Minden, amit Spanyolországról tudni akartál

Miért érdemes Spanyolországba költözni magyarként?

Számtalan esetben fontolgatjuk Spanyolországot, amennyiben külföldre való költözésen törjük a fejünket. Nekem már 15 évesen is ez a gondolat megszületett a fejemben, amikor is azon kellett gondolkoznom, hogy milyen második nyelvet válasszak a gimiben az angol mellé. Végülis szülői behatásra a németet választottam, de a spanyol álom végül megvalósult, mert egy évet 2016 és 2017 között a Kanári-szigeteken tölthettem. Elmondhatom, hogy nagyon kellemes emlékekkel gondolok vissza erre az évre több okból is.

Bár a Kanári-szigetek egy más történet a spanyol nagyvárosokhoz (Madrid, Barcelona, Andalúzia) hasonlítva, mégis azért vannak hasonlóságok. Ebben a posztban a spanyol élet költségeit és más szempontjait szeretném összefoglalni, valamint egy konklúzióra jutni, hogy miért érdemes Spanyolországot választani, ha a magyar ember költözésen töri a fejét.

 

Spanyolország költségei és adottságai

 

Spanyolország -egészen konkrétan Gran Canaria - esetében van személyes tapasztalatom, amivel kiegészítem majd az egyéb megállapításokat, aminek alapját egyebek mellett egy régóta működő weboldal, az internationalliving.com adja

Költségek

Spanyolország az egyik legolcsóbb hely Nyugat-Európában! Miért mondom ezt? Mert körülbelül havi 1000-1200 euró elegendő ahhoz, hogy az ember ebben az országban kényelmesen eléljen. 500 euró átlagosan fedezi a lakbérköltséget, de nyilván az egy fontos kérdés, hogy Barcelona, Madrid, vagy egy kisebb spanyol város-e a cél. Étkezés megoldható átlagosan napi 15 euróból, ha ez bevásárlással történik. Azonban, ha az ember étterembe megy, akkor átlagosan fejenként 12 euró elegendő tud lenni.

Egészségügy

Az egészségbiztosítási kártyával állami orvosi intézményekben ingyenes egészségügyi ellátás kapható, azonban a magánellátás nem fedezett. A kártya használatáról és igényléséről itt olvasható bővebb információ. Az fontos kitétel, hogy a kártya igényléséhez biztosítottnak kell lenni valamelyik Európai Uniós országban, legegyszerűbb esetben Magyarországon, amennyiben ott történik az igénylés.

Közlekedés

Akárcsak a legtöbb Európai Uniós ország, Spanyolország is roppant kedvező olyan emberek számára, akik imádnak gyalogolni, mint én is és előnyben részesítik a tömegközlekedést. Gran Canaria esetében a buszok ritkábban közlekednek, de én ennek ellenére nem vennék autót ott, mert így is tökéletesen megoldható az utazás tömegközlekedéssel. Egy autóbuszjegy ára átlagosan 1,2 és 2 euró között van az országban. Havi közlekedési bérletet is lehet váltani átlagosan 45 euróért a legdrágább városokban. Kisebb városokban ez a díj alacsonyabb. Én Gran Canaria esetében kb 20-25 eurót fizettem a havi buszbérletre.

Éghajlat

Spanyolország éghajlata változó attól függően, hogy melyik részén vagyunk. Négy éghajlattal találkozhatunk országos szinten:

  • Óceáni: Az észak-nyugati területeken, mint pl. a Galíciai-hegység alacsonyabb az átlaghőmérséklet és magasabb a csapadékmennyiség. Bilbao is például egy óceáni éghajlatú város.
  • Száraz KontinentálisAz ország központi területén a Mezeta fennsíkon a szárazság már jóval nagyobb, a nyarak kifejezetten magas hőmérsékletűek, alacsony csapadékmennyiséggel. A csapadék túlnyomó része a téli és őszi hónapokra tehető. Spanyolország fővárosa, Madrid rendelkezik ilyen éghajlattal, de Kasztília és León is megemlíthető ebben a csoportban.
  • Mediterrán: Hosszan tartó nyári szárazság és csapadékos rövidebb tél jellemzi a Földközi tenger partvidékét, ide tartozik pl.: Barcelona, a Baleár-szigetek (Ibiza és Mallorca), valamint Alméria is.
  • Szubtrópusi: Az Atlanti-óceán partvidékén például a Kanári-szigeteken egy enyhe és stabil szubtrópusi éghajlat van. Két évszak figyelhető meg. Áprilistól októberig tart a melegebb időszak, amelyet nyárnak neveznek a helyiek és novembertől márciusig van egy úgymond téli időszak 20-25 celcius fokkal.

Letelepedési engedély kérdése

Spanyolország és Magyarország a Schengeni-övezet tagjai és ennek nyomán személyi igazolvánnyal utazni lehet a két ország között és a munkavállalás nincs vízumhoz kötve. Amire szükség van spanyolországi munkavállaláshoz az egy NIE szám, ami a külföldi állampolgárok azonosító száma és egy bankszámlaszám.      Én ezzel a két dokumentummal tudtam hivatalosan állást vállalni Spanyolországban. Amivel még kiegészíteném, hogy a NIE számhoz kellett egy lakcím is, mikor azt kérvényeztem a rendőrségen.

 

Személyes Tapasztalat és Konklúzió

 

Mint már a bevezetésben utaltam rá, Spanyolországhoz, ezen belül a Kanári-szigetekhez nagyon kellemes emlékek fűznek. Amit ki tudnék emelni többek között, hogy végig nyár van, óceánparton és természetben vagy valamint magyarként mindenféle macerás hivatali procedúra nélkül, gondolok itt elsősorban bevándorlási engedélyre, új életet tudsz ott kezdeni viszonylag alacsony költségek mellett.

Ha vállalkozni szeretnél Spanyolországban, az nyilván egy más tészta és annak körülményeit nem ismerem. Azonban, ha szeretnél a turizmusban munkát vállalni, elmélyíteni a spanyol nyelvet, alacsony költségek mellett élni egy meleg éghajlatú övezetben, akkor Spanyolország egy jó és egyszerű választás. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb spanyol nagyvárosban, valamint a Baleár és Kanári-szigeteken is beszélik az angol nyelvet, tehát ha nem beszélsz spanyolul még akkor sem vagy elveszve az elején. Természetesen ennek ellenére mindenképp ajánlott megtanulni a spanyol nyelvet, ha itt szeretnél élni, aminek már csak azért is hasznát veszed, mert számos Dél-amerikai országban, a Karib-térségben, Mexikóban és még bizonyos USA államokban is tudod használni ezt a nyelvet.

Remélem ez a poszt segítségedre volt ha spanyol költözésen törted eddig a fejed!  Éltél már Spanyolországban?Te mit tapasztaltál?