Portugália, az újdonsült sztár?

8 ok, amiért Portugália egyre populárisabb célpont a világban

A mai nap egy olyan országról beszélek, ahol eddig még nem voltam, csak majdnem. A majdnem azt jelenti, hogy a repülőjegy megvolt oda, csak aztán nem tudtam felhasználni magánjellegű okok miatt.

Jellemző tendencia volt az elmúlt években mind a magyar, mind az amerikai számára -azért róluk beszélek mert ebben a két országban töltöttem eddig egy évnél hosszabb időt - hogy Portugália egyre erőteljesebben vált egy letelepedési célponttá. Ebben a posztban azt fogom vizsgálni, hogy minek köszönhető mindez, illetve hogy ez a tendencia továbbra is fennáll-e és én hogy értékelem ezt az egészet külföldi életben jártas emberként.

Akkor először is beszéljük át Portugália popularitásának okait.

 

1. Emberek

 

A portugál emberekről az járja, hogy barátságosak és vendégszeretőek.  Nagyra értékelik ha meg tudsz szólalni portugál nyelven, legyen az akár egy sima köszönés is. Sok szempontból a portugál közösség mutat hasonló vonásokat a spanyollal, ettől függetlenül spanyolul nem javasolt hozzájuk szólni, mert rendkívül büszkék SAJÁT nyelvükre és kultúrájukra.

spanyol közösséggel hasonló vonások általában a következők:

  • A reakciójuk hasonló nyelv szempontból. Elboldogulsz angol nyelven az országban, de mindenképp javasolt megtanulni az ország nyelvén, ha hosszú távú terveid vannak ott
  • Rendkivül sok az ünnep, melyet büszkén meg is tartanak együtt táncolva és azon napokon nincs munka
  • A Take it Easy attitűd, mely a mediterrán életmódnak is köszönhető
  • Barátságos és pozitív emberek
  • Tengeri herkentyűk jelentősége a gasztronómiában és általában közösségben étkeznek
  • Kései vacsora

 

2. Európai Uniós ország

 

Mindenképp előny, hogy lévén Portugália és Magyarország is tagja az EU-nak az utazás mindenféle bevándorlási hacacáré nélkül megoldható. Az utazásnál mindössze egy személyi igazolványra van szükséged és ha átmeneti időszakra (pl.: három hónapra) mész, akkor amennyiben biztosított vagy Magyarországon egy európai egészségbiztosítási kártyával ingyenesen tudsz állami kórházi ellátást igénybe venni.

 

3. Természetvilág

 

Fotó: Julius Silver, Pixabay

Az ország a Pireneusi-félsziget 1/6-át foglalja el, az északi része völgyekkel övezett felföld, középső része hegyvidékes és déli része pedig egy fennsík, melynek egy ismert tájegysége a fenti képen is látható Algarve, mely a spanyol Sierra Morena folytatása. A kép és az elmondottak alapján is érzékelhető, hogy Portugália gazdag és változatos természetvilága mindenképp egy odavonzó tényező. Az óceán és a hegyvidék kedvelői egyszerre találhatják meg ott a számításukat. A természeti vadvilág szépségét tovább emeli az a tény, hogy több éghajlat (pl.: kontinentális és óceáni) egyszerre található meg ebben az országban, mely gazdag és változatos növényvilágot kölcsönöz a helynek.

4. Előnyös ingatlan befektetési lehetőségek

 

Nagyon ritkán látok olyan legjobb ingatlanbefektetésekkel rendelkező országokról szóló videót, amely ne említené meg Portugáliát.

Az internationalliving.com a világ ranglistán Algarvét Portugálián belül az 5. helyre tette 2021-ben. Az értékelés során az lett számításba véve, hogy mekkora az ingatlan befektetésen való megtérülés. A cikk írója, aki latin-amerikai, európai és ázsiai ingatlanok eladásával foglalkozik arról számolt be, hogy Lagosban talált egy két szobás appartmant 210 ezer euróért, melynek AIRBNB-n történő kiadásából évi 25 ezer eurót lehet keresni és úgy értékelte, hogy a lakás öt éven belül 300 ezer eurót fog érni, ami akárhogy is nézzük 90 ezer euró profitot jelent majd. Bár ez a poszt konkrétan Algarvét emelte ki és ez egy kiragadott eset, de én legalább három weboldallal találkoztam, mely említette Lisszabont és Portót is, mint potenciális ingatlan befektetési központot. Viszont a helyzet -különösen az Arany Vízum (Golden Visa) bevezetése óta - nem ennyire egyszerű már, ezért menjünk bele kicsit az ingatlanos részletekbe.

Amellett nem mehetünk el, hogy 2019 óta a Portugáliában élő magyarok körében még mindig lehet hallani olyan fejleményekről, hogy a lisszaboni ingatlan árak az egekben vannak, melyről a Határátkelő részletesen számolt be egyik cikkében. Bár a Határátkelő cikke 2019 végén íródott, viszont friss - Magyarok Portugáliában Hivatalos Oldalának tagjai által megerősített - információk még mindig megalapozottnak tartják a Határátkelő másfél évvel ezelőtti állításait. Sokan az árnövekedés okait a már említett Golden Visa bevezetésének tudják be, mely tulajdonképpen egy program, ami lehetővé teszi a bevándorlást nem eu-s állampolgároknak. 

Noha Lisszabon -különösen a magyarok szemében - semmiképp sem áll az első helyen ingatlan vásárlása és bérlése szempontjából, viszont más városokban még mindig akadnak viszonylag előnyös ingatlanbefektetési lehetőségek más nyugat-európai országokhoz képest. Egy kifejezetten Portugáliáról szóló angol nyelvű portál 2020-as cikkében a már korábban említett Algarvét emeli ki, mint populáris ingatlan vásárlási központot, valamint ezen a listán szerepel még Castelo Branco és Breja, melyek a poszt szerint a legolcsóbb ingatlan befektetési lehetőségek. 

Ha már ingatlan befektetésről beszélünk még azt fontosnak gondolom kiemelni, hogy a Magyarok Portugáliában hivatalos Facebook oldalán arról értesültem egy ingatlan területen tevékenykedő tagtól, hogy általánosságban az ilyen befektetések hosszú távon - évekkel később - fognak csak hozamot jelenteni köszönhetően a magasabb portugál adóterheknek is. Az ingatlanos hölgy azt is kihangsúlyozta, hogy a lakások, házak  kiadását inkább albérlet formájában javasolja, mint rövid távon, mivel úgy jobban megéri és arra figyelni kell, hogy bizonyos periódikus költségeket, mint a víz, a tulajdonos kell, hogy álljon.

Az eddig elhangzottaktól függetlenül vitathatatlan, hogy Portugália igen gyakran kerül a listára, amennyiben a melyik országban vegyünk ingatlant kérdés merül fel.

Fotó: Amurca, Pixabay

5. Sokszínű ország

Arról már beszéltem, hogy Portugália gazdag természetvilággal rendelkezik mely lehetővé teszi mind a hegyvidéki mind az óceánparti élet rajongói számára hogy megtalálják számításukat. Ráadásul az ország otthont ad számos ismert történelmi nevezetességnek is, mint például a lenti képen látható reneszánsz hangulatú Guimaraes, mely Portugália első fővárosa volt valamint Portó is a híres székesegyházával és az ott található óratoronnyal.

Fotó: Svetlanatravel, Pixabay

6. Digitális nomádok egyik Mekkája 

A másik lista ahonnan gyakran nem marad le Portugália az a legjobb országok digitális nomádok részére.

Portugália több előnnyel is rendelkezik, mely különösen egy Magyarországról származó digitális nomád életében fontos szempont, ezek pedig:

  • Erős Wifi
  • Gyönyörű tájak
  • Más digitális nomádok is ott vannak
  • Tartózkodás, beutazás nem vízumhoz kötött
  • Ingatlan vásárlás jó hozama, amire már kitértem. (Saját ingatlan megléte nyilván nagy előny lehet olyan akár családos digitális nomádok részére, akik szeretnének maguknak lakhelyet legalább egy országban)
  • Alacsonyabb költségek a szomszédos országokhoz képest. (Erről később beszélek)

 A turizmus.com egyik 2021-es cikke arról számolt be, hogy a Madeira déli partján található Ponta do Sol területén megnyílt Európa első digitális nomád faluja. 

7. Viszonylag alacsony lakhatási költségek

Az alacsony lakhatási költségeket elsősorban úgy érteném, hogy bizonyos nyugat-európai országokhoz képest az. Évekkel ezelőtt Portó központjában például lehetett 500 euróért, külvárosi részeken akár 400 euróért lakást bérelni, mely a spanyol árakat is verte. Azonban ahogy Portugália renoméja emelkedett többek között az Arany Vízum bevezetésének hatására, úgy a lakhatási árak is. Egy Portóban élő blogger lány arról számolt be, hogy újabban sajnos minimum 600-650 euróval kell számolni havonta, amennyiben valaki lakást bérelne Portó városközpontjában.

Lisszabonban azonban az ingatlanbérlés szempontjából is igencsak romlott a helyzet az utóbbi években. A határátkelő lisszaboni ingatlanhelyzetről szóló cikkében arról számol be, hogy míg fél évtizeddel ezelőtt lehetséges volt 600 euróért is lakást találni addig 2019-ben már nem volt ritka, hogy Lisszabonban 1800 eurót is kértek lakásért és ami a hab a tortán, hogy bizonyos esetekben a hat havi kaució is előfordult, ami akárhogy is számoljuk legalább 2400 euró kifizetését teszi szükségessé. Hozzáteszem, hogy ez Lisszabonra vonatkozik! 

A Magyarok Portugáliában Hivatalos Facebook oldalán egy évekig Portugáliában élő hölgy is beszámolt arról, hogy az Arany Vízumnak köszönhetően elsősorban a nagyobb városokban -mint Portó és Lisszabon - az ingatlannal kapcsolatos árak és költségek jelentősen megnövekedtek és bevallása szerint ő már Budapesten anyagilag jobban kijön, mint Portugáliában. Mindettől függetlenül imádta Portugáliát!

Az étkezési költségek - az ingatlan költségekkel ellentétben viszont - Portóban és Lisszabonban is megmaradtak egy alacsonyabb szinten a nyugat-európai árakhoz képest. Portóban az esti vacsora egy étkezdében megoldható 8-12 euróért per fő, valamint a pékáruk 0,8 és és 1,5 euró között vannak. Heti bevásárlás kb. 50 euróból elintézhető.

8. Oktatás

A portugál iskolarendszer sok szempontból mutat hasonlóságot a magyarral, ezért is gondoltam kiemelni ez a tényezőt. A hasonlóság annyiban érzékelhető, hogy itt is vannak alaptantárgyak mely mellett lehetőség van szakosodni a társadalomtudomány, természettudomány, technológia, gazdaság, művészetek illetve a nyelvek irányába. Akaárcsak Magyarország esetében Portugáliában sincs egyenruha rendszer, de az extrém öltözködést általában ebben az országban sem kultiválja a tanári kar. Ellentétben Magyarországgal azonban itt az osztályozás 0-tól 20-ig történik és a középiskola 4 helyett 3 évig tart.

Portugáliában a felsőoktatás költsége alacsonynak tekinthető más Nyugat-Európai képzésekhez képest, ahol van tandíj. A tanulás költségei 950 és 1250 euró között mozog, mely körülbelül a magyar felsőoktatás díjával egyezik meg. Azt viszont meg kell említeni, hogy a portugál felsőoktatás színvonala egyedülállónak számít a világban. Egy 2018-as ranglistán az ország a 35. helyet kapta. A legelismertebb portugál egyetemek a Lisszaboni Egyetem és a Portó-i Egyetem, mely alapból jó hír a digitális nomádoknak, hiszen Lisszabon és Portó két jelentős központja a digitális nomád életnek.

Konklúzió

Figyelembe véve az eddig leírtakat és az én eddigi külföldi tapasztalataimat a következő véleményt tudom mondani. Ami számomra -különösen 35 évesen - egy ok lenne a Portugáliába való költözésre az a szép természetvilág, a viszonylag alacsony napi költségek más mediterrán országokhoz - kivéve Görögországhoz - képest és, hogy Portugália tényleg egy jó helynek minősül digitális nomádok és ingatlan befektetés részére. Azonban értékelve a Portugáliában élő magyarok beszámolóját, egy otttani állásból nem biztos, hogy kényelmesen meg tudnék élni, különösen ha a lakhatást egy ingatlan bérléséből oldom meg.

Megmondom őszintén az utóbbi egy évben elsősorban amerikai portálok beszélnek szuperlativuszokban Portugáliáról, mint ingatlan befektetés és digitális nomád központról, amit meg tudok érteni, mert kaliforniai, floridai vagy new york-i árakhoz képest még mindig alacsony akár az elfajult lisszaboni ár is. Ennek ellenére én úgy értékelem, hogy hosszú távon egy óceánparti - kivéve persze a Portói és a Lisszaboni- ingatlanba való befektetés egy gyümölcsöző ötlet lehet, ha valaki digitális nomádként 2000 dollárt havonta meg tud keresni és az ingatlant tudja fizetni azáltal, hogy egy két szobát mondjuk hosszú távon kiadja mindamellett, hogy otthonról dolgozik. Nyilván ez egy ideális helyzet, de nem elérhetetlen. Amennyiben értesz a számítógéphez, vagy egy olyan szakértelemmel rendelkezel, amit online is át tudsz adni, akkor megolható, hogy otthonról dolgozz. Én például gazdasági tárgyakat oktatok online és nincs IT-s végzettségem valamint nem szükségeltetik plusz IT szakértelem.

Az oktatás színvonala egyedülálló Lisszabonban és Portóban és éppen ezért ezek a városok rendkívül jó Erasmus célpontok lehetnek, viszont az éghajlat már nem feltétlenül megnyerő. Több ember is beszámolt arról, hogy a telek elég hidegek tudnak lenni mind Lisszabonban, mind Portóban, viszont ha már egy délebbi vidék a cél az óceán partján ott már egyre inkább a mediterrán éghajlat enyhébb tele lesz jellemző.

Tehát véleményem szerint Portugália lehet sztár, ha elegendő pénzzel rendelkezel, ahhoz, hogy egy ingatlant megfinanszírozz. Amennyiben hitelt veszel fel, akkor ezzel nem árt tisztában lenni, hogy képes vagy-e fizetni a törlesztő részletet kamatostul, amihez egy nagy segítség nyilván ha például digitális nomádként tevékenykedsz és ebből egy rendszeres nyugat-európai színvonalú jövedelmed van. Továbbá talán érdemes inkább Algarve vidékében gondolkozni, mint Lisszabonban vagy Portóban, ha már populárisabb helyen élnél, mert ott ingatlan szempontból jobban jösz ki. 

Mi a helyzet veled? Te éltél már Portugáliában? Ha igen mit tapasztaltál a leírtakkal kapcsolatban, ha nem akkor élnél ott?