Otthonról végezhető munkák, melyekkel megoldható az utazás

A keresett digitális nomád szakmák margójára

Pár héttel korábbi posztomban már beharangoztam, hogy a kedvelt digitális nomád szakmák témaköre nem marad érintetlen. Azonban mivel általánosságban arra kérdeztek rá sokan, hogy melyek az otthonról végezhető munkák, ezért oly módon válaszolnék eme kérdésre, hogy tekintettel leszek azokra is, akik pusztán csak akár magyarországi (vagy más országbeli) bérleményükből szeretnének home office-ban dolgozni.

2020 és a home office berobannása

Még ha ez elég rosszul is hangzik, amit mondani fogok, de a 2020-ban kirobbant pandémia talán egyik áldásos hatása (a nem sok közül), hogy sok ember, aki távmunkára vágyott, számukra megadatott az a lehetőség, hogy ezt megtapasztalják és bebizonyítsák, hogy hatékony munka ily módon is lehetséges. A 2020-ban berobbant home office jelensége még most is aktuális, melyet mi sem támaszt alá jobban, hogy míg a 2010-es években a Profession oldalán megtalálható távmunkák listája alig érte el a 10 db-ot, addig 2022-ben eléri a 115-öt is. Nyilván nem minden pozíció végezhető otthonról vagy lokáció független módon, de a mai írásomat folytatnám azon munkakörök listájával, amelyekre sokszor látom, hogy keresnek embert és távmunkában.

Evergreen otthonról végezhető munkák listája 

Ebben a bekezdésben tehát akkor szóljon a fáma azon otthonról végezhető munkákról, melyek mindig keresettek nem csak magyarországi állásportálok, hanem külföldi beszámolók alapján is. Ezek az állások olyan otthonról végezhető munkákat takarnak, amelyek jellemzően a keresett digitális nomád szakmák kategóriát is kipipálják, de nyilván ez állása válogatja. A listám alapjául a külföldi freelancer oldalakon (pl.: Upwork) és két magyar álláskereső portálon (Profession és a Szárnyas Fejvadász Facebook oldalán) megtalálható információkat vettem.

1. Informatikai fejlesztői munkák

Nem véletlen kezdem a listám az IT és fejlesztés területével, mert ha informatikusként tisztában vagy különböző bizonyos (különösen JAVA és PHP) webfejlesztéshez szükséges nyelvekkel, akkor nyert ügyed van, amennyiben szabadúszni szeretnél, főleg ha még tapasztalattal is rendelkezel. A Profession hemzseg a JAVA fejlesztői állásoktól és az Upwork-ön is ez a munka lehetőség volt elsőként kiemelve.

2. Szoftvermérnök

Kapcsolódva az előző ajánlatomhoz, külön szeretném még felhívni a figyelmet a különböző szoftverfejlesztői munkákra, melyekből szintén van dögivel és e munkák általában különböző szoftverek tesztelését és fejlesztését jelentik. Többet erről nem is mondanék...De nagyon sok ilyen nyitott állás van.:)

3. Dizájner állások 

Az Upwork-ön rengeteg dizájner profil található meg, mely árulkodik egyebek mellett arról is, hogy BIZONYOS dijáznerekre szükség van. Igen ám, de milyen minőségben?! Amit állandóan látok az az UX/UI dizájneres lehetőségek, de hogy valami relatíve egyszerűbbre is gondoljunk, igen gyakoriak a webdizájneres, a logótervezői, és a különböző grafikusi megbízások is. 

4. Szövegírás/Fordítás

Kicsit leszakadva az IT-ről, de bizonyos szempontból annak tartozékaként igen keresettek a különbözői szövegírói és fordítói munkák. Nyilván a fordítás esetében minimum egy, de ha az egy az angol, akkor inkább kettő nyelv magas szintű ismerete elengedhetetlen. Olvasd el a keresett nyelvekről szóló cikkemet, ha ez a terület érdekel! A szövegírás kapcsán pedig annyit tudok mondani, hogy amennyiben magyar cégnél dolgoznál, akkor a fogalmazási készség és a szuper helyesírás fontos elvárások, azonban az idegen nyelv ismerete nem feltétlenül. Nyilván ha idegen nyelven (pl. angolul) szeretnél szöveget írni közösségi médiára vagy weboldalakra, akkor meg nem kérdés hogy magas szinten kell tudni az adott nyelvet.

5. Vevőszolgálat

A Profession szintén hemzseg a különböző vevőszolgálatos állásoktól és az egyik legjobb barátnőm is pont ilyen állásban helyezkedett el az egyik nagy telekommunikációs cégnél, úgyhogy a távmunkában dolgozó különböző  vevőszolgálatos (elsősorban vevői kapcsolattartó ) emberkékre való magas kereslet ténye valid. 

6. Pénzügyi és számviteli állások

Szinte teljesen távolodva az IT-től, talán nem gondolnánk sokan,főleg az irodában 9 előttől 5 utánig dolgozó pénzügyi munkatársak és könyvelők, hogy munkájukra online is igen nagy igény van mind a Profession, mind az Upwork oldalak szerint. A Profession is gyakran hirdet különböző könyvelői munkalehetőségeket, azonban főleg a könyvelő esetében szeretném kihangsúlyozni azt, hogy amennyiben magyar cégnél dolgoznál be könyvelőként otthonról, akkor a külföldre való szabad mozgás talán problémásabb, mint az előző lehetőségek esetében, hiszen könyvelői státuszban akadhatnak bőven olyan adminisztrációs tevékenységek, amelyeket Magyarországon tudsz csak elvégezni. Ha beleásod magad az angolszász könyvelés rejtelmeibe és mondjuk vannak amerikai, angol, vagy ausztrál ügyfeleid, akkor viszont csomó ilyen admin feladatot online is el tudsz látni. 

7. HR-es állások

Szintén talán nem gondolnánk erre a lehetőségre, de a távmunkában történő toborzás igen elterjedt külföldi beszámolók alapján és továbbmegyek, a Profession is oldalán is fellelhetőek különböző HR-es pozíciók, azonban  a jó esetben kettő idegen nyelv ismerete ennél az állásnál általában elvárás. 

8. Sales/Marketing

Jó beszélőkével rendelkező, eladás iránt érdeklődő és ideális esetben ilyen tapasztalattal rendelkező kollégák számára nyitva állnak az otthonról szintén végezhető sales-es és marketing munkatárs álláslehetőségek. Ha még (a korábban már említett) szövegírói vénával, de még inkább tapasztalattal is bírsz, akkor az online marketing területen való elhelyezkedés esélyét még tovább növelted.

Egy jó ugródeszka...

A járványnak köszönhetően sokszor hallom emberektől, hogy manapság digitális nomád státuszban dolgozni nem nagy kunszt. Azonban amikor ezt hallom, sok esetben tapasztalatom, hogy a home office elterjedése miatt mondják ezt az emberek. Talán ezen a ponton lesznek velem egyet nem értők, de nem gondolom, hogy a home office és a digitális nomád lét megegyezne egymással.  Egy korábbi posztban kifejtettem már, hogy a digitális nomádságot én inkább tartom egy életmódnak, mely bizonyos személyíségjegyeket kíván meg az embertől. Viszont a home office esetében ezt nem feltétlenül gondolom, mert az szimplán lehet csak átmeneti állapot, mely nem jár olyan szintű változással egy általános hétköznapi alkalmazotti létformához képest, mint ha valaki nomádként tengeti napjait. De....Azt gondolom, hogy a home office lehet egy ugródeszka egy olyan valaki számára, aki digitális nomáddá szeretne válni, vagy csak hosszú távon lokáció független munkavállalásban gondolkodik és pontosan azért, ami miatt még a home office nem digitális nomádság. Ugyanis home office-ban dolgozni az irodai bejáráshoz képest nem olyan nagy változás, melyet az ember akár sokként élhet meg. Tehát ha valaki az egyik legegyszerűbb megoldást keresi arra, hogyan dolgozzon úgy, hogy ne kelljen egy irodába bejárni minden nap reggel nyolckor és akár lehessen másik országban is, akkor a home office munkakör erre egy jó megoldás és ennek megtapasztalása is egyszerűbb. Home office-ban dolgozni lehetséges úgy is, hogy ez irányú elképzeléseteket megbeszélitek a főnökötökkel, vagy ha a főnök nagyon köti az ebet a karóhoz, akkor a Profession oldala és a Szárnyas fejvadász Facebook oldala igen csak bővelkedik home office-os pozíciókban. Azt viszont itt fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy nem minden home office-os munkakör engedi meg, hogy másik (akár európai) országból lássátok el a napi teendőket.

Eleve lokáció független állásban elhelyezkedni

Már a szimpla home office-on talán túlmutat, de még nem feltétlenül egyenlő a digitális nomád léttel, ha fogod magad és egy olyan cégnél helyezkedsz el, akik eleve lokáció független státuszban foglalkoztatnak munkaerőt és itt most nem kell feltétlenül Magyarországban gondolkodni. A Remote Europe oldalán például több mint 200 állásajánlat található lokáció független alkalmazotti státuszban gondolkodóknak. A freelancer az egy nehezebb téma és mindjárt kifejtem miért.

Út a digitális nomád vállalkozóvá váláshoz

A lokáció független alkalmazotti lét után a szabadúszás (freelancerkedés) már mindenképp egy (nem éppen könnyű) út a digitális nomád vállalkozóvá váláshoz. Sőt mi több, szabadúszóként már egyéni vállalkozónak számítasz. Upwork, Freelancer.com és FIVERR még kedvelt oldalak szabadúszók számára, ami a kezdeteket illeti, azonban hatékonynak nem mondható, ugyanis jó esetben is több száz (idegen nyelvet folyékonyan) beszélő jelölttel versenyzel ugyanazért a projektért. Éppen ezért egy simán bejárós alkalmazotti létet otthagyni a vállalkozóvá válás igénye miatt egy igen veszélyes döntés tud lenni. Ha van már tapasztalatod valamelyik a FIVERR vagy az Upwork oldalakon populáris területen (dizájn, szoftverfejlesztés, stb..) belül, akkor lehet esély, de sokkal jobb az esély véleményem szerint, ha az ismeretségi köröd útján tudsz majd leendő ügyfeleket leakasztani. Ehhez viszont minimum tapasztalat kell azon a területen ahol szabadúszni szeretnél.

Nem feltétlenül csak az IT

 Ha már a korábbi bekezdésben tapasztalatról beszéltem, joggal merül fel a kérdés egy tipikusan nem fizikai jelenlétet (pl. gyári munkás, pincér, masszőr vagy műkörmös esetében) igénylő munkakör esetén, hogy hogyan lehet valaki lokáció független. A kérdés jogos mert konkrétan azt a munkát amit az ilyen illetők végeznek tipikusan nehéz lokáció függetlenként ellátni. A masszőr és műkörmös esetében egyszerűbb a helyzet véleményem szerint, mert általában e szakmák esetében az ember már egyéni vállalkozó, ezért itt csak azt kell végiggondolni milyen lokáció független monetizálható tevékenységek akadhatnak és ilyen lehet például a workshop, az oktatás vagy bizonyos kapcsolódó termékek eladása online. A gyári munkás és a pincér esetében már bonyolultabb a helyzet, mert ezek a pozíciók vannak talán a legtávolabb a digitális nomád vállalkozói léttől. Ha valaki mondjuk pincérként szeret dolgozni, nagyon könnyen lehet, hogy az az illető kifejezetten nem akar digitális nomád lenni és ez teljesen rendben van, mert nem gondolom, hogy mindenkinek ez kell. Ha viszont szeretne egy jelenleg pincérként dolgozó személy lokáció függetlenül vállalkozni, akkor megint ott vagyunk ahol a part szakad. Van olyan tapasztalata az illetőnek, ami lokáció függetlenül tud végezni? Ha nincs, akkor az éttermi szektorban maradva érdemes valami ugródeszkában gondolkodni. Például az ételek házhoz szállítása már egy szabadabb lehetőség, ugyanis ha egy ilyen (akár applikációval rendelkező) vállalatnak dolgozik ez az illető az már egy olyan történet, amit sokkal rugalmasabb keretek között lehet végezni. A gyári munkás esete tűnik talán a leglehetetlenebbnek, de még az sem az. Ugyanis, ha a gyári munkás valamennyire is ismeri azt a terméket aminek a gyártásában részt vesz, akkor egy olyan webshop napi teendőiben tud részt venni, mely egy hasonló terméket gyárt és árul. Lehet, hogy ez is egy alkalmazott jogviszony, viszont mégis lehet egy ugródeszka egy flexibilisebb munkavégzés felé.