Covid alatt is élhető országok listája

Hét ország, ahol van élet a Covid után és alatt

A koronavírus hullámainak hol nagyon nagy, hol nagy amplitúdói és az ezzel járó társadalmi és gazdasági teher talán sokatokat elgondolkoztatott, hogy vannak-e olyan helyek a világban, ahol a pandémia sokkal inkább szinten tartott, vagy ideális esetben alig akadnak Covidos emberek. Engem szokott ez a gondolat foglalkoztatni még úgy is, hogy egy olyan országban (és annak azon területén élek), ahol nem gondolom, hogy a legrosszabb pandémiás helyzet van.

Ebben a mai posztban olyan élhető országok listáját fogom megemlíteni, melyeket a COVID sem tett élhetetlenné a rendelkezésre álló információk alapján. A lista összeszedéséhez a John Hopkins Orvostudományi Egyetem honlapján közzétett (2022. február 3.-i) statisztika lesz majd a kiindulási alap, azonban ez nem azt jelenti, hogy csak ezt a listát veszem alapul, mert más szempontokat is figyelembe veszek majd, ahol nyilván a saját ízlésemből indulok ki. De a fő szempont a pandémiával járó halálesetek viszonylag alacsony szintje lesz. A felsorolásban szerepelnek olyan országok is, ahova bár a belépésnek lehetnek szigorúbb szabályai, viszont a Konzuli Szolgálat oldala szerint (2022. februári információk alapján) ezen országokba engedélyezett a Magyarországról való beutazás. Nyilván, ha valaki digitális nomád vagy már alapból külföldön él, az egy más tészta. Továbbá amennyiben költözésben gondolkodik valaki és nem EU-s országról van szó, akkor a hatályos bevándorlási törvényeknek is utána kell nézni a Coviddal kapcsolatos szabályozásokon túlmenően, mert e kérdésekre a mai írásom nem tér ki. 

1. Ciprus

Listámat rögtön egy olyan európai országgal indítom, amely sokszor szokott költözési célpont lenni akár más kontinensről érkező emberek számára, valamint kulturális és kikapcsolódási lehetőségeket is bőven tud nyújtani a kellemes időjárás mellett. Ciprusról van szó, ahol bár a Coviddal fertőzöttek aránya elérte a 17%-ot, viszont betegségek mindössze 0,3%-a végződött halállal.

2. Norvégia

A második helyen egy viszonylag Covid helyzet által még kevésbé felborzolt európai országot említek. Az igaz, hogy Norvégiában a 100 ezer emberre jutó koronavírusban elhunytak száma 27,43 fő, azonban a legtöbb európai országhoz viszonyítva ez egy még mindig jóval alacsonyabb arány. Nyilván Norvégia esetében a költözésben gondolkodókra is szerettem volna tekintettel lenni, feltéve persze, hogy valaki bírja vagy akár szereti a hideget. Ugyanis az éghajlatot és a sötétben eltöltött órák magas számát leszámítva Norvégia nem feltétlenül egy rossz választás, ha valaki egy olyan európai országba költözne, ahol viszonylag magas színvonalon élhet. 

3. Ausztrália

A magyar nyelvet már szinte az országban beszélt nyelvnek minősítő Ausztrália is egy elgondolkodtató választás lehet pár hónapig tartó időtöltés céljából, amennyiben valakinek van elegendő pénze. Ha meg ennek a valakinek még több pénze és vízuma is van, akkor pedig a költözés is elgondolkodtató, hiszen ne felejtsük el, hogy (az előző országgal ellentétben) itt már az időjárás is egész jó, főleg ha abba gondolunk bele, hogy amikor hazánkban vagy Európában tél van, akkor itt nyár. Ebből kiindulva Ausztrália jó célpont lehet, ha valaki például kétlaki életben gondolkodik. Az országban a kezdetektől fogva közel 2,645 millió ember kapta el a vírust a statisztika szerint, mely ha a szigetország 25 millió feletti népességszámából indulunk ki, már egész alacsonynak tűnik.

4. Izland

Izland az az EU-s ország, ahol kijelenthetem, hogy a rendelkezésemre álló adatok alapján nemcsak Európában, hanem a világban is a legkevesebb Covidos haláleset volt. Persze mindez nem meglepő abból kiindulva, hogy az ország a legkevésbé népes európai országok listájának hatodik helyén áll, de nyilván itt sok más szempont is belejátszik a történésekbe, amire a poszt keretein belül nem fogok kitérni. Az viszont bizonyos, hogy amennyiben valaki imádja a csendet, szeret relaxálni és el tudja viselni a hideget, akkor annak a személynek Izland egy előnyös opció lehet.

5. Thaiföld

Thaiföld azért tűnt fel nekem, mert nagyon gyakran látom az országot olyan listák előkelő helyén, ahol a digitális vállalkozások és nomádok részére sorolnak fel potenciális területeket. Az egyébként közel 67 millió fővel rendelkező Thaiföldön körülbelül 2,47 millió fő volt eddig érintett a járványban, mely alig haladja meg a 3,5%-ot. 

6. Nicaragua

Nicaraqua a 100 főre jutó legkevesebb halálesettel bíró országok listáján a 20. helyet foglalja el, mely tovább erősíti azon véleményemet, hogy ez a hely megér egy misét, de jó pár egyéb dolog is szól mellette. Az internationalliving blogja szerint Nicaraqua nem pusztán megannyi természeti szépséggel gyönyörködteti az odaérkezőket, hanem Közép-Amerika és Latin-Amerika egyik legbiztonságosabb országának tekinthető. Továbbá nem mehetünk el amellett sem, hogy az országba érkező külföldiek száma is növekszik valamint a jogszabályi rendszer viszonylag szabad teret ad a vállalkozásban gondolkodóknak is. Nyilván a spanyol nyelvtudás elengedhetetlen, de abból kiindulva, hogy a spanyol a „milyen nyelveket érdemes tanulni" listán is elsődleges helyet foglal el, a nyelv tanulásával csak nyerhetünk.

7. Dominikai Köztársaság

A Karib-tengeren helyet foglaló, szintén spanyol nyelvű Dominikai Köztársaságot sem hagyhattam le a mai listámról. Egyrészt, mert az ott tartózkódás mellett szólnak olyan okok, mint  az olcsó és finom ételek,  a viszonylag alacsony tartózkodási költségek és a szemet gyönyörködtető tájak, beleértve a tengerpartok is. Másrészről pedig a Covid számok sem rosszak, mivel a 11 milló körüli lakosságon belül közel 558 ezer fő kapta el a vírust, ami épp hogy meghaladja az 5%-ot

Ez lett volna a Covid alatt is élhető országok hetes listája. Azt természetesen még kihangsúlyoznám mindenképp, hogy ha bárki költözésen vagy utazáson gondolkozik, akkor az oltottság vagy a gyógyult állapot továbbá egy (72 órán belül elvégzett) negatív PCR-teszt eredmény szinte kivétel nélkül mindegyik országban elengedhetetlen. Nyilván a fentiek egy listát takarnak csak, mely jelentősen alapul veszi személyes ízlésemet is.

Tehát ahogy ezt már említettem a poszt elején is, bárhova is tervezitek az utazást, nézzetek utána a célországban hatályos Covid intézkedéseknek és emellett még hasznos érdeklődni országspecifikus Facebook csoportokban is, ugyanis ez a poszt nem egy hivatalos forrás, hanem hivatalos források és nem hivatalos beszámolók alapján megírt másodlagos forrás.

Tudtad, hogy a Mások Között már podcast felülettel is rendelkezik? Látogass el a Mások Között Spotify felületére, hogy meghallgasd a legújabb epizódokat az külföldi élet, az önmegvalósítás és az emberi kapcsolatok témákban.