4 ország ahol magyarként könnyen új élethez kezdhetsz

Ha gondolatban már rászántad magad a költözésre, de a desztináció még kérdőjeles, akkor ezzel a poszttal szeretnék útmutatást adni, hogy mely európai országok azok, ahol viszonylag egyszerűbb magyarként letelepedni. Azért európai országokban gondolkodom, mert onnantól kezdve ha vízum szükséges a letepedéshez egyszerűségről már nem igazándiból beszélhetünk.

Szeretném leszögezni, hogy nagyon mély elemzésbe egyik országnál sem megyek bele, viszont belinkelem olyan cikkeimet, ahol adott országról részletesebb infókat tudhattok meg.

 

1.Spanyolország

 

Spanyolország - egészen konkrétan Gran Canaria - esetében van személyes tapasztalatom, mivel ott éltem több, mint egy évet.  A következő szempontok miatt gondoltam már tinédzser koromban, hogy érdemes lenne Spanyolországban élni:

  • Az általam már akkor kedvelt mediterrán és szubtrópusi éghajlat bizonyos szigeteken és vagy városokban elérhető
  • Óceán és tengerpart megléte
  • Imádtam, imádom a latin zenéket és a latin táncokat
  • A stressz mint tényező sokkal kevésbé van jelen
  • Barátságosak az emberek
  • Sokan spanyolnak vagy olasznak néznek

Meg kell mondjam, hogy Spanyolország nem okozott csalódást és a fentebb megfogalmazott jellemzőket továbbra is fenntartom valamint mindezt még a viszonylag alacsony megélhetési költségek és az ehhez képest alacsonynak azért nem mondható kereseti lehetőség pozitívumával még megtoldanám.

Én személy szerint turizmusban dolgoztam, 900 euró volt a havi keresetem és egyszerűen meg tudtam élni, de hozzáteszem szerencsém volt a lakhatással, mert az kb 350 euróból kijött. Hozzáteszem ez 2016 és 2017 között volt továbbá az is igaz még, hogy nagyobb városokban, mint Madrid és Barcelona 1000 euró legalább kell havonta a kényelmes élethez.

Ebben a cikkben részletesen csak Spanyolországról írok.

 

2.Portugália

 

Portugália egy szintén sokat emlegetett ország külföldre költözők körében és elsősorban a digitális nomádok kedvenc helye listán szokott még szerepelni.

Ebben a cikkemben részletesen értekezem Portugáliáról, de egy két dolgot, azért mindenképp leírnék itt, ami úgy gondolom hogy ezt az országot továbbra is vonzóvá teszi. Rögtön az egyik gondolatom - amire már az előbb is utaltam, és a belinkelt cikkemben beszélek is róla -, hogy ha valaki digitális nomádságban gondolkozik, vagy abban a minőségben tartja el magát és szeretne hosszú távon ingatlankiadásból is megélni illetve saját ingatlant, akkor ez az ország úgy értékelem, hogy rajta van a TOP tizes listán. Portugália további előnye a természetvilága, gasztronómiája és az ott élő emberek, de minderről a már előbb belinkelt posztban beszélek részletesen.

A jó levegő, az óceán és a gazdag növényzet számomra például azért is sokszor priorítás a magas keresethez képest, mert az ilyen helyeken sokkal egészségesebben szoktam élni, ami egyértelműen csökkenti az orvoshoz járás költségeit, mely azért elég sok tud lenni. Arra gondolok most, hogy például élsz egy nagyvárosban, ahol az átlagkereset magas és félre tudsz tenni közel 1000 eurót havonta, de a környezeti körülmények rosszabbak és többször van mondjuk egészségügyi problémád, vagy más nehézséged emiatt, akkor már meggondolandó, hogy jobban jártál e tényleg egy magasabb keresettel, persze ez nyilván izlés dolga is.

Annyit kiemelnék, hogy ha valaki azért megy Portugáliába, hogy jól fizető állást találjon, sokat félretegyen ebből és lakás bérlésben gondolkozik elsősorban, akkor kevésbé ajánlanám ezt a helyet. Ez utóbbi elvárásokra a következő két ország jobb lehetőséget nyújthat :)

 

3.Ausztria

 

Ausztria például egy olyan ország, amiről annak ellenére, hogy megannyi jót tudok mondani és azért is tettem fel a listámra, mégsem gondolkodnék abban, hogy örökre odaköltözzek. Azonban vannak ismerőseim, meg hallok beszámolókat olyan emberektől, akik abszolút megvalósították ott önmagukat. Ezen a linken elérhető a részletes posztom Ausztriáról, ahol konkrétan kitérek arra, hogy miért és kik számára gondolom én az osztrák költözést megfontolandónak. Azonban, hogy ne legyen hiányérzeted öt fő érvet hoznék most fel az Ausztriába költözés mellett: 

  1. A legközelebbi hely (gondolok itt elsősorban Bécsre), ahol nyugat-európai színvonalon élhetsz,
  2. Európa egyik legjelentősebb nyelvét (a németet) tudod ott beszélni,
  3. Történelmi nevezetességek, látványosságok, valamint a hegyvidék és a sielés imádói számára egy ideális ország,
  4. A hegyvidékeken tiszta a levegő, nincs értelemszerűen belvárosi szmog ami egy lényeges egészségügyi szempont,
  5. Számos legélhetőbb városok világranglistán Bécs az első három helyek valamelyikét foglalja el.

 

4.Németország

 

Végül, de nem utolsósorban nem hagyhatjuk ki a rendkívül sok magyar által lakott Németországot. A legjelentősebb német-magyar Facebook csoportnak közel 150 ezer tagja van. Megmondom őszintén ilyen nagy számot a másik három ország esetében nem tapasztaltam, ezért Németország kihagyhatatlan és még 2021-ben is rettentő gyakori opció a külföldre költöző magyarok számára.

Egy korábbi cikkemben beszámolok a Németországba költözés legfontosabb tudnivalóiról. Elsősorban azt vettem észre, hogy az anyagiak és a közelség egy fontos szempont azoknál a személyeknél, akik ezt az országot választják. Azonban nem mehetünk el más szempontok mellett sem, melyek szintén közrejátszanak Németország popularitásában és ezek pedig a teljesség igénye nélkül például a német nyelv ismerete, egy barát vagy ismerős, aki már az országban él, a német felsőoktatás színvonala illetve pusztán csak az az érzés, hogy valakit a német kultúra jobban érdekel, mint egy másik. 

A német kultúra hatása Magyarországra valószínüleg azért is jelentősebb, mert egyrészt sok ember számára a német nyelv volt az első idegen nyelv amit tanult és nem az angol, illetve, mert a magyar német gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok ereje már a 20.század eleje óta igen jelentős és ez nyilván érzékelteti hatását a magyar munkavállalásban és az oktatásban is.

 

Te is ezen országok valamelyikében élsz? Vagy inkább egy másik országot ajánlanál külföldi élet szempontjából magyaroknak? Ha igen mi volt azzal az országgal a személyes tapasztalatod? Miért lehet ott egyszerűbb magyarként mint máshol?