Három éve Amerikában!

Egy korábbi blog posztomban bemutatkoztam, beszámoltam eddigi emblematikus külföldi kalandjaimról és a végén kitértem arra is, hogy már három éve az USA-ban élek és erről majd részletesebben is fogok beszélni. Ígéretemhez híven itt van most az Amerikával kapcsolatos írásom, amelyben azt fogom összefoglalni, hogy milyen pro és kontra érveim vannak Amerikával kapcsolatban az elmúlt három év tapasztalatai alapján, úgyhogy akkor kezdődjön a rock and roll!

 

Pro érvek

 

Bár az elmúlt három évben sok viszontagságon mentem kereszül, mégis szeretnék 7 érvet megemlíteni Amerika mellett, ami engem még mindig itt tart a zöld kártyával kapcsolatos nehézségeim ellenére.

 

1. Türelem és elfogadás

Amit valamennyi beszélgetésem és egyéb szituációim is megerősítenek, hogy az emberek alapvetően elfogadóak és tiszteletben tartják a másik véleményét, személyét és gondolkodását elsősorban akkor ha az nem kirekesztő vagy annak kinyilvánítása nem arrogáns stílusban történik. Az elfogadásból adódik talán az is, hogy az embereknek nagyobb türelme van olyan helyzetekhez amikor valakivel feszültség vagy konfliktus alakul ki. A türelem kapcsán azt is kiemelném, hogy számomra az USA volt az az ország, ahol a türelmetlenségemet igazán megtanultam kezelni, mondjuk erre rá is voltam kényszerülve. De ez egy hasznos kényszer volt mindenképp :)

2. Az igazságosság és hatékony igazságszolgáltatás

Ezt az érvet talán azért is emelném ki, mert ezzel oly sok problémám akadt amíg Magyarországon éltem és ez pedig egy probléma, konfliktus vagy bármilyen helyzet igazságos elbírálása. Elsőként emelném itt ki értelemszerűen az igazságszolgáltatást. Sok olyan konfliktusnak vagy problémának voltam szemtanúja, ahol a rendőr kifejezetten igazságosan járt el és ami még jobb, hogy a rendőrség ténylegesen védi és szolgálja a népet itt az USA-ban, amit sajnos Magyarországon nem mindig tapasztaltam, de erről külön történetem is van. Például a párommal nemrég defektet kaptunk és a rendőr odajött hozzánk és hívott segítséget, nem pedig kötözködött és megsarcolt minket mert az útnak a nem jó oldalán voltunk mondjuk. 

3. Államok és városok sokszerűsége

Bár elsősorban a nyugati parton tartózkodtam eddig viszont így is nagyon sokféle városban jártam, különösen Kalifornia államban. San Diego például egy mexikói határhoz közeli város Dél-Kaliforniában, melynek hatásaként a mexikói kultúra erőteljesen tetten érhető ott.  Az óceánparti hangulatról sem kell megfeledkeznünk, hiszen ebből a szempontból a San Diego-ban található Ocean Beach mellett a Los Angeles-i Santa Monica és Venice Beach is nagyon közkedvelt területek. San Francisco Bay-ben a nyugat-európai és a kikötővárosi hangulat együttes ereje van jelen. A Washingtonban található Seattle az osztrák Innsbruck nevü városra és bizonyos németországi városrészekre emlékeztett engem. Colorado-ban például vannak sielő paradicsomok, New York metropolitan pedig a kozmopolita parti élet egyik mekkája. Azt hiszem ezzel most már szinte mindent felsoroltam, ami egy európai ember - számomra legalábbis biztosan - számára megnyerő lehet.

 

4. Megcsinálni a tutit

Sok esetben hallom nagy karriervágyakkal rendelkező ismerőseimtől (beleértve saját magamat is), hogy ő majd Amerikában megcsinálja a tutit és adott esetben nagyobb nevet, sikereket szerez a szakmájában vagy magasabb jövedelemre tesz szert. Nos, erről azt gondolom, hogy ez az egész nemcsak egy álmodozás, olyan szempontból, hogy ha tényleg valamiben jó vagy és jól tudsz kapcsolatokat építeni és ápolni is, akkor ez lehetséges. Azonban ehhez hosszú idő, nyitottság, elhivatottság, önbizalom és végül -amiben magyarként tényleg jók vagyunk - szaktudás kell hozzá. És még akkor nem beszéltem a kulturális és nyelvi különbségekről, mely még akkor is kezdetben akadályt jelent, ha beszéled az angol nyelvet.

Nyilván itt az is lényeges kérdés persze, hogy egy cégnél akarsz elhelyezkedni, vagy egy saját businesst kezdenél. Hogy melyikről mi a véleményem Amerikában arról később értekezem. De addig is annyit mondok, hogy türelem és idő kell ahhoz hogy valami saját dolgot felépíts, ha alkalmazásban vagy, akkor meg a munkaórák magasabb számára és a kevesebb szabira készülj fel mindenképp. Ha a szórakoztató ipar érdekel, akkor az USA-ban elsősorban Los Angelesben, Las Vegasban, New Yorkban és Miamiban van sok lehetőség, viszont a konkurencia ehhez képest még 100* több, úgyhogy megintcsak keményen, kitartóan és türelmesen kell dolgozni, hogy elérj a művészi, vagy elődaóművészi területen valamit. 

Lényeg, ami lényeg, hogy a tuti létezik, de tuti sok energia és elhivatottság kell hozzá.

 

5. Korlátok felszabadítása

Az 5. dolog, amiről még kell, hogy beszéljek különösen magyarként az a korlátok nélkülibb életvezetés elsajátítása, melyben számomra Amerika segítség.

Elmondom mire gondolok! Magyarországon, ahogy felnőttem és elkezdtem az otthoni rendszert érteni a korlátokra és nehézségekre való felkészültség volt általában az, ami utamat kisérte. Sok dolog valamilyen szabály miatt vagy sosem volt lehetséges, vagy extra értelmetlen köröket kellett emiatt futnom és valahogy az nem merült fel egy kompetens személy fejében sem, hogy ok akkor ezt hogyan lehet megkönnyíteni.

Amerikában viszont szinte minden ilyen nehéz ügy elintézhető volt nekem eddig, amely szerintem a vevőszolgálat központtú hozzáállásból és az online ügyintézés előtérbe helyezéséből is adódik. Elmesélek egy történetet, hogy még világosabb legyen pontosan mire akarok gondolni. Például nekem volt egy olyan banki terhelésem, amit személy szerint nem állt módomban jóváhagyni és az amerikai bankommal azt el lehetett intézni, hogy ezt a terhelést el lehessen tüntetni egy dispute kezdeményezés hatására mindenféle plusz nehézség nélkül. Ilyen lehetőséggel én Magyarországon sosem találkoztam, de ha valaki igen, akkor hallani szeretnék róla :)

A másik dolog ami a korlátmentesebb gondolkodás kapcsán eszembe jut az az, hogyha van egy olyan célod és vágyad, ami nem könnyen elérhető, akkor nem az fog sok emberben felmerülni, hogy ez ezért, azért és amazért nem elérhető és különben is hol van a végzettséged erről a dologról.

Végül az utolsó személyes szituáció ami még itt bennem van - már csak azért is, mert most sokmindenki online csinál mindent- hogy ha online valamit megosztasz akár tartalomszolgáltatóként, vállalkozásként vagy celebritásként egy Social Media felületen vagy egy csoportban, akkor nem a hibát próbálják meg megtalálni gondolataidban, hanem a jót vagy semmit attitűd van inkább jelen. Nem mondom, hogy egy hasznos tanács nem jön jól, de a kéretlen tanács az nem ildomos véleményem szerint. 

 

6. Jó zene élvezete

Kaliforniában élek 3 éve és itt nagyon gyakoriak a kisebb koncertek legyen az rock, funky, rap vagy popzenei irányzat. Páromon keresztül én elsősorban rock zenei együttesekkel találkoztam, illetve ilyen rendezvényeken veszek gyakran részt és meg kell, hogy mondjam nagyon virtuóz és nyitott szemléletű zenészekhez volt szerencsém. Az emberek nagy része táncol, nem foglalkozva azzal, hogy valaki furcsának nézi őt és ez tökjó mentalitás szerintem. Bár hozzáteszem, hogy bulizni azt mi magyarok is tudunk, de ha valaki máshogy és egyben önfeledten bulizik és ezzel talán kicsit furcsának is tűnik azt hajlamosak az emberek egy budapesti szórakozóhelyen jobban kinézni tapasztalatom alapján. Amit még itt meg kell, hogy említsek, az az élőzene jelentősége. Itt nagyon nem menő a playback és ezzel azt hiszem a lényeget elmondtam :)

 

7. Vevőszolgálat mindenek felett

A korlátok felszabadítása kapcsán részben ezt a témát már érintettem, amikor a bankos történetemet ecseteltem, de akkor ebben a bekezdésben ki is térek rá. Ez pedig a vevő központú hozzáállás a szolgáltatási és forgalmazási - legyen az internet, szupermarket, étterem, telefon, pénzügyi -  szektorban dolgozók részéről. A legtöbb esetben, ha megveszel egy szolgáltatást vagy terméket és elégedetlen vagy, akkor alap, hogy visszautalják a pénzt, vagy ha maga a szolgáltatás ok, de probléma merült fel közben, akkor adnak egy nagyobb kedvezményt az árból. Nem mondom, hogy ez mindig igaz, de nagyon sok esetben én ezzel a jelenséggel találkoztam. Volt olyan, hogy a hal nem volt jó, amit megvettünk és emiatt legközelebb ingyen kaptunk halat ha megvolt a számla a korábbi vásárlásról. 

Eddig volt a kellemesebb része a cikknek, most akkor vizsgáljuk meg az érem másik oldalát.

 

Kontra érvek

Hogy a realitás talaján maradjunk szeretnék 7 kontra érvet felvázolni Amerikával kapcsolatban, ami talán szóbeszéd tárgya is Amerikában élő magyarok körében, de én személy szerint is meg tudom erősíteni ezeket a dolgokat.

1. Egészségügy színvonala

Talán már hallottál róla te is, hogy nincs ingyenes illetve állami egészségügyi ellátás Amerikában. Ha nem akarsz nagyon pórul járni -azaz kifizetni a gatyádat is -egy orvosi vizit alkalmával vagy netán ha -isten ne adja de - a sürgősségire kerülnél, akkor egészségügyi biztosítás szükségeltetik és kész. Ennek online lehet utána nézni, ha Kaliforniában élsz és nem vagy 65 év felett, akkor a California Covered-nek például vannak egész jó opciói, viszont ha egy olyan biztosítási csomagot szeretnél ami kiterjed komolyabb orvosi ellátásra is és nemcsak egy vizitre, akkor eszerint kell csomagot váltani és egy magasabb havi díjat fizetni, mely többszáz dollár is lehet.

Na ehhez képest Európában rövidebb távon használható az európai egészségbiztosítási kártya, ami ingyen jár, ha Magyarországon fizetsz egészségügyi járulékot, vagy a cég ahol dolgozol fizeti a járulékokat utánad és ezzel ingyenes állami orvosi ellátást kapsz más EU-s országban. Kanadában tudomásom szerint megintcsak ingyenes ellátás van azoknak akik hivatalos papírral rendelkeznek, úgyhogy ehhez képest az USA-ban rosszabb a helyzet egészségügyi ellátás szempontból úgy gondolom. Azt persze nem akarom kétségbevonni, hogy vannak jó szakemberek itt, de sokat kell nagyon fizetni érte és Európában is vannak rettentő jó szakemberek.

2. Oktatás nagyon magas költségei

Világhírű egyetemek, mint a Yale, Harvard vagy a Prinston Amerikában vannak, viszont megintcsak ki kell nyitni erőteljesen a pénztárcát. Átlagos tandíjnak számít az 50 ezer dollár, ami igaz az egész tanulmányi időszakra vonatkozik, viszont a helyzet az, hogy az átlagos évi kereset a munkaügyi hivatal szerint az USA-ban 2019-ben 35.977 USD volt, amihez képest én az 50.000 dollárt igen masszívnak tartom. Magyaroszágon egy Bsc képzés tandíja megoldható egy jobb hat havi keresetből, Amerikában pedig magasabb mint az éves átlag. Ezenkívül jópár neves európai egyetemen és a magyar oktatásban elérhető az ingyenes oktatás ha valakinek jók a felvételi eredményei. Na ilyen Amerikában nincs, max ösztöndíjat kapsz, de azzal nem fedezed a tandíjat. Nagyon sok diák ezért már főiskolás korában hitelekbe veri magát, aminek a terheit majd nyögheti éveken át. Ráadásul mennyi végzett egyetemista mesélt róla, hogy sokra nem ment a felsőoktatással. Hozzáteszem, nyilván ezek a vélemények, nem olyan emberek szájából hangoztak el, akik ügyvédnek, vagy orvosnak készültek, mert ahhoz a szakmákhoz szükséges az egyetemi végzettség.

3. Nagyon magas lakhatási költségek a kedvelt városokban

Nem mehetünk el amellett, hogy különösen a partvidékeken nagyon magas a havi lakbér. Én elsősorban a Kaliforniában fellelhető apartman bérlemények áráról tudok beszámolni, úgyhogy meg is teszem. Úgy számoljatok, hogy 1500 és 2500 USD között vannak az apartmanok attól függően, hogy stúdióról, illetve egy- vagy kétszobás lakásról van szó. Az ár attól is függ, hogy milyen környéken vesztek ki Kaliforniában lakást. Például a Los Angelesben található Studio City, a Hollywood-i dombok, Santa Monica és San Francisco Bay a drágább és Malibu a még drágább kategória. Malibu környékén például én személy szerint kizártnak tartom, hogy 2500 dollárért is lehetséges lenne akár egy stúdiót is bérelni. New Yorkban 3000 dollárba kerül a központban, hogy egy egyszobás lakást bérelj és ugyanez Miamiban 1800 dollár körül van.

Nyilván ha egy kevésbé közkedvelt városba mész, akkor a havi lakbér jelentősen visszaesik. Ez a cikk például beszámol arról, hogy egy átlagos amerikai kb 800 dollárt fizet ki lakbérként, de nyilván ez az átlag az egész ország adatai alapján lett számolva. Ha belegondolsz abba, hogy egy-két nevezetessebb államban a lakbér eléri a 2000 dollárt, viszont ehhez képest az országos átlag a 800 dollárt is csak alulról sorolja, akkor innen sejthető, hogy más kevésbé látogatott városban a lakbér bőven 1000 dollár alatt van. Csakhogy olcsóbb területekről is számot adjak, kiemelném Arizónát, Észak-Dakotát és Missourit. Missouri állam Springfield városában például egy egyszobás lakás már 636 dollárárt bérellhető, ami bárhogy is nézzük, de harmadannyiba kerül, mint a mi bérleményünk a párommal San Diegoban.

De hogy azért maradjunk jófejek és ne feledkezzünk el egy-két talán magyar ember számára is érdekesebb államról, a napsütéses Floridában konkrétan Tampa területén már jóval olcsóbb a lakbér, mint Miamiban. Valamint a Dallas tv sorozat kedvelői is örülhetnek, mert a Texas területén található Houston-ban is vannak viszonylag olcsóbban bérelhető ingatlanok.

4. Nehezebb egészségesen táplálkozni

Az egészséges táplálkozás kezdetekben kifejezetten nehezen volt megoldható a számomra és fel is szedtem vagy 10 kilót, pedig nem feltétlenül ettem többet, mint előtte Európában.  Továbbá a bőrgomba is kijött rajtam sokkal erősebben, mint korábban Európában. Az egyedüli útja számomra az egészséges táplálkozásnak az otthoni főzés volt. Nem tudok általánosságban olyan étteremről beszámolni, ami vagy ne adna óriási adagokat cukros szószokkal, vagy ne toldaná meg a kitálalalt fogást egy ingyenesen járó snack-el, ami minden csak nem egészséges. Továbbá a legtöbb gyorsétterem -pl.: Dennys, In n Out Burger vagy mexikói, ázsiai és olasz éttermek alapvetően egészségtelenebb fogásokat árulnak.

És még a szupermarketben is, ha igazán egészségesen akarsz vásárolni, akkor én elsősorban a gyümölcsös és a zöldséges rész erőteljes látogatását javaslom, különben a helyzet már nem annyira egyszerű. Biodolgok is csak inkább olyan boltokban érhetőek el, aminek elsősorban a biotermékek forgalmazása a célja. Sokminden drágább ezekben a biosabb üzletekben - ilyen például a Whole Foods, a Sprouts vagy a Trader's Joe - viszont én a legutóbbi BIOBOLTOS vásárlásomnál kijöttem teljesen ugyanabból az összegből, amiből egy normál szupermarketben -pl.: Ralphs - való vásárlás alkalmával szoktam, ez pedig 80 dollár volt, ami kb egy szűk hétre szóló élelmiszerbevásárlás ára kettőnkre.

Tehát egészséges táplálkozás megoldható, de akkor javaslom, hogy minél kevesebbet ülj be étterembe.

5. Környezetvédelem nagy fejlődésre szorul

A környezetvédelem és a földünk pusztulásának megelőzése teljesen szívügyemmé vált és meggyőződésem, hogy erre az USA-nak (mint vezető hatalomnak) sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania. Három okot rögtön felsorolnék a hétkoznapi életemből, amiért azt gondolom, hogy a környezetvédelem el van hanyagolva:

  1. Óriási szemét volt pl a Los Angelesi utcákon nyilvános helyeken mindig is.
  2. Nagy szupermarketek dögivel adnak ki műanyag zacskókat és papír zacskó az utóbbi hónapokban nem is volt elérhető.
  3. A tömegközlekedés nem annyira előnyös sok nagy városban -már csak a méret miatt sem- mint mondjuk Európában, s ezért a legtöbb ember autóval közlekedik, ami mint tudjuk a környezetszennyezést sajnos nem visszaszorítani szokta. New Yorkról City-ről hallottam eddig egyedül talán, mint nagyvárosról, ahol nem tartanak autót a lakosok, hanem tömegközlekedést -pl.: metrót - használnak, de azonkívül kocsi használata a jellemző. Nekem például gyerekkori asztmám van és egyebek mellett az egyik fő ok, amiért egy hete eljöttünk Los Angelesből az a magas szmogszint volt.

6. Kevésbé megengedő jog- és általános szabály rendszer

Amerikára egyrészről sokszor gondolunk úgy mint a lehetőségek országára, mellyel talán kicsit ellentmond az, hogy viszont a jogszabályok és azok betartatása szigorúbban van véve. Pár példára térek ki itt is.

  1. 21 év alatt nincs alkohol fogyasztás és ez borzasztó szigorúan véve. Én 35 vagyok és engem is igazoltatnak, ha alkohol vásárlásra adom a fejem
  2. Nincs meztelenkedés a strandon! A toplesz napozásnak illetve a nudista strandoknak a helye inkább Európa. Itt normál esetben a beachen vagy fürdőruhában történik a napozás, vagy lesz egy kellemetlen találkozás a rendőrrel.
  3. 18 év alatti emberrel szexuális kapcsolat erőteljesen büntetett. Nem most voltam tinédzser, de arra emlékszem, hogy ilyen dolog miatt Magyarországon sok ember azért nem kapott börtönt. 
  4. Szinte minden havi fizetéssel (lakbér, internet, autóvásárlás havi részlete ) járó szolgáltatást megelőz egy kredit vizsgálat, amin ha nem mész át, nem tudod például kivenni a lakást, vagy nem kapod meg a jobb hitelkamattal járó kölcsönt. Megfelelő kredit nélkül nehéz itt a létezés. 

 

7. Kemény bevándorlási szabályok

Az utolsó kontra érv következik egyértelműen a 6. kontra érvből is, mely nem más, mint a szigorúbb bevándorlási szabályok más országokhoz képest. Egyrészt a zöld kártya vagy valamilyen vízum megléte mindenképp szükséges ahhoz, hogy az ember itt élni és tartózkodni tudjon legálisan. Amennyiben valaki eldöntötte, hogy itt szeretne élni, akkor pedig a zöld kártya megcélzása szükségeltetik. Zöld kártya megkapásának három fő útja szokott lenni, melyek a következők:

  • Amerikai állampolgárral vagy zöld kártyás emberrel történő házasság, mely elvileg a leggyorsabb és legbiztosabb út is egyben. Gyakorlatilag viszont ezt meg tudom cáfolni, mert én amerikai állampolgárral kötöttem három éve házasságot és még mindig nincs zöld kártyám :)
  • Munkavállalás útján, de ennek szigorú szabályai vannak. Itt egyebek mellett be kell bizonyítani, hogy te mint munkavállaló miért vagy jobb arra a pozícióra, mint egy amerikai állampolgár
  • Végül pedig a zöld kártya lottó megnyerésével, amire általában egy európainak 1:45-höz az esélye.

 

Ezek voltak a pro és kontra érveim Amerikával kapcsolatban az itt töltött 3 évem alapján? Te is itt élsz? Ha igen, hogy látod mi szól Amerika mellett és ellene? Vagy ha nem élsz itt, elgondolkodtattak-e az érveim? Továbbra is érdekel az USA? Milyen érzések vannak benned ezzel az országgal kapcsolatban?