogy ennek van jelentősége a nyelvtanulás szempontjából is.

Nyilván persze mindenkinek a szíve joga mely skandináv nyelvet választja. :)

 

Beszéljünk az egzotikusabb nyelvekről

 

Bár sok esetben a skandináv nyelveket is az egzotikus nyelvek csoportjában szoktam látni, amikor nyelvtanulással kapcsolatos cikket olvasok, most mégis azzal zárom soraimat, hogy milyen egyéb egzotikus nyelvet érdemes megtanulni a NAGYBETŰS ÉLETBEN. 

Talán sokatok számára nem meglepetést okozva a távol-keleti vizekre fogok evezni, hiszen azon nyelvek elsajátítását szorgalmazza megannyi HR-es portál is.  Ma már az nem kérdés, hogy emberek a világban azért tanulják a kínai nyelvet, hogy a munkaerőpiacon egy előnyösebb helyzetbe jussanak. Mikor én diplomáztam ez azért még nem volt ilyen egyértelmű. A behaviour.hu magazin szintén megemlíti a japán és koreai nyelveket nem csak a manga képregények és a kultúra érdekessége miatt, hanem erőteljesen gazdasági és kereskedelmi szempontokat figyelembe véve.

 

Te mely nyelveket beszéled ezek közül? Melyeknek veszed óriási hasznát a nagybetűs életben? Van olyan nyelv ezek közül, amit szeretnél még megtanulni az életben? Melyiket és miért? Várom a válaszod kommentben!